Ankieta

Jak oceniasz pracę moderatorów?

1
2
3
4
5
6

Autor Wątek: Uwagi do spraw Forum (oraz FAQ)  (Przeczytany 607977 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline krelke

• Szara Eminecja | Wodopój
  • Administrator
  • Scraped
  • !!! GN'R: Don't you try to stop us now !!!
  • Respect: +250
    • Tomasz Krela
Odp: Uwagi do spraw Forum (oraz FAQ)
« Odpowiedź #3105 dnia: Grudnia 26, 2013, 12:09:22 am »
0
xD nie byłbym sobą gdybym nie napisał, że przeczytałem o nim dopiero jak to zrobiłem ;)

Dobry pomysł i tak to był :D

Offline Hubik

• Moderator
  • Madagascar
  • Edomaniak
  • Respect: +1539
« Odpowiedź #3106 dnia: Grudnia 26, 2013, 10:12:45 am »
0
Krelke, napraw jeszcze to o czym CI pisałem w PMce ;)

Offline Bluebird

• Garden Of Eden
  • Respect: +959
« Odpowiedź #3107 dnia: Stycznia 02, 2014, 12:50:32 am »
+2
Dlaczego zostały usunięte dwa wpisy użytkownika Domicela94, w dziale humor? Czy te wpisy były niezgodne z regulaminem forum? Jeśli tak, to z którym dokładnie punktem tego regulaminu?

Offline Włodi

• aka BigWlo, TheWlo
  • Byli moderatorzy/newsmani
  • Better
  • Respect: +1050
« Odpowiedź #3108 dnia: Stycznia 02, 2014, 08:23:04 pm »
+8
Użytkowniczka Domicela94 została zbanowana za posiadanie dwóch kont na forum. Podobnie zostało zbanowanych wielu innych użytkowników, ja ich nazywam "czteropostowi spamerzy". Nietrudno zauważyć, że od kilku dobrych miesięcy pojawiają się na forum użytkownicy "spamerzy", którzy napiszą ze cztery wiadomości i znikają praktycznie na zawsze. Niektórzy posiadają nawet po trzy konta na forum. Stąd też efektem tego bana było również usunięcie postów. Z tego co wiem i pamiętam, wielu aktywnych użytkowników irytowały i nadal irytują takie wynalazki na forum.

Offline Bluebird

• Garden Of Eden
« Odpowiedź #3109 dnia: Stycznia 02, 2014, 10:41:35 pm »
+1
To czy kogoś irytuje to, że np. tło tego forum jest czarne nie ma nic do rzeczy, mnie też może wiele rzeczy irytować, ale póki jest to zgodne z regulaminem to do nikogo pretensji o to mieć nie mogę (co najwyżej, mogę mieć pretensję o to, że taki a nie inny jest regulamin). Poza tym paranoją jest to, że kogoś irytuje, że w dziale humor jakiś kawał napisała osoba z 4 postami, a gdyby ten sam kawał napisała osoba z 1590 to już by nie irytowało - czy moderatorowi wolno dyskryminować kogoś ze względu na ilość postów i ze względu na to jak długo jest na forum? Czy wolno usuwać moderatorowi posty według własnego widzimisię?
Użytkownik Domicela94, z tego co widzę nie jest zbanowany/zbanowana, zostały usunięte 3 posty (2 są nadal). Z tego co zdążyłem zauważyć (oczywiście mogłem nie dopatrzyć) posiadanie kilku kont nie jest nie zgodne z regulaminem, jedynie była informacja od Witka, w tym temacie, że jeżeli ktoś zostanie przyłapany na tym, że posiada więcej niż jedno konto, będzie musiał wybrać z którego konta chce korzystać, a czy kontaktowaliście się z Domicela94 w tej sprawie? Zresztą i tak jeżeli nie ma nic o tym w regulaminie to nie może być to wiążące, gdyż użytkownik ma obowiązek przestrzegać regulamin, a nie zapoznanie się ze wszystkim co jest napisane we wątku "Uwagi do spraw forum", ....chyba dobrze gadam? Po trzecie nawet gdyby był taki punkt w regulaminie, to i tak nie jest on możliwy do wykonania - przecież jest możliwe, że z jednego komputera korzystają brat i siostra, żona z mężem, czy konkubent z konkubentem.
Co ciekawe wiele postów napisanych przez jednokomentowców było usuwanych od razu, posty użytkownika Domicela94 zostały usunięte po parach dniach.

Offline Bender

• Garden Of Eden
  • Wchodzę luzem w mojej bluzie z logiem Guns N Roses
  • Respect: +2470
« Odpowiedź #3110 dnia: Stycznia 02, 2014, 10:47:23 pm »
+1
GN'R 11.07.12 / 20.06.17 / 09.07.18 / 20.06.22
SLASH 13.02.13 / 20.11.14 / 12.02.19 / 16.04.24
DUFF 12.06.14 / 22.08.19 / 13.10.24

Offline Bluebird

• Garden Of Eden
« Odpowiedź #3111 dnia: Stycznia 02, 2014, 11:00:38 pm »
+5
Fajny offtop Bender  :) Niniejszym dziękuję za wszystkie odpowiedzi w tym temacie  :)

Offline Włodi

• aka BigWlo, TheWlo
  • Better
  • Respect: +1050
« Odpowiedź #3112 dnia: Stycznia 02, 2014, 11:32:03 pm »
0
Nikt tutaj nie usuwa postów na zasadzie własnego widzimisię, poważnie. Był poruszany temat "nowych użytkowników", którzy pojawiają się na chwilę i podjęto decyzję, że coś należy z tym zrobić. Jeśli nie odpowiada Ci słowo "irytuje", to następnym razem użyję innego.

czy moderatorowi wolno dyskryminować kogoś ze względu na ilość postów i ze względu na to jak długo jest na forum?

Serio? Dyskryminacja? Skoro tak wprawnie obserwujesz usunięte posty, to powinienieś też dostrzec ile bałaganu mamy na forum przez te dziesiątki bezużytecznych kont.

Użytkownik Domicela94, z tego co widzę nie jest zbanowany/zbanowana

Zapewniam, że ten użytkownik jest zbanowany.

Ponadto przypominam, że wszelkie uwagi do działań moderatorów można zgłaszać administratorom.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 02, 2014, 11:34:22 pm wysłana przez TheWlo »

Offline Bluebird

• Garden Of Eden
« Odpowiedź #3113 dnia: Stycznia 02, 2014, 11:58:26 pm »
+1
Nikt tutaj nie usuwa postów na zasadzie własnego widzimisię, poważnie. Był poruszany temat "nowych użytkowników", którzy pojawiają się na chwilę i podjęto decyzję, że coś należy z tym zrobić. Jeśli nie odpowiada Ci słowo "irytuje", to następnym razem użyję innego.
nawet jeśli, to takie rzeczy powinny być podparte regulaminem, inaczej po co te wszystkie regulaminy?

czy moderatorowi wolno dyskryminować kogoś ze względu na ilość postów i ze względu na to jak długo jest na forum?

Serio? Dyskryminacja? Skoro tak wprawnie obserwujesz usunięte posty, to powinienieś też dostrzec ile bałaganu mamy na forum przez te dziesiątki bezużytecznych kont.
Nie wiem co rozumiesz przez słowo dyskryminacja, ale serio, bo czy te wszystkie posty byłyby usuwane, gdyby zostały napisane przez osoby, które mają 1000 postów albo więcej? A w kwestii tego tzw. bałaganu sytuacja wyglądałaby tak samo.

Ponadto przypominam, że wszelkie uwagi do działań moderatorów można zgłaszać administratorom.
Jeżeli te wszystkie działania były uzgodnione z Adminstratorami, to bardzo brzydko robisz podpuszczając mnie.

Offline Connor

• Paradise City
  • Respect: +38
« Odpowiedź #3114 dnia: Stycznia 03, 2014, 12:23:06 am »
+2
Ciekawi mnie jedna sprawa którą poruszył (słusznie zresztą) Bluebird.

Otóż od paru lat posiadam to konto, wiem, że moja siostra też  ma swoje.Udzielamy się w tym samym czasie mając to samo ip. W tym przypadku te dwa konta traktowane są podejrzanie ponieważ mają ten sam adres?? Czyli jest to łamanie ustaleń i równa się z usunięciem jednego bądź (w tym przypadku) dwóch użytkowników??

Nie zrozumcie mnie źle, to nie jest żaden atak, rozumiem, że nauczeni doświadczeniami z paroma nowymi-starymi użytkownikami na niektóre sprawy możecie patrzeć ostrzej. Chciałbym po prostu wiedzieć jak jest bo nie każdy rejestruje sie tu aby łamać regulamin.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 03, 2014, 01:00:12 am wysłana przez Connor »

Offline Meximax

• Manipulator
  • Garden Of Eden
  • Respect: +955
« Odpowiedź #3115 dnia: Stycznia 03, 2014, 02:16:39 am »
0
Były apele forumowiczów, oświadczenie Witka, a niektórzy i tak się czepiają, byleby się czepiać. Nie pasuje wam to forum - nikt was tu nie trzyma, będzie mniej spamu do czytania.
Bądźmy realistami - żądajmy tego, co niemożliwe.

Mister Forum 2017 8)

Offline Bluebird

• Garden Of Eden
« Odpowiedź #3116 dnia: Stycznia 03, 2014, 09:50:01 am »
+6
Drogi Mexi, to nie są spamy gdyż my tu dyskutujemy merytorycznie (również na temat tych apelów forumowiczów i oświadczenia Witka), czyli podpierając się merytorycznymi argumentami, spamem to jak już jest ten twój wpis nad tym moim, gdyż nic merytorycznego w nim nie ma, a jedynie sugeruje, żeby spadać. Ja póki nie jest to zabronione będę się wypowiadał na temat tego, co mi się na forum nie podoba.
Tak z ciekawości Mexi czy za spam powinien być uznany ten kawał, który cytuje poniżej, gdyby napisała go osoba, która właśnie się zarejestrowała?
-Powiedz coś śmiesznego
-Sosnowiec

Offline Canis_Luna

• Global Moderator
  • Madagascar
  • Nice girls don't play rock n' roll ;)
  • Respect: +4576
« Odpowiedź #3117 dnia: Stycznia 03, 2014, 02:39:24 pm »
+2
Ciekawi mnie jedna sprawa którą poruszył (słusznie zresztą) Bluebird.

Otóż od paru lat posiadam to konto, wiem, że moja siostra też  ma swoje.Udzielamy się w tym samym czasie mając to samo ip. W tym przypadku te dwa konta traktowane są podejrzanie ponieważ mają ten sam adres?? Czyli jest to łamanie ustaleń i równa się z usunięciem jednego bądź (w tym przypadku) dwóch użytkowników??

Nie zrozumcie mnie źle, to nie jest żaden atak, rozumiem, że nauczeni doświadczeniami z paroma nowymi-starymi użytkownikami na niektóre sprawy możecie patrzeć ostrzej. Chciałbym po prostu wiedzieć jak jest bo nie każdy rejestruje sie tu aby łamać regulamin.

Nie. W przypadku, kiedy użytkownicy udzielają się w większej ilości tematów niż Humor i wychodzą poza Hyde Park, kiedy "zlokalizujemy", że ktoś "ma" dwa konta wtedy pytamy czy założył "dla zabawy" i prosimy o zdecydowanie, z ktorego konta będzie korzystał. W wypadku jeśli z drugiego konta korzysta osoba z rodziny to wtedy nic nie robimy, bo wiadomo ze IP może się powtarzac. Ja i moja siostra tez korzytamy z tego samego kompa wiec IP jest takie samo.

Robota moderatora to nie tylko to, co widzicie. Poslugujemy się pmkami czy innymi srodkami komunikacji z danymi użytkownikami. Wiele rzeczy wyjasnia się z nimi poza Waszymi oczami. Staramy się jak najdokładniej dowiedzieć czy dana osoba faktycznie chce udzielać się na forum czy jest tylko kolejnym spamowym kontem, które zostawi po sobie 4 posty a w nich pojawia się potem jakies linki i reklamy.
"Are you gonna bark all day, little doggy, or are you gonna bite?"

"There's no place like the jungle run by Mr. Axl Rose, and there never will

Offline Grzon

• Garden Of Eden
  • Respect: +974
« Odpowiedź #3118 dnia: Stycznia 03, 2014, 04:11:20 pm »
+12
Użytkowniczka Domicela94 została zbanowana za posiadanie dwóch kont na forum. Podobnie zostało zbanowanych wielu innych użytkowników, ja ich nazywam "czteropostowi spamerzy". Nietrudno zauważyć, że od kilku dobrych miesięcy pojawiają się na forum użytkownicy "spamerzy", którzy napiszą ze cztery wiadomości i znikają praktycznie na zawsze. Niektórzy posiadają nawet po trzy konta na forum. Stąd też efektem tego bana było również usunięcie postów. Z tego co wiem i pamiętam, wielu aktywnych użytkowników irytowały i nadal irytują takie wynalazki na forum.

już wcześniej o tym pisałem. Nie mam nic przeciwko nowym użytkownikom, ale sprawa z tymi 4postowcami jest groteskowa i nie widzę sensu w bronieniu osób, które napisały te same pierdoły w tym samych działach (?!?!) i już nigdy więcej nie zajrzały na to forum. Ok, może regulamin je broni, ale z drugiej strony skoro regulamin pozwala na zaśmiecanie forum, a co za tym idzie i zapychanie serwerów bezużytecznymi treściami to widocznie trzeba coś w regulaminie zmienić.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 03, 2014, 05:15:19 pm wysłana przez Grzon »

Offline owsik

• magister guns n'roses
  • One In A Million
  • Respect: +866
« Odpowiedź #3119 dnia: Stycznia 03, 2014, 08:29:57 pm »
+1
No właśnie chciałem to samo napisać. Trzeba zmienic regulamin. Bo po co Nam ktos, kto dla jaj postanowił założyć konto? Takich kont jest pewnie kilka tysięcy. Takihc kont, któych użytkownicy nie napisali więcej niż 5 postów od kilku lat. Po co to komu?
Rozumiem Cię Bluebird, ale ten przykład jest raczej kiepskim przykładem do obrony...
« Ostatnia zmiana: Stycznia 03, 2014, 08:51:13 pm wysłana przez TheWlo »
"Co ludzie powiedzą" sezon drugi, odcinek piąty
;)

Jak trafiliście na forum?

Zaczęty przez mafioso

Odpowiedzi: 61
Wyświetleń: 98758
Ostatnia wiadomość Czerwca 17, 2020, 12:03:28 pm
wysłana przez naileajordan