Ankieta

Jak oceniasz pracę moderatorów?

1
2
3
4
5
6

Autor Wątek: Uwagi do spraw Forum (oraz FAQ)  (Przeczytany 607946 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Canis_Luna

• Global Moderator
  • Madagascar
  • Nice girls don't play rock n' roll ;)
  • Respect: +4576
Odp: Uwagi do spraw Forum (oraz FAQ)
« Odpowiedź #3315 dnia: Października 08, 2014, 11:44:06 am »
0
Zasady pisania w tych tematach pojawiły się zanim ja zjawiłam się na forum. Ale nie zamierzam ich kwestionować, a przestrzegać skoro zostały jasno określone. Interwencja zieloną czcionką służy przypomnieniu Tobie jak i innym użytkownikom o zasadach, które przyjęli twórcy tematów. Regulaminu może i nie złamałeś, ale w jakiś sposób jest to niezastosowanie się do reguł tematu. Gdyby można tam było umieszczać więcej niż jednego posta dziennie to biorąc pod uwagę popularnosć tematów, nie czytalibyśmy na forum o niczym innym poza tym ;)

btw. wiedziałam, że o tym napiszesz. I z mojej strony to koniec dyskusji. Upomniałabym na zielono (i upominam) każdego, kto napisałby tam więcej niż jeden post dziennie.
"Are you gonna bark all day, little doggy, or are you gonna bite?"

"There's no place like the jungle run by Mr. Axl Rose, and there never will

Offline Bluebird

• Garden Of Eden
  • Respect: +959
« Odpowiedź #3316 dnia: Października 08, 2014, 12:23:50 pm »
0
Zasady pisania w tych tematach pojawiły się zanim ja zjawiłam się na forum.
tylko co ma drewno do metalu?  ;)

ale w jakiś sposób jest to niezastosowanie się do reguł tematu.
ale przecież w powyższym poście ja napisałem, że jakieś podstawy są do tego, żeby mnie upomnieć i że o to nie mam zamiaru się kłócić, po prostu uważam, że wpadłem w pułapkę niezbyt jasnych i czytelnych reguł, ale nie ja pierwszy i nie ja ostatni (i nie mówię tutaj tylko o forum, ale ogólnie o życiu).

Gdyby można tam było umieszczać więcej niż jednego posta dziennie to biorąc pod uwagę popularnosć tematów, nie czytalibyśmy na forum o niczym innym poza tym ;)
Tym bardziej, że jest to forum dyskusyjne, a mimo nie ocenionej popularności tych tematów dyskusja tam się nie toczy, a same posty nie rzadko są czytelne tylko dla tych, którzy je napisali  :sorcerer:

Offline Zqyx

• Newsman
  • Madagascar
  • "But nobody pulled the trigger. They just..."
  • Respect: +3467
    • Bumblefoot fans Poland - mój fanowski profil Rona
« Odpowiedź #3317 dnia: Października 08, 2014, 01:19:33 pm »
+2
Gdyby można tam było umieszczać więcej niż jednego posta dziennie to biorąc pod uwagę popularnosć tematów, nie czytalibyśmy na forum o niczym innym poza tym ;)

Ano właśnie. I to w zasadzie wyczerpuje temat, więc nie widzę sensu drążenia go, tym bardziej przez osoby, które nie są na forum "od wczoraj" i wiedzą, co i jak funkcjonuje. Do wiosny daleko, trochę zieleni na forum nie zaszkodzi ;)
Podaruj mi 1,5% podatku :) Dziękuję!
KRS: 0000186434
Cel szczegółowy: 569/W

"Hey, you caught me in a coma and I don't think I wanna
Ever come back to this world again"

Offline Bluebird

• Garden Of Eden
« Odpowiedź #3318 dnia: Października 08, 2014, 04:47:34 pm »
0
więc nie widzę sensu drążenia go
No to po co drążysz? Luna obiecała, że nie będzie się już na ten temat odzywać, a ja sam ze sobą monologu prowadzić nie będę, tak więc w naturalny sposób temat został zamknięty.

tym bardziej przez osoby, które nie są na forum "od wczoraj" i wiedzą, co i jak funkcjonuje.
Rozumiem, że chcesz mi wmówić, że wiedziałem o tym iż w tych tematach można pisać jednego posta dziennie?... spoko można i w taki sposób przedstawiać swoje argumenty, ja też śmiem twierdzić, że o tym dlaczego można pisać jednego posta w tych topach wiecie dopiero od dzisiaj, tak mniej więcej po moim wcześniejszym poście... wcześniej nie zastanawialiście się dlaczego można pisać tylko jednego posta dziennie i nawet nie wiecie, dlaczego autor pierwszego z tych tematów wprowadził taką zasadę, jak i nie wiecie tego, czy autor przewidział, że te topy będą tak popularne... oczywiście dowodów na to nie mam na to moje twierdzenie, ale taką tezę sobie postawiłem, no ale chyba można?

Szkoda, że Luna w tym temacie się już nie odzywa bo bym zapytał, czy naprawdę wierzy w to, że byłoby wiele takich osób, które pisałyby więcej niż jednego posta dziennie w jednym z tych tematów, gdyby nie było tych zasad.
« Ostatnia zmiana: Października 08, 2014, 04:53:14 pm wysłana przez Bluebird »

Offline Bender

• Byli moderatorzy/newsmani
  • Garden Of Eden
  • Wchodzę luzem w mojej bluzie z logiem Guns N Roses
  • Respect: +2470
« Odpowiedź #3319 dnia: Października 08, 2014, 07:46:57 pm »
+8
A czemu w temacie "co leci z głośników" nie ma wymogu pisania jednego komentarza dziennie? Dlatego, że moderatorki/newsmanki spamują tam po parę razy dziennie czy poprostu bo nie?
GN'R 11.07.12 / 20.06.17 / 09.07.18 / 20.06.22
SLASH 13.02.13 / 20.11.14 / 12.02.19 / 16.04.24
DUFF 12.06.14 / 22.08.19 / 13.10.24

Offline Schalker

• Knockin On Heavens Door
  • Respect: +67
« Odpowiedź #3320 dnia: Października 08, 2014, 09:03:25 pm »
+1
Pytanie z kategorii tych dobrych.
Pieprzyć północ, niech żyje południe !

http://oproczmarzenwartomiecjeszczepiwo.blogspot.com/

Offline Śpiochu

• Global Moderator
  • One In A Million
  • Hail to the chief!
  • Respect: +1713
« Odpowiedź #3321 dnia: Października 08, 2014, 10:53:08 pm »
+2
Widzę, że niektórzy z Was powinni sobie znaleźć dziewczynę i przestać się zajmować takimi pierdołami :P
...jeśli powyższy komentarz wydaje Ci się zbyt poważny, to zmień zdanie.
GNR
Warszawa 15.07.06, Praga 27.09.10, Rybnik 11.07.12, Gdańsk 20.06.17
Slash
13.02.13, 12.02.19, 16.04.24

Offline hkt

• Atittude
  • I would've thought you could be more of a man
  • Respect: +941
« Odpowiedź #3322 dnia: Października 08, 2014, 10:57:27 pm »
+1
Cięta riposta

Polecam omijać tematy w których jakieś osoby wrzucają swoje złote myśli, albo kolejną piosenkę Metaliki/Six AM/U2/Slasha - są to tematy dla osób i tylko one dbają kto, co i z kim; reszta jest nie ważna, zasady też. Prawo nie pisze się samo.
« Ostatnia zmiana: Października 08, 2014, 11:03:28 pm wysłana przez hkt »
Powyższy post jest zgodny z tematem.

Offline Zqyx

• Newsman
  • Madagascar
« Odpowiedź #3323 dnia: Października 08, 2014, 11:13:47 pm »
+1
Miałem się tu już nie odzywać, żeby nie podsycać tematu, ale skoro zostałem poniekąd "wyzwany do odpowiedzi", to odpowiem.

"No to po co drążysz?"
Nie drążę. Po prostu zaskoczyło mnie, że choć wiele razy we wszystkich trzech tematach z cyklu "co mnie w życiu" było podkreślane, że nie komentujemy i nie piszemy po kilka postów dziennie, to nadal wzbudza to jakiekolwiek emocje. Swoją drogą - nie wiedzieć, zapomnieć się może każdy. Sam się zapomniałem kiedyś, dostałem napomnienie, że nie należy tego robić, przyjąłem je do wiadomości i tyle. Mam wrażenie, że większość osób upomniana w tych tematach zadziałała podobnie.

"Rozumiem, że chcesz mi wmówić, że wiedziałem o tym iż w tych tematach można pisać jednego posta dziennie?... spoko można i w taki sposób przedstawiać swoje argumenty"

Trudno, żeby nie można było. Oczywiście nie udowodnię Ci, że wiedziałeś, ale tak samo Ty nie udowodnisz mi, że nie wiedziałeś. Jednak wiem, że dla wielu osób piszących w tych tematach dopisek - nie komentujemy, bądź - w tym temacie piszemy raz dziennie - nie jest niczym nowym, ani niezwykłym. Zdarzało się wcześniej, zdarza się i teraz. O ile wiem, nikt z tego powodu bana nie dostał, więc dla mnie to trochę burza w szklance wody, jak zresztą większość postów w tym temacie, co nie znaczy, że lekceważę jakikolwiek post w uwagach, bo wiele jest bardzo sensownych.

"ja też śmiem twierdzić, że o tym dlaczego można pisać jednego posta w tych topach wiecie dopiero od dzisiaj, tak mniej więcej po moim wcześniejszym poście"

Tutaj muszę zdecydowanie zaprzeczyć, bo wielokrotnie widziałem interwencje moderatorskie w tych tematach polegające właśnie na tym, że moderatorzy napominali, by nie pisać kilku postów tego samego dnia, bądź nie komentować. Sam zresztą padłem "ofiarą" tego przepisu,jak wcześniej wspomniałem.

"wcześniej nie zastanawialiście się dlaczego można pisać tylko jednego posta dziennie i nawet nie wiecie, dlaczego autor pierwszego z tych tematów wprowadził taką zasadę, jak i nie wiecie tego, czy autor przewidział, że te topy będą tak popularne"

Oczywiście spekulowanie, co autor miał na myśli, gdy autora nie ma już wśród nas ( spoko, Solid żyje, ale w innej przestrzeni ;), może nie mieć większego sensu, ale pozwolę sobie zauważyć, że wśród trzech tematów z cyklu "co mnie w życiu" jest jeden temat założony przeze mnie i zasady, które wyłożyłem w pierwszym poście tego tematu są identyczne. Dlaczego? Ano dlatego, że podobne tematy, gdziekolwiek się je spotka, a mogą to być tematy z cyklu - co jadłem dziś na obiad itd. ( zależy od inwencji forumowiczów ) generują większy ruch od innych, bo służą jedynie wyrzuceniu z siebie aktualnych emocji, potrzeb, myśli, niekoniecznie specjalnie rozwiniętych Gdyby pozwolić, w ramach eksperymentu, na to, żeby ruch tam był nieograniczony, to pewnie widywalibyśmy w nich te same osoby po kilka razy dziennie, co samo w sobie nie jest niczym złym, ale w pewien sposób utrudnia dyskusję w innych tematach, bo skupia uwagę na tych trzech. A NTS jest, jakby nie było, forum muzycznym, więc lepiej dyskutować o muzyce.

Tezę postawić można każdą, jednak nie każdą da się w sensowny sposób obronić, choć oczywiście można próbować.

Pozwolę sobie odpowiedzieć na "pytanie z gatunku tych dobrych", swoją drogą uważam, że dobrze, że to pytanie padło, jest ważne i sensowne. Cieszę się, że mogę je tu zacytować i spróbować na nie odpowiedzieć.

"A czemu w temacie "co leci z głośników" nie ma wymogu pisania jednego komentarza dziennie? Dlatego, że moderatorki/newsmanki spamują tam po parę razy dziennie czy poprostu bo nie?"

Przede wszystkim widzę tutaj uprzedzenie/niechęć wobec moderatorek/ newsmanek i ta niechęć często przewija się na forum w różnych postach, nie sposób tego nie zauważyć. Ale niezależnie od tej niechęci widzę pytanie z cyklu - czemu tam można, a tam nie. Odpowiedź będzie prosta.
Każdy autor tematu ma prawo zadecydować, jak będzie wyglądała dyskusja w stworzonym przez niego temacie.
Autorzy tych trzech tematów - dwie osoby, zadecydowały,że odpowiedzi mają być określonego typu i tyle. Miały do tego prawo? Nawet gdybym nie był jedną z tych dwóch osób uważałbym, że mam prawo. Tak samo jak forumowicz X może poprosić o wymienienie najlepszych wykonań piosenek z lat 87-93 i omijać szerokim łukiem posty o piosenkach z lat 01-14. To, czy takie posty będą się pojawiać, czy nie jest kwestią szacunku wobec autora tematu, no i zanikającej już umiejętności, jaką jest czytanie ze zrozumieniem. Czy autor ma prawo zamknąć temat, w którym dyskusja nie toczy się w myśl jego reguł? Myślę, że ma, zresztą kilkukrotnie tworzyłem tematy, w których reguły były dość jasno określone i większości forumowiczów nie sprawiało to problemu.
Oprócz regulaminu forum w sieci obowiązuje, czyli zbiór niepisanych zasad, które jakoś tam staramy się przestrzegać, mimo, że czasem nie są uwzględnione w regulaminie forum. Ale czy wszystko musi? Regulamin forum, jak dla mnie, mógłby sprowadzać się do - Traktuj dyskutantów tak, jak sam chciałbyś być traktowany. Nie łam prawa. - i też byłoby nieźle. W tych trzech tematach nie chodzi o to, że gdy napiszemy dwa, a nie jeden post dziennie zostanie złamany regulamin forum, bo nie zostanie. Stanie się coś ważniejszego. Rozmówcy nie będą się wzajemnie szanowali.
A bez wzajemnego szacunku nie ma pola do dyskusji, nie ma mowy o dyskusji.

Niestety, i mówię to z przykrością, mam wrażenie, że tego szacunku do rozmówcy jest na NTS-ie coraz mniej.
Możemy mieć różne opinie, ale powinniśmy się szanować.
Jeśli ktokolwiek poczuł się urażony czymkolwiek w tym poście - z góry przepraszam. Jestem człowiekiem dość emocjonalnym i nie do końca potrafiącym wyrażać się zwięźle, dlatego wybaczcie też wielkość posta. Mam nadzieję, że NTS się pod nim nie zawali ;)

I jeszcze, tak na zakończenie - jestem dość długo na forum, ale nie zauważyłem, żeby interwencja w postaci podkreślenia czegoś zielonym kolorem w tych tematach, zakończyła czyjąkolwiek "karierę" na forum, bądź przybliżyła kogoś do końca tej "kariery", no chyba, że się wyjątkowo starał ;)

P.S. W trosce o to, żeby żaden z forumowiczów nie został ofiarą modów w moim temacie z cyklu - co mnie w życiu - "odblokowuję" możliwość komentowania i pisania więcej niż jednego posta dziennie w temacie http://gunsnroses.com.pl/forum/hyde-park/co-cie-w-zyciu-smuci/

Piszcie ile chcecie, co chcecie, komentujcie. Zobaczymy, jak będzie wyglądał ten temat, najmniej popularny z całej trójki, gdy nie będzie w nim żadnych dodatkowych warunków powstrzymujących pisanie.
« Ostatnia zmiana: Października 08, 2014, 11:28:34 pm wysłana przez Zqyx »

Offline Bluebird

• Garden Of Eden
« Odpowiedź #3324 dnia: Października 09, 2014, 12:18:26 am »
0
Oczywiście nie udowodnię Ci, że wiedziałeś, ale tak samo Ty nie udowodnisz mi, że nie wiedziałeś.

Zgadza się, ale ja niczego udowadniać nie muszę, bo to nie ja postawiłem tezę (oczywiście w tej kwestii).... za to obiecałem poprawę na przyszłość, mimo, że z takimi regułami się nie zgadzam

Tutaj muszę zdecydowanie zaprzeczyć, bo wielokrotnie widziałem interwencje moderatorskie w tych tematach polegające właśnie na tym, że moderatorzy napominali, by nie pisać kilku postów tego samego dnia, bądź nie komentować. Sam zresztą padłem "ofiarą" tego przepisu,jak wcześniej wspomniałem.

źle mnie zrozumiałeś ja nie pisałem czy interweniowali, tylko bezpodstawnie postawiłem tezę, że wcześniej nie wiedzieliście dlaczego ktoś kiedyś wymyślił takie zasady (co było oczywiście odpowiedzią na bezpodstawną tezę w moim kierunku).

"A czemu w temacie "co leci z głośników" nie ma wymogu pisania jednego komentarza dziennie? Dlatego, że moderatorki/newsmanki spamują tam po parę razy dziennie czy poprostu bo nie?"

Przede wszystkim widzę tutaj uprzedzenie/niechęć wobec moderatorek/ newsmanek i ta niechęć często przewija się na forum w różnych postach, nie sposób tego nie zauważyć. Ale niezależnie od tej niechęci widzę pytanie z cyklu - czemu tam można, a tam nie. Odpowiedź będzie prosta.
Każdy autor tematu ma prawo zadecydować, jak będzie wyglądała dyskusja w stworzonym przez niego temacie.

...ale ten wpis daje mi przynajmniej podstawy twierdzić, że moja wcześniejsza bezpodstawna teza może okazać się słuszna - dlaczego można umieszczać jednego posta dowiedzieliście się po moim wpisie, kiedy Luna musiała coś wymyślić na poczekaniu.
...i wracając do głównej myśli tego wątku, ktoś założy np. temat "Skąd taka nienawiść do Ashby" i zażyczy sobie, że można pisać tylko jednego posta i co wtedy należy przyjąć to do wiadomości, że sobie tak zażyczył i co dalej ja np. napiszę jednego posta o 9:00 ktoś mi odpowie o 9:30, a ja żeby mu odpowiedzieć będę musiał czekać aż minie północ??? a jak się nie dostosuje to interwencja moda, bo takie było życzenie twórcy tematu?

P.S. W trosce o to, żeby żaden z forumowiczów nie został ofiarą modów w moim temacie z cyklu - co mnie w życiu - "odblokowuję" możliwość komentowania i pisania więcej niż jednego posta dziennie w temacie http://gunsnroses.com.pl/forum/hyde-park/co-cie-w-zyciu-smuci/

Piszcie ile chcecie, co chcecie, komentujcie. Zobaczymy, jak będzie wyglądał ten temat, najmniej popularny z całej trójki, gdy nie będzie w nim żadnych dodatkowych warunków powstrzymujących pisanie.

No i to mi się podoba, gwarantuje, Ci, że nie będzie to miało żadnego negatywnego skutku na funkcjonowanie tego forum, a jeżeli nawet by się okazało, że ma to zawsze można powrócić do starych zasad.

Widzę, że niektórzy z Was powinni sobie znaleźć dziewczynę i przestać się zajmować takimi pierdołami :P

Nie podpuszczaj, bo jeszcze Cię posłuchamy i później będziemy płakać  :>
« Ostatnia zmiana: Października 09, 2014, 12:27:52 am wysłana przez Bluebird »

Offline Canis_Luna

• Global Moderator
  • Madagascar
  • Nice girls don't play rock n' roll ;)
  • Respect: +4576
« Odpowiedź #3325 dnia: Października 09, 2014, 04:16:16 pm »
0
A czemu w temacie "co leci z głośników" nie ma wymogu pisania jednego komentarza dziennie? Dlatego, że moderatorki/newsmanki spamują tam po parę razy dziennie czy poprostu bo nie?
Rozumiem, że chodzi między innymi o mnie i że komuś krzywda się dzieje, że parę razy coś napiszę w tym temacie ^^
Kiedyś zaproponowałam, żeby w tym temacie było zamknięte naliczanie postów (wzorem innego forum, na którym się udzielałam, a posty naliczane tam były tylko w działach dotyczących "przedmiotu" forum, wszelkie luźne rozmowy i hyde parki były poza naliczaniem). Witek mi napisał, że się tego nie da zrobić. Ale to było przed zmianą wersji forum. Może teraz się da. Nie wiem.
A czemu nie ma takiej zasady? Nie wiem. Nie było jej, kiedy się tu zjawiłam, osoba zakładająca temat nie określiła żadnych zasad zdaje się. Czy teraz da się coś zmienić w tym? Pewnie tak, ale na forum aktualnie brak osoby decyzyjnej ;)

Bluebird, nie wymyśliłam nic na poczekaniu, znałam zasadę o pisaniu tam tylko raz dziennie od kiedy tu jestem. Nie jesteś pierwszym, który dostał zielony komentarz w temacie "Co mnie w życiu...". Nie rozpaczaj ;)
« Ostatnia zmiana: Października 09, 2014, 04:19:10 pm wysłana przez Canis_Luna »
"Are you gonna bark all day, little doggy, or are you gonna bite?"

"There's no place like the jungle run by Mr. Axl Rose, and there never will

Offline Bluebird

• Garden Of Eden
« Odpowiedź #3326 dnia: Października 15, 2014, 03:31:08 pm »
0
To w ogóle da się wysłać pustą wiadomość?  :o
nie wiem, czy to technicznie wykonalne, ale może jakoś zablokować możliwość wysyłania wiadomości gdy nie ma w niej żadnej treści.

Offline Zqyx

• Newsman
  • Madagascar
« Odpowiedź #3327 dnia: Października 15, 2014, 05:18:14 pm »
0
Da się, przy czym niekoniecznie to jest pusta wiadomość. Zdarzyło mi się wysłanie pustej wiadomości, choć w poście miało znajdować się kilka/kilkanaście linków. Zapewne jakiś błąd forum. Podobnie dzieje się, choć nie zawsze, gdy jest kilka linków i jakaś treść.

Może admini wiedzą coś więcej na ten temat i kiedyś się tym zajmą ;)

Offline Bluebird

• Garden Of Eden
« Odpowiedź #3328 dnia: Października 15, 2014, 06:57:57 pm »
0
Może admini wiedzą coś więcej na ten temat i kiedyś się tym zajmą ;)
Na to najbardziej liczę  :lol:

Ciekawe kiedy Maxi zauważy, że coś z jego postem jest nie tak  ;)

Offline maxi023

• Better
  • Respect: +1106
« Odpowiedź #3329 dnia: Października 17, 2014, 01:47:28 pm »
0
Już zauważyłem.  ;) Niestety nie mam za bardzo czasu ostatnio wpadać na forum.

Jak trafiliście na forum?

Zaczęty przez mafioso

Odpowiedzi: 61
Wyświetleń: 98758
Ostatnia wiadomość Czerwca 17, 2020, 12:03:28 pm
wysłana przez naileajordan