Ankieta

Jak oceniasz pracę moderatorów?

1
2
3
4
5
6

Autor Wątek: Uwagi do spraw Forum (oraz FAQ)  (Przeczytany 607975 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bluebird

• Garden Of Eden
  • Respect: +959
Odp: Uwagi do spraw Forum (oraz FAQ)
« Odpowiedź #3120 dnia: Stycznia 04, 2014, 12:34:52 am »
+1
Zacznę, może od tego, że moje IQ nie jest w stanie zrozumieć jak może komuś przeszkadzać, to, że ktoś (nieważne kto) napisał sobie w temacie humor jakiś kawał, tak samo jak nie rozumiem co to komu za różnica czy w temacie humor jest 1000 czy 5000 bardziej lub mniej śmiesznych kawałów. Spamem na pewno to nie jest, gdyż w tym temacie o to chodzi, żeby pisać kawały, podawać linki do śmiesznych filmików, zdjęć itp. Natomiast moje IQ było by wstanie zrozumieć, gdyby komuś przeszkadzało, gdy np. w jakimś temacie np. o GNR, jednokomentowce pisały swoje wywody, który by utrudniały dialog innym użytkownikom.
Co do kwestii posiadania dwóch kont, przez jednego użytkownika, to w zasadzie się zgadzam z tym, że jeden użytkownik nie powinien mieć więcej niż jedno konto i co za tym idzie powinno być to uregulowane regulaminem. Przeszkadzać mi to nie będzie gdyby taki punkt był w regulaminie. Chociaż nie ukrywam, że ja osobiście uważam, że lepiej by było, gdyby takiego punktu w regulaminie nie było, gdyż nie byłby on możliwy do egzekwowania, a jeżeli jakiś punkt nie jest możliwy do przestrzegania to go się nie wprowadza do regulaminu. Zwykły użytkownik nie ma obowiązku znać regulaminu, ale żeby unikać nieprzyjemnych sytuacji, czyli takich gdzie dochodzi do złamania regulaminu, należy podjąć działania, mające na celu zachęcić użytkowników do zapoznania się z tym regulaminem, a zachęcić użytkownika, można poprzez stworzenie regulaminu możliwie prostego i możliwie krótkiego, czyli takiego z którego wyeliminuje się również wszystkie punkty, które są nie możliwe do egzekwowania.
mod: cześć, zauważyliśmy, że na forum jest drugi, użytkownik, który ma ten sam numer IP, czy to jest login innego użytkownika, który korzysta z tego samego komputera, czy to ty sobie założyłeś drugie konto dla jaj
użytkownik: to ja sobie założyłem drugie konto, napiszę cztery posty i już się więcej nie pojawię

wiem, że zupełnie tego problemu dotyczącego łamania regulaminu zlikwidować się nie da, ale można podjąć działania, które spowodują, że takich sytuacji będzie mniej
No i na sam koniec tego posta, ja wiem, że bycie moderatorem czy adminstratorem specjalnie przyjemną rzeczą nie jest, ja nigdy administratorom czy moderatorom nie zarzucałem, że coś za mało robią w sprawie funkcjonowania tego forum (zawsze moje uwagi były na temat moim zdaniem niepotrzebnych interwencji), jednak czuję się rozczarowany tym, że zamiast zastanowić czy w tym poście, który napisałem kilka linijek jest choć odrobinę racji, wy od razu (głównie postami Wlo) zaczęliście się bronić, tym bardziej, że w ogóle nie odnieśliście się do mojego bardzo istotnego argumentu, a mianowicie, że wszystko co na forum jest zakazane powinno znajdować się w regulaminie.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 04, 2014, 12:43:42 am wysłana przez Bluebird »

Offline Canis_Luna

• Global Moderator
  • Madagascar
  • Nice girls don't play rock n' roll ;)
  • Respect: +4576
« Odpowiedź #3121 dnia: Stycznia 04, 2014, 09:38:58 am »
+1
wszystko co na forum jest zakazane powinno znajdować się w regulaminie
Regulaminu nie możemy zmienić/zmodyfikować bez zgody administratora. Znajdź go nam :P

Zwykły użytkownik nie ma obowiązku znać regulaminu
Akceptuje go, rejestrując się na forum. Nie znajomość prawa, nie broni przed konsekwencjami jego złamania.

mod: cześć, zauważyliśmy, że na forum jest drugi, użytkownik, który ma ten sam numer IP, czy to jest login innego użytkownika, który korzysta z tego samego komputera, czy to ty sobie założyłeś drugie konto dla jaj
użytkownik: to ja sobie założyłem drugie konto, napiszę cztery posty i już się więcej nie pojawię
Użytkownik, który napisał cztery posty w tylko wiadomych tematach nie odpowie na pmkę, bo nie pojawi się już na forum lub pojawi się pod innym nickiem z tym samym IP. Co w takim razie Ty zrobiłbyś w takiej sytuacji?
"Are you gonna bark all day, little doggy, or are you gonna bite?"

"There's no place like the jungle run by Mr. Axl Rose, and there never will

Offline Bluebird

• Garden Of Eden
« Odpowiedź #3122 dnia: Stycznia 04, 2014, 10:19:44 am »
+2
wszystko co na forum jest zakazane powinno znajdować się w regulaminie
Regulaminu nie możemy zmienić/zmodyfikować bez zgody administratora. Znajdź go nam :P

No tak, ale czy póki nie jest zmodyfikowany, to nie powinno się przestrzegać tego, który obowiązuje w danym momencie, w myśl zasady, to co nie jest zabronione regulaminem jest dozwolone?

Zwykły użytkownik nie ma obowiązku znać regulaminu
Akceptuje go, rejestrując się na forum. Nie znajomość prawa, nie broni przed konsekwencjami jego złamania.
Oto mi właśnie chodziło, użytkownik może nie znać regulaminu, ale gdy ten regulamin złamie w sposób nieświadomy, nie może usprawiedliwiać się jego nie znajomością.

Użytkownik, który napisał cztery posty w tylko wiadomych tematach nie odpowie na pmkę, bo nie pojawi się już na forum lub pojawi się pod innym nickiem z tym samym IP. Co w takim razie Ty zrobiłbyś w takiej sytuacji?
Nic bo jak już wspomniałem wcześniej ja bym nie wprowadzał takiego punktu do regulaminu  ;) - wiem, może wczoraj napisałem to w sposób mało czytelny, ale byłem  troszkę zmęczony  :) zresztą uważam, że bardziej nieznośny jest ten użytkownik, który cały czas jest od tego, który za chwile zniknie  :P

Offline Emma

• Zasłużeni
  • Garden Of Eden
  • Respect: +2360
« Odpowiedź #3123 dnia: Stycznia 08, 2014, 01:23:30 am »
+1
Może nie tyle forum, co zawartości całego portalu. Nie wiem kto to prowadzi, ale tu są żywcem zerżnięte tłumaczenia wywiadów z NTS-u bez żadnych odnośników co do źródła. Nie żebym się czepiała czy spodziewała podziękowań, ale chyba coś jest "niehalo", wszystkie fanpage powinny się (i swoją pracę) szanować, więc głupi odnośnik chociażby powinien być...

https://www.facebook.com/pages/Guns-N-Roses-Poland-Fan-Pages/400293090093764?ref=profile

Offline mafioso

• Marketing
  • Street of dreams
  • Respect: +2222
    • As Koncertowy
« Odpowiedź #3124 dnia: Stycznia 08, 2014, 08:27:17 am »
0
Zgłoś to do Facebooka. To pewnie jakiś gimnazjalista założył, który uważa, że mu wszystko wolno i prawo go nie dotyczy.

Offline Canis_Luna

• Global Moderator
  • Madagascar
« Odpowiedź #3125 dnia: Stycznia 08, 2014, 11:58:11 am »
+4
Sprawa została zgłoszona. Mimo wszystko uznałam, że warto też o tym napisać na forum strony, ponieważ osoba, która to zrobiła musi być naszym "fanem" i regularnie odwiedzać NTS. To doskonała okazja, żeby przypomnieć, że istnieje coś takiego jak własność intelektualna a dodanie odnośnika czy nazwiska tłumacza nikogo by przecież nie zabolało.

Offline Bluebird

• Garden Of Eden
« Odpowiedź #3126 dnia: Stycznia 08, 2014, 06:42:13 pm »
+2
Sprawa została zgłoszona.
A gdzie została zgłoszona??? Czy nie lepiej na samym początku (oczywiście, jeżeli tego typu próby nie miały jeszcze miejsca) spróbować skontaktować się z osobą, która prowadzi tą stronę, być może ta osoba to nie robiła tego z przeświadczeniem, że robi źle, być może w ten sposób udałoby się Wam więcej zdziałać.

Ja oczywiście zgadzam się z tym, że ta osoba zachowuje się nie w porządku (bo i jak z tym się nie zgadzać) ii tutaj nawet nie chodzi o jakieś przepisy prawne dotyczące własności intelektualnej (które nie jestem do końca pewny czy w tym przypadku miałby zastosowanie), tylko chodzi o zwykłą ludzką przyzwoitość związaną z poszanowaniem pracy innych.

Offline mikus666

• Newsman
  • Knockin On Heavens Door
  • Respect: +441
« Odpowiedź #3127 dnia: Stycznia 08, 2014, 06:51:14 pm »
+7
Przede wszystkim trzeba myśleć. A nikt z NTS-u nie ma obowiązku myśleć za kogoś kto nie ma na tyle wyobraźni żeby chociażby skontaktować się z tutejsza administracją, bo nie sądze żeby problemem było umieszczenie tłumaczeń gdzie indziej, z odpowiednim odnośnikiem do NTS-u oczywiście. Wystarczy ruszyć bańką, wsio.

Offline Canis_Luna

• Global Moderator
  • Madagascar
« Odpowiedź #3128 dnia: Stycznia 08, 2014, 07:05:16 pm »
0
A gdzie została zgłoszona??? Czy nie lepiej na samym początku (oczywiście, jeżeli tego typu próby nie miały jeszcze miejsca) spróbować skontaktować się z osobą, która prowadzi tą stronę
Zgłosiłam to za pomocą opcji "Zgłoś stronę" i tam wyjaśniłam powód. Niestety nie miałam możliwości jako serwis skontaktować się z osobą prowadzącą. Rozmawiałam z krelke i mam nadzieję, że on to zrobił. Tak czy inaczej wyjścia były dwa. Albo ta osoba położyłaby uszy po sobie albo zaczęła szczerzyć zęby. Nie mam zamiaru użerać się z kimś, kto ewidentnie zrobił źle i nie chce się do tego przyznać. Wystarczyło dodać odnośnik do NTSu pod każdym wywiadem i nie byłoby sprawy, to nic nie kosztuje, a całej sytuacji można było w ten sposób uniknąć.
Mikus dobrze mówi: wystarczy ruszyć głową.

Offline Bluebird

• Garden Of Eden
« Odpowiedź #3129 dnia: Stycznia 08, 2014, 07:56:55 pm »
0
kto ewidentnie zrobił źle i nie chce się do tego przyznać.
tyle, że ta osoba nie koniecznie musi rozumieć, że zrobiła źle.
Oczywiście macie rację z tym ruszeniem głową, tyle, że czasami grzeczna prośba może przynieść więcej pożytku niż ataki.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 08, 2014, 08:08:32 pm wysłana przez Bluebird »

Offline mikus666

• Newsman
  • Knockin On Heavens Door
  • Respect: +441
« Odpowiedź #3130 dnia: Stycznia 08, 2014, 08:34:19 pm »
+3
To nie jest atak, to jest uzasadnione zgłoszenie, różnica jest diametralna.

Offline Bluebird

• Garden Of Eden
« Odpowiedź #3131 dnia: Stycznia 08, 2014, 09:07:05 pm »
0
Jedno nie wyklucza drugiego, bo poza uzasadnionym zgłoszeniem, jest również bez względu na to czy słuszny czy nie, ale jednak atak, na tą osobę . Po drugie zastanawialiście się co dalej? W sensie jakie skutki przyniesie to zgłoszenie?
Ja uważam, że jeżeli Krelke, ma możliwość skontaktowania się z tą osobą to w pierwszej kolejności należałoby pójść w tym kierunku (nie kłótnia tylko grzeczna prośba), gdyby to nie przyniosło skutków, to dopiero wtedy należałoby pomyśleć co dalej.

Offline Canis_Luna

• Global Moderator
  • Madagascar
« Odpowiedź #3132 dnia: Stycznia 08, 2014, 09:48:06 pm »
+2
Ale nikt nie zaczął żadnej kłótni, nikt nikogo nie zaatakował ani nie obraził. Zawiadomiliśmy tylko, że wiemy o sytuacji, że tłumaczenia pochodzą z naszego serwisu i że tak się nie robi. Kropka.

Offline cravenciak

• Newsman
  • Garden Of Eden
  • Respect: +1425
« Odpowiedź #3133 dnia: Stycznia 08, 2014, 09:54:45 pm »
+2
Ameryki nikt nie odkrył, od dłuższego czasu newsy z naszej strony ludzie wrzucają na blogi jako swoje własne. Czas aby włodarze NTS postarali się o ochronę prawną własności intelektualnych publikowanych na stronie.

Offline Bluebird

• Garden Of Eden
« Odpowiedź #3134 dnia: Stycznia 08, 2014, 10:34:04 pm »
0
Trochę teraz poczytałem no i w zasadzie może się to udać, wcześniej myślałem, że to co już raz zostało upublicznione w necie, przez osobę, która ma do tego czegoś pełne prawo, nie podlega, żadnej ochronie. Przepisy, przepisami, ale w takiej sytuacji nasuwa się kolejne pytanie, jak wygląda sytuacja z egzekwowaniem tego wszystkiego, kwestia dowodów itp. oczywiście nie odnoszę się do tej konkretnej sytuacji, bo akurat tutaj jest zbyt dużo jest zbiegów, żeby bronić się, że to przypadek.

Jak trafiliście na forum?

Zaczęty przez mafioso

Odpowiedzi: 61
Wyświetleń: 98758
Ostatnia wiadomość Czerwca 17, 2020, 12:03:28 pm
wysłana przez naileajordan