Tytuły newsówMyślę, że nie ma sensu milion razy wałkować tego samego, gdy tylko tytuł newsa się nie spodoba. Mamy temat uwagi do spraw forum, możemy tu o tym podyskutować.
Jeśli chodzi o mnie, to ci, którzy mnie znają jako byłego newsmana wiedzą, jakie dawałem tytuły. Zwykle były proste, konkretne, ściśle wiążące się z tym, o czym traktował news, jednak zdarzały mi się "kwiatki" typu Były gitarzysta Gunsów wkrótce wyda płytę, czy A jednak reunion! ( Nie chce mi się teraz sprawdzać, czy dokładnie tak brzmiały te tytuły
)
I co? I jakoś Wszechświat się pod wpływem tych tytułów nie zmienił. Weszło może ciut więcej osób niż normalnie, no bo jednak hasło były gitarzysta Gunsów jest bardziej pojemne niż Buckethead
, ale nie kojarzę, żeby ktoś mnie wyzywał, czy coś
Forum, jak każde miejsce w sieci - musi zarabiać. Nie wiem, jak w tej chwili wygląda model finansowy, ale dawniej od czasu do czasu bywały zrzutki na serwer, bo modelu finansowego nie było, bądź nie dział
Teraz chyba działa, a jeśli działa, to także dzięki oglądalności, której sprzyjają "mylące" tytuły. Przypuszczam, że gdyby forum zrezygnowało z reklam i "mylących" tytułów, to zrzutka na serwer byłaby konieczna, a nie jestem przekonany, czy udałoby nam się zebrać wystarczającą kwotę. Dlaczego? Choćby dlatego, że, choć bardzo to cenię, to jednak wielu jest użytkowników młodych, niekoniecznie mających środki finansowe, które mogliby przeznaczyć na serwer. Inna sprawa jest tego typu, że... ( i mówię o tym z głębokim smutkiem ) widzę coraz częściej postawę typu - należy mi się, macie zrobić, natomiast niewiele od siebie.
A forum, tak samo zresztą jak życie
, to przestrzeń, gdzie nie tylko powinno się brać, ale również dawać. Tym bardziej doceniam te osoby, które nie mają żadnej funkcji, a więc formalnie żadnego zobowiązania - podsyłają newsy, zwracają uwagę na nieprawidłowości, czy ogólnie jakoś tam pomagają. Niestety takich osób jest coraz mniej i w tej chwili nie widzę; choć może to kwestia zaparowanych okularów
; osób, które chciałyby pełnić np. funkcję newsmana, czy moderatora, że o uploaderach nie wspomnę... To funkcje na krótką metę fajne, trochę prestiżowe nawet, jednak wymagające, czasem więcej, czasem mniej.
Krytykować zawsze jest łatwiej, nie dziwię się temu.
Poziom frustracji, gdy nie wiadomo nic o nowej płycie kluczowego zespołu na tym forum, jest wysoki, więc nadzieje, jakie wzbudziła Emma swoim tytułem i to, jak rozczarowani byliście, gdy okazało się, że news traktuje o czymś zupełnie innym jest zrozumiałe. Jednak wydaje mi się, że cały ten gniew, frustracja jest skierowany w złym kierunku. Tym bardziej, że Emma, nie wiem, na ile świadomie, wypełniła tym tytułem jedną z instrukcji, które kiedyś, jako newsmani dostaliśmy "z góry"
Nie ma się co oszukiwać, Internet = oglądalność. Oglądalność newsów, w których tytułach napiszemy Dead Daisies, czy Gilby jest bardzo niska. Tak naprawdę bronią się głównie Gn'R ( choć niekoniecznie sety
) i Slash. A jednak świat okołogunsowy jest znacznie bardziej pojemny i ciekawszy.
Swego czasu były głosy, ba, wręcz naciski, żeby NTS stał się forum wyłącznie o obecnym składzie. Bardzo się cieszę, że Witek otwarcie i bardzo jasno się temu przeciwstawił, bo dzięki temu wzrasta wiedza na temat okołogunsowych projektów, dzięki temu możemy się, pięknie!, różnić. Dzięki temu na forum jest miejsce dla fanów Gn'R, starego składu, a także wszelkich związanych z nimi projektów. I ok, czasem może kogoś z nas wkurzać, że co drugi news dotyczy gitarzysty x czy y, ale... Live and let live!
Każdy, kto tu jest, chce czytać o swoich ulubionych muzykach. Po to właśnie jest forum
Nie twierdzę, że na forum wszystko działa idealnie, ale wychodzę z założenia, że błędów nie robi tylko ten, kto nic nie robi, co zresztą jest najłatwiejsze
Tymczasem - forum jest naszym wspólnym dziełem, wspólnym "zobowiązaniem" i to, jakie będzie zależy także od Ciebie. Tak, do Ciebie mówię, nie oglądaj się za siebie
To my wszyscy tu piszący tworzymy to miejsce, to my wszyscy powinniśmy o nie dbać i traktować innych tak, jak sami chcielibyśmy, by nas traktowano.
Pomożecie?