Autor Wątek: 'Slash' - nasze opinie i recenzje  (Przeczytany 220916 razy)

Offline Artur78

• Atittude
  • Respect: +285
Odp: 'Slash' - nasze opinie i recenzje
« Odpowiedź #645 dnia: Maja 05, 2010, 06:53:14 pm »
0
dopiero po miesiacu zauwazylem, ze Slash odpisal mi na twitterze:) poprosilem o wyjasnienie odnosnie Dr Alibi i odpisal mi tak:
"I never heard the Ramones song before, simple as that. Its a basic rock chord progression, that didn't remind me or Lemmy of someone else."
Ja mu tam wierze:P
Co nie zmienia zupełnie sytuacji.To nadal jest PLAGIAT.Kurcze trzeba być naprawdę zapatrzonym,nieobiektywnym  lub głuchym żeby uwierzyć w te jego bajeczki z przejściami i akordami.

Offline Hubik

• Zasłużeni
  • Madagascar
  • Edomaniak
  • Respect: +1539
« Odpowiedź #646 dnia: Maja 05, 2010, 06:59:20 pm »
0
Bądź aby nie wierzyć.  ;) Wszystko działa w dwie strony.  :P

Offline satch86

• Patience
  • Respect: +1
« Odpowiedź #647 dnia: Maja 06, 2010, 09:11:56 am »
0
Wczoraj "By the Sword" 1 miejsce na liście Eski Rock

Offline lamihha

• Knockin On Heavens Door
  • Respect: +40
« Odpowiedź #648 dnia: Maja 08, 2010, 10:27:33 pm »
0
to i ja parę słów sklecę  :P

Ghost – rewelacjny opener – pierwsze akordy przypominają mi paradise city.. Kill the ghost that Hides In yur soul – rock n’roll.. dynamika i energia powodują, że odruchowo wciskam prawy pedał

Crucify The Dead – ozzy jak to ozzy.. text jakby re:sorry (ale ozzy nawet w dołączonym classic rocku pisze, że to jego wizja).. mocny, rytmiczny numer ze świetnie brzmiącą solówką (dobrze się śpiewa jak nikt nie słyszy)

Beautiful Dangerous – dla mnie pozytywne zaskoczenie – oczywiście chodzi o fergie.. ma power w głosie (swoją drogą niewiele jest teraz dobrych rockowych kobiecych głosów.. po co jej to black eyed peas..), riff w stylu toma morello (najnowocześniejsze brzmienie na płycie)

Back From Cali – Cali, the Angel city where devils play.. ma klimat, niezłe

Promise – cornell jakim wszyscy go kojarzą, ballada z pazurem, rewelacyjnie się zaczyna – brzdęk, brzdęk, brzdęk i nagle z tła wychodzi mocny riff przekształcający się w rytmiczny aranż (parę pierwszych przesłuchań budziło to we mnie jakiś dziwny niepokój – ale w dobrym tego słowa znaczeniu)

By The Sword – dla mnie meganumer, klimat, riff, brzmienie, solo – numer jeden na płycie (nieważne, że stockdale brzmi jak plant, taki ma głos..) numer bez pudła, Well there is all we want To live and die by the sword, Well they tried to complicate you But you left it all behind All the worldly possessions Are left for recollection And finally it's all gone

Gotten – zaskoczenie bo dobrze się tego słucha.. gdyby wyszło na płycie maroon 5 – murowany hit, nie wiem czemu ale podoba mi się chociaż maroonów nie trawię

Doctor Alibi – lemmy rządzi.. power na trzech banalnych akordach, fakt, że ramones nagrali te 3 akordy wcześniej (nie tylko oni) ale i tak mocny numer (aczkolwiek dla mnie iggy, ozzy, lemmy na tej płycie są właśnie w tej kolejności)..

Watch This – mocne, bez zbędnych nut, zaskoczony jestem poziomem grohla na bębnach – myślałem, że nirvana to jego szczyt.. a tu.. jest naprawdę dobrze.. zwolnienie w środku – majstersztyk.. dużo muzyki zamiast onanizowania się solówkami..

I Hold On – american rock.. podobał mi się tylko za pierwszym razem – melodyjne ale takie sobie w sumie..

Nothing To Say – mocno, jak nie slash (chociaż dla mnie chains and shackles na tym samym riffie w sumie jest jeszcze lepsze – żałuję, że nie ma go na płycie)

Starlight – numer który obok i hold on przewijam – te same uwagi

Saint Is A Sinner Too – ciekawostka, nieznane oblicze slasha z intrygującym wokalem i klimatem, który jakoś nie pozwala przełączyć..

We’re All Gonna Die – obok by the sword najmocniejszy punkt programu – dokładnie tak wyobrażałem sobie numer slasha z iggym – jestem fanem brick by brick więc może to dlatego ;) ale iggy trzyma wysoką formę a riff jest pierwszej klasy

Baby Can’t Drive – stary dobry rock n’roll, nicole daje czadu ale do fergie jej trochę brakuje.. plus naprawdę godna solówka

resume: nie sądzę, żeby ktoś kto ceni slasha i czekał na tą płytę się zawiódł.. kawał dobrego rocka przy czym każdy numer jest aranżowany pod wokalistę (cornell z levinem nie mogliby się zamienić kawałkami na przykład) ale solo jest zawsze rozpoznawalne i nie rozczarowuje..
najlepsze solówki wg mnie to by the sword, watch this, crucify the dead, baby can’t drive (ale inne też dają radę)
płyta jest zadziwiająco przebojowa ale nie pachnie komercją (chyba, że ktoś za taką uważa 15 znanych śpiewających nazwisk na jednym lp)

jednym słowem – fani slasha się nie zawiedli, niefani są nieistotni – i tak nie kupią

'We're all gonna die
So let's get high
We're all gonna die
So let's be nice'   ;)

jak niespójnie to przepraszam – kasztelan niepasteryzowany robi swoje ;)
« Ostatnia zmiana: Maja 08, 2010, 11:04:12 pm wysłana przez lamihha »

Offline slasherr

• Zasłużeni
  • Garden Of Eden
  • Respect: +1063
« Odpowiedź #649 dnia: Maja 08, 2010, 10:41:26 pm »
0
Dobrze napisane, w większości się zgadzam :)
A kosztelan niepasteryzowany jest mega :D

Offline dewol

• Patience
  • Respect: 0
« Odpowiedź #650 dnia: Maja 13, 2010, 08:03:09 am »
0
dopiero po miesiacu zauwazylem, ze Slash odpisal mi na twitterze:) poprosilem o wyjasnienie odnosnie Dr Alibi i odpisal mi tak:
"I never heard the Ramones song before, simple as that. Its a basic rock chord progression, that didn't remind me or Lemmy of someone else."
Ja mu tam wierze:P
Co nie zmienia zupełnie sytuacji.To nadal jest PLAGIAT.Kurcze trzeba być naprawdę zapatrzonym,nieobiektywnym  lub głuchym żeby uwierzyć w te jego bajeczki z przejściami i akordami.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=ZWJ5dtF6X4I" target="_blank" class="aeva_link bbc_link new_win">http://www.youtube.com/watch?v=ZWJ5dtF6X4I</a>

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=XqF7ZGfFaD0" target="_blank" class="aeva_link bbc_link new_win">http://www.youtube.com/watch?v=XqF7ZGfFaD0</a>

O BOŻE PLAGIAT !!

Dajcie już sobie spokój z tymi plagiatami.Nawet jeśli, to tak jak wyżej pokazałem,nie to pierwszy ,nie ostatni taki "PLAGIAT" w świecie muzyki.
« Ostatnia zmiana: Maja 13, 2010, 08:05:29 am wysłana przez dewol »
"Zaprzedałem dusze gitarze,jakby mi ją teraz zabrali nie odnalazłbym się w tym świecie."-Slash

Offline bizkit

• Atittude
  • nikt/big toy
« Odpowiedź #651 dnia: Maja 13, 2010, 12:01:22 pm »
0
no to jeszcze skończ i będzie git

edit:
jak by co , to nie było do dewola
ja to mam farta do tych usuwających swoje posty:D najpierw Drei, teraz Artur78IQ
« Ostatnia zmiana: Maja 14, 2010, 02:27:03 pm wysłana przez bizkit »

Offline bizkit

• Atittude
  • nikt/big toy
« Odpowiedź #652 dnia: Maja 13, 2010, 01:16:56 pm »
0
mi akurat nie chce się wchodzić z Tobą w "polemikę" :kwiatek:

edit:
no i tu też oczywiście post widmo Arturka
przecież bym nie pisał posta pod postem, jest przecież regulamin!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
« Ostatnia zmiana: Maja 14, 2010, 02:28:33 pm wysłana przez bizkit »

Offline Jawhowe

• Knockin On Heavens Door
  • Respect: -1
« Odpowiedź #653 dnia: Maja 13, 2010, 04:31:54 pm »
0
dewol - różnica jest taka że Tush wyszło na singlu w 1975 a No Class w 1979 :P Więc kolejność trochę nie ta a i nie świadczy to dobrze o Lemmym
I'm sick to death of people saying we've made 11 albums that sounds exactly the same, infact, we've made 12 albums that sounds exactly the same  - Angus Young

Offline soundman

• Welcome to the jungle
  • *
« Odpowiedź #654 dnia: Maja 13, 2010, 04:38:33 pm »
0
dewol - ales przyklad podal, tylko pokazales fakt ze Lemmy ma za soba plagiat, zanim razem ze Slashem splagiatowali
Ramones, w Dr Alibi  :lol:

kto pod kim dolki kopie, ten sam w nie wpada

smakol

• Gość
« Odpowiedź #655 dnia: Maja 13, 2010, 04:55:23 pm »
0
dobry przykład - bo pokazuje samo zjawisko :] wy się doszukujecie od razu powiązań ze Slashem. Takiej Metallice nikt plagiatu nie wypomina :]

Offline Meximax

• Manipulator
  • Garden Of Eden
  • Respect: +955
« Odpowiedź #656 dnia: Maja 13, 2010, 04:56:47 pm »
0
I można podać jeszcze 9405735654634 przykładów takich "plagiatów", tylko po co? Gunsi również mają sprawę o plagiat, więc jak to się nazywa? O! Hipokryzja ;)
Pobawię się w krelke i przypomnę temat ;) - http://gunsnroses.com.pl/forum/hyde-park/ftop-5/
Bądźmy realistami - żądajmy tego, co niemożliwe.

Mister Forum 2017 8)

Offline dewol

• Patience
« Odpowiedź #657 dnia: Maja 13, 2010, 05:01:40 pm »
0
dewol - różnica jest taka że Tush wyszło na singlu w 1975 a No Class w 1979 :P Więc kolejność trochę nie ta a i nie świadczy to dobrze o Lemmym

My bad.Nie napisałem co kto i kogo splagiatował  ;) Kolejność była po prostu przypadkowa,a Billego w życiu o żaden plagiat bym nie posądził.Myślę,że to trzeba potraktować trochę inaczej,bo tak jak Gothix pisał to żadne wymyślne riffy nie były i naprawdę każdy mógł na coś takiego wpaść,rzecz w tym,że Slash zagrał to z potężną dawką energii + Lemmy na wokalu = totalnie kopiący w tyłek utwór i ja tego jako taki bezczelny plagiat nie traktuje!Zresztą, z tego co czytałem na forum,już były dyskusje na ten temat więc nie ma co poruszać tego po raz kolejny.Ja tą płytę Slasha traktuje jako światełko w tunelu dla muzyki,która nas zebrała na tym forum ; D.
"Zaprzedałem dusze gitarze,jakby mi ją teraz zabrali nie odnalazłbym się w tym świecie."-Slash

Offline Wojo

• Atittude
  • fade away
  • Respect: +196
« Odpowiedź #658 dnia: Maja 13, 2010, 08:21:44 pm »
0
dewol - ales przyklad podal, tylko pokazales fakt ze Lemmy ma za soba plagiat, zanim razem ze Slashem splagiatowali
Ramones, w Dr Alibi  :lol:
kto pod kim dolki kopie, ten sam w nie wpada

a kto rano wstaje, ten leje jak z cebra

przypadkiem nie zostałeś zbanowany, drei? :sorcerer:

drei, kruz, soundman, zostało ci jeszcze 6 żyć.
« Ostatnia zmiana: Maja 13, 2010, 08:23:28 pm wysłana przez Wojo »

Offline soundman

• Welcome to the jungle
  • *
« Odpowiedź #659 dnia: Maja 13, 2010, 09:28:15 pm »
0
Gunsi również mają sprawę o plagiat, więc jak to się nazywa? O! Hipokryzja ;)

tyle ze w Riad chodzi o kilkunastosekundowy fragment intra (jakies efekty klawiszowe), a nie riff gitarowy na ktorym oparty jest caly utwor

wyjac intro z Riada i utwor dalej bedzie istnial, wyjac riff z Dr Alibi i nie ma tego utworu

Slash ‘World On Fire’ Fanpack - przyjmuję zamówienia

Zaczęty przez Zqyx

Odpowiedzi: 87
Wyświetleń: 17324
Ostatnia wiadomość Października 29, 2014, 12:21:33 pm
wysłana przez Śpiochu