Miałem nie wchodzić,bo zasadniczo do końca przyszłego tygodnia jestem poza netem,no,ale nie mogłem nie wejść,jak się dzieją takie "ciekawe" rzeczy.
Dla przypomnienia dla tych,co nie wiedzą - krelke jest administratorem od 24 marca i nie odpowiada za to,co działo się wcześniej,bo po prostu nie miał odpowiednich uprawnień. Wątpię,żeby w ciągu tych kilkunastu dni tak znacząco popsuła sie atmosfera. No chyba,że komuś nie pasuje krelke w roli admina,wtedy dla niego rzeczywiście atmosfera mogła się popsuć
Z tym,że trza zaznaczyć,że krelke dowiedział się,że jest adminem zupełnie niespodziewanie,nie zależało mu na tej funkcji i był co najmniej tak samo zdziwiony,jak część forumowiczów,których obchodzi forum.
Jak tylko został adminem wziął się do roboty: usunął mnóstwo "martwych" kont,uzupełnił aktualności,zajął się newsletterem,a także problemem,o którym wielu wie : konfliktem Axl vs Slash. Ten właśnie konflikt,który spowodował,że pewnym czasie gdziekolwiek by się nie weszło w temat Gunsowy był obecny spór,ten właśnie konflikt spowodował zmiany na forum, "zepsuł" atmosferę. Oczywiście nie była to jedyna z przyczyn,ale była to przyczyna,z którą nikt wcześniej nic nie zrobił i między innymi opór przeciwko offtopowiczom wywołał sugestie,że forum jest policyjne.
Nasza społeczność tutaj jest mała - porównałbym ją do księstwa San Marino. Po co to porównanie? Zobaczycie.
Ano,skoro na forum jesteśmy,jak w San Marino,to mamy ograniczony wybór "władz". Na dziś władzę nad całym forum dzierżą krelke,Ahmet i mawier i mimo dużej wyobraźni nie mogę skojarzyć osoby,która chciałaby poświęcić swój czas i nerwy na pomoc forum.
O ile wiem,z tego grona nikt nie chce pełnić żadnej funkcji dla dobra forum... Oczywiście mogę się mylić,więc jeśli się mylę napiszcie o tym,a admin na pewno zwróci uwagę. Jeśli jednak nikt taki się nie znajdzie - dajmy adminowi i moderacji spokojnie pracować. Owszem,wskazujmy błędy,do których mogliby się ustosunkować,ale też pokazujmy możliwe rozwiązania sytuacji.
Jako niedoszli trenerzy reprezentacji Polski
mamy koncepcję funkcjonowania forum,skoro tak podzielmy się nią.
Chyba,że forum nas nie obchodzi,nie dotyczy,lub mamy ciekawsze zajęcia i.t.d - wtedy lepiej nie zabierać niepotrzebnie głosu,bo tylko obudzimy kolejny konflikt,a zakładam,że osoby,których forum nie obchodzi i.t.d - nie będą próbowały znaleźć drogi wyjścia z różnych nieciekawych sytuacji,bo i po co.
Krytyków znajdzie się sporo. Niektórzy spędzają tu dużo czasu i znają forum i jego problemy od podszewki,inni zauważą konflikt i podsycą go,choć zasadniczo mają forum w nosie,ale lubią jątrzyć,jeszcze inni obejdą ten temat szerokim łukiem,bo przecież rzekomo jest to konflikt administracji z Drei'em. Ale to nie tak. To sytuacja,w której wiele osób mogłoby i powinno zająć stanowisko. O ile forum faktycznie Cię obchodzi,kimkolwiek jesteś - napisz tutaj.
Powtórzę jeszcze raz - jeśli chcecie kogoś rozliczać,to rozliczajcie go za to,co zrobił w swoim czasie "urzędowania".
Wracając do wczorajszej sytuacji,przyznam od razu,że nie widziałem kontrowersyjnego zdjęcia i niespecjalnie mam ochotę,ale reagować po usunięciu jednego zdjęcia tak,jakby miał to być koniec świata - no luuuudzie,opanujmy się,ok? Forum stało się policyjne,bo usunięto jedno kontrowersyjne zdjęcie? Buahahhahahahaha
Takie jest moje zdanie na temat poczynań krelke. Oczywiście jak każdy mam swoje obserwacje,ba,nawet zastrzeżenia,ale nie przyłączę się do "chóru" antykrelkowe'go z powodu zdjęcia - i myślę,że spora część forumowiczów,gdyby poznała sprawę tez by tak zrobiła.
Inna sprawa,jaką chciałbym poruszyć wynika z mojego doświadczenia na forum i z racji funkcji,którą kiedyś pełniłem.
Powiedzmy sobie szczerze - zadanie admina jest w zasadzie proste: jest zwierzchnikiem modów i kontroluje jakość ich pracy.
Przyznaję,że w czasie,kiedy byłem administratorem nie pełniłem swojego zadania odpowiednio. Nie wiem,czy mogę zdradzić;najwyżej stracę uprawnienia;ale jednym z pierwszych działań krelke było włączenie sobie możliwości obserwacji działań moderatorskich.
Ja przez rok swojej działalności tego nie zrobiłem,posiłkowałem się jedynie tym,co sami moderatorzy przekazali.
Dlatego posunięcie krelke uważam w tym momencie za coś dobrego,bo zakładam,że nie włączył tej opcji ot tak sobie.
Nie odpowiadanie na raporty - w czasie,gdy byłem adminem o ile dobrze pamiętam zaproponowałem,żeby każdy raport,który do nas dotrze był odsyłany z adnotacją,że go rozpatrzono. Niestety zrezygnowaliśmy z tego pomysłu,zamiast tego pojawiła się informacja w tym temacie,że czytamy wszystkie raporty i jeśli uznamy za stosowne reagujemy. Tak,kluczowe słowa to "jeśli uznamy za stosowne". Dlaczego? Otóż bywa tak,że niektórzy forumowicze nie są w stanie znieść argumentów strony przeciwnej i w ramach tego zalecają jej zbanowanie,albo chociażby uciszenie. Czy mieliśmy/mamy ulegać takim żądaniom,jeśli kwestionowany post nie łamie regulaminu? Raporty były często dość wnikliwie "badane",moderatorzy konsultowali pewne sprawy między sobą i wspólnie dochodzili do pewnych wniosków.
Inna sprawa,że faktycznie czasem raporty mogły leżeć nieruszane przez dłuższy czas. Dlaczego? Ano choćby dlatego,że jak stwierdziła jedna osoba z moderacji daaaaawno temu: skoro raporty na wp nie dochodzą,to ja sobie założę tam skrzynkę. Pełny profesjonalizm
W każdym razie,gdy byłem adminem,a widziałem,że leży jakiś raport,to reagowałem na niego tak szybko,jak było to możliwe.
Równi i równiejsi - to było,jest i przypuszczam,że będzie problemem,choć w moim przekonaniu coraz mniejszym z racji tego,że moderatorzy piszą coraz mniej,więc trudno im dać bana
Ale nieprawdą jest,jakoby żaden z moderatorów nigdy nie dostał ostrzeżenia i.t.d - osoby,które uważnie obserwują forum mogły zauważyć takie rzeczy.
Jednym z błędów,na które pozwoliłem sobie jako admin było przyzwolenie na to,żeby ostrzeżenia były po pewnym czasie kasowane. Zapanowała "wolna amerykanka". W moim przekonaniu warto byłoby wrócić do sytuacji wcześniejszej,w której za przewinienie przysługiwała kara,która zasadniczo nie znikała. Jedynie w bardzo rzadkich wypadkach ostrzeżenie było usuwane,ale forumowicz/ka musiał/a na to zasłużyć dłuższym okresem niekaralności. Problemem stała się uznaniowość - temu dam warna na kilka dni,temu na kilkanaście i.t.d Myślę,że ujednolicenie tego byłoby z pożytkiem dla wszystkich,aczkolwiek wiem,że może wywołać opór moderacji
Nie twierdzę,że na forum nie ma problemów,problemy były,są i będą. Ale możemy i powinniśmy reagować na nie razem. Nie mówić - to mnie nie dotyczy,nie chować głowy w piasek,nie udawać,że nie ma pewnych zjawisk. Kilka lat temu napisałem na forum kilka rzeczy odnośnie postawy moderacji i administracji,wtedy całkiem innych, w efekcie oberwałem,bo ci nieliczni,którzy się odezwali skrytykowali moje podejście,nie widzieli problemu,mówili,że za poważnie podchodzę do forum. Ciekawe,że część z tych osób odzywa się teraz - nagle zauważając problemy,które narastały od dłuższego czasu. Może powinienem zasugerować wyluzowanie,tak,jak mi zasugerowano wtedy?
"Przecież to tylko forum. blablabla"
Na dziś mam inny stosunek do spraw,które się tu dzieją,ale wciąż obserwują.
Ale jednej zasady się trzymam - jeśli coś mnie nie obchodzi - milczę.
Ja z oceną pracy admina i moderacji pod jego rządami wstrzymam sie kilkanaście dni. Sprawiedliwie będzie spróbować stworzyć sobie jakąś opinię nie po tygodniu,czy dwóch,ale po miesiącu.
Za mojej "kadencji" władze forum dostały w swoich tematach ankietę,odnośnie tego,jak oceniana jest ich działalność przez forumowiczów. To ważny sposób wyrażenia opinii,szkoda,że niektórzy z niego zrezygnowali.
Forum jest wspólnym miejscem. Także dla Ciebie,tak do Ciebie piszę
Jeśli masz jakieś przemyślenia - pisz.
Na pewno nie zostaną bez odpowiedzi.
Dla tych,co nie pamiętają:
temat dotyczący admina krelke -
http://gunsnroses.com.pl/forum/index.php?topic=6742.0admin Witek -
http://gunsnroses.com.pl/forum/index.php?topic=1942.0Ahmet
http://gunsnroses.com.pl/forum/index.php?topic=5869.0mawier
http://gunsnroses.com.pl/forum/index.php?topic=3638.0zastrzeżenia odnośnie moderacji w newsach -
http://gunsnroses.com.pl/forum/index.php?topic=5028.0http://gunsnroses.com.pl/forum/index.php?topic=2931.0 - opinie o pracy moderatorów
http://gunsnroses.com.pl/forum/index.php?topic=3721.0 - starsza dyskusja na temat forum,można sobie przypomnieć,bo część tematów się przewija
Generalnie chyba lepiej byłoby chyba pisać w poszczególnych tematach,bo zasadniczo jeśli mamy jakiś problem z forum,odnośnie rzekomo złej moderacji chociażby,to warto ściśle wskazać,gdzie konkretnie,albo raczej z kim z władz jest problem - myślę,że mile widziane będą także propozycje odnośnie rozwiązania go.
Dziękuję wszystkim za wnikliwe przeczytanie mojego posta. Jeszcze raz namawiam do szerokiej dyskusji,ale dyskusji merytorycznej,nie nastawionej wyłącznie żądaniowo,nie nastawionej wyłącznie na krytykę. Forum jest naszym wspólnym miejscem,więc chciałbym,żeby każdy,kogo to forum obchodzi mógł się wypowiedzieć. Tak,Ty też:)
Życzę Wesołych Świąt i dyskusji w przyjemnej atmosferze.Wracam za tydzień,więc jeśli mielibyście jakies pytania,wnioski i.t.d - wtedy odpowiem.