Ankieta

Jak oceniasz pracę moderatorów?

1
2
3
4
5
6

Autor Wątek: Uwagi do spraw Forum (oraz FAQ)  (Przeczytany 607979 razy)

Offline Zqyx

• Newsman
  • Madagascar
  • "But nobody pulled the trigger. They just..."
  • Respect: +3467
    • Bumblefoot fans Poland - mój fanowski profil Rona
Odp: Uwagi do spraw Forum (oraz FAQ)
« Odpowiedź #3090 dnia: Grudnia 20, 2013, 11:23:12 am »
0
Nie sposób się nie zgodzić zarówno z propozycją whatashame, jak i z odpowiedzią Canis. Dział jak najbardziej być powinien, podobnie jak jakakolwiek wzmianka o koncercie na stronie głównej, umieszczona z boku strony, czy gdzieś tam, byle news o koncercie nie wisiał w nieskończoność przyklejony na stronie głównej, bo to, niezależnie od rangi wydarzenia - denerwuje.  Jest tylko jeden drobny problem. Moderatorzy nie mogą tego zrobić, bo nie mają odpowiednich narzędzi, a adminom się nie chce. Pewnie zapadli w sen zimowy. Miejmy nadzieję, że kiedyś się obudzą.

Do koncertu coraz bliżej, niewątpliwie dla wielu fanów jest to ogromne wydarzenie. Może nie aż takiego kalibru, jak koncert Gunsów, czy Slasha, ale na pewno wiele osób się tam spotka i będzie razem bawić. Mam nadzieję, że NTS-owcom uda się spotkać po koncercie i jakoś zintegrować ;), bo drugiej takiej okazji może zbyt szybko nie być, a fajnie byłoby spotkać wielu ludzi, których do tej pory nie widziałem :) Ciągle próbuję się dowiedzieć, jak mniej więcej wygląda set na europejskiej trasie, ale jakoś łatwiejsze było to w odniesieniu choćby do Indonezji.
Jest jednak coś z niedawnego koncertu w Rzymie.
<a href="http://youtu.be/wKrfs5P68N0" target="_blank" class="aeva_link bbc_link new_win">http://youtu.be/wKrfs5P68N0</a>

<a href="http://youtu.be/D4vXOfQi3BU" target="_blank" class="aeva_link bbc_link new_win">http://youtu.be/D4vXOfQi3BU</a>

Podaruj mi 1,5% podatku :) Dziękuję!
KRS: 0000186434
Cel szczegółowy: 569/W

"Hey, you caught me in a coma and I don't think I wanna
Ever come back to this world again"

Offline hkt

• Atittude
  • I would've thought you could be more of a man
  • Respect: +941
« Odpowiedź #3091 dnia: Grudnia 20, 2013, 12:23:00 pm »
+1
Wystarczy zrobić na stronie głównej okienko do którego moderatorzy mogliby wrzucać jakieś infografiki dotyczące najbliższych występów, lub innych aktualnych ciekawostek, żeby strona główna faktycznie zachęcała do odwiedzenia forum.
Powyższy post jest zgodny z tematem.

Offline Canis_Luna

• Global Moderator
  • Madagascar
  • Nice girls don't play rock n' roll ;)
  • Respect: +4576
« Odpowiedź #3092 dnia: Grudnia 20, 2013, 01:42:51 pm »
+1
Do stworzenia tego też potrzeba administratora
"Are you gonna bark all day, little doggy, or are you gonna bite?"

"There's no place like the jungle run by Mr. Axl Rose, and there never will

Offline hkt

• Atittude
« Odpowiedź #3093 dnia: Grudnia 20, 2013, 01:51:54 pm »
0
Tak tak, ale wydaje mi się że trudne to nie jest więc trzeba kogoś ponaglić i będzie rozwiązanie na przyszłość :D

Offline Canis_Luna

• Global Moderator
  • Madagascar
« Odpowiedź #3094 dnia: Grudnia 20, 2013, 01:54:44 pm »
+1
Ponaglanie i czekanie na ruch ze strony admina jest tu najtrudniejsze

Offline Zqyx

• Newsman
  • Madagascar
« Odpowiedź #3095 dnia: Grudnia 20, 2013, 02:42:16 pm »
0
Tak tak, ale wydaje mi się że trudne to nie jest więc trzeba kogoś ponaglić i będzie rozwiązanie na przyszłość :D
Kluczowym jest "wydaje się". Ale widze, że forumowicze są zainteresowani, zeby coś się zmieniło, więc może wspólnymi siłami coś osiągniemy. Chyba, że ponaglać mają tylko modzi, to se poczekamy do wiosny... 2050 ;)

Offline hkt

• Atittude
« Odpowiedź #3096 dnia: Grudnia 20, 2013, 03:24:13 pm »
0
Wystarczy wywalić tę bezużyteczną kolumnę:

zamiast niej zrobić jedną pustą w środku do której moderatorzy mogliby wstawiać infografiki - tyle. Zrobienie infografiki to znalezienie fotki na necie, wycięcie jej w jakimkolwiek programie do obróbki aby pasowała do rozmiaru "okienka" i forumową czcionką (z banera) napisać "Bumblefoot w polsce", "Slash w polsce" itd.
To nie jest trudne :D

Offline Canis_Luna

• Global Moderator
  • Madagascar
« Odpowiedź #3097 dnia: Grudnia 20, 2013, 03:26:48 pm »
+5
Hkt, Ty chyba nie zrozumiałeś, co próbujemy Ci przekazać. Trzeba o to prosić adminów. A nasze prośby nie odnoszą skutku. O wiele już prosiliśmy i jedyne co poki co zostało zrobione to dział na Naje 2013. Reszta spraw niestety utknęła, tak jak utkną wszystkie następne, chyba, że admini tu wrocą lub do ekipy dołączy trzeci admin, któremu się chce i któremu zależy.

Offline Zqyx

• Newsman
  • Madagascar
« Odpowiedź #3098 dnia: Grudnia 20, 2013, 04:56:53 pm »
+3
napisać "Bumblefoot w polsce", "Slash w polsce" itd.

Mam nadzieję, że takich błędów ortograficznych na stronie głównej jednak unikniemy.

Offline Connor

• Paradise City
  • Respect: +38
« Odpowiedź #3099 dnia: Grudnia 20, 2013, 06:23:33 pm »
+5
Witam, wiem, że praktycznie przestałem pisać na forum ale chciałbym poruszyć pewną sprawe.
Oczywiście rozumiem, że mój status tutaj jest praktycznie żaden. Jeśli spotkam się z krytyką bądź z zerowym odzewem to nie będę miał do nikogo o to pretensji.

Hkt, Ty chyba nie zrozumiałeś, co próbujemy Ci przekazać. Trzeba o to prosić adminów. A nasze prośby nie odnoszą skutku. O wiele już prosiliśmy i jedyne co poki co zostało zrobione to dział na Naje 2013. Reszta spraw niestety utknęła, tak jak utkną wszystkie następne, chyba, że admini tu wrocą lub do ekipy dołączy trzeci admin, któremu się chce i któremu zależy.

Nie chciałem wyrywać z kontekstu dlatego zacytowałem całość i pogrubiłem część do której chce się odnieść.

Jak niektórzy z Was, również zauważyłem, że osób z administracji portalu praktycznie nie ma.Oczywiście nie czepiam się nikogo z nich, wiadomo, że każdy ma swoje życie osobiste i sprawy z nim związane. Może też być tak, że po prostu człowiek nie chce już udzielać się, czy wykonywać obowiązków jakie mu powierzono- znudzenie się, atmosfera... różne są tego powody i nie zamierzam dociekać dlaczego tak się dzieje.

Na pewno część z osób kontaktuje się z ludźmi mającymi najwięcej do powiedzenia. Dlaczego więc nie można napisać do nich by ustanowili kolejnego administratora? Nie udzielam się, ale regularnie przeglądam forum i zauważyłem kilka osób które nadawałyby sie do tego. Być może jest też ktoś z zapałem i chęciami do objęcia takiego stanowiska.
Naprawde to nie jest problem którego nie można rozwiązać, a dzięki temu inne bolączki mogą zniknąć praktycznie od razu.

Być może ktoś już próbował coś z tym zrobić, ja o tym nie wiem ale chce żeby mógł przeczytać i zdać sobie sprawę z tej sytuacji.
Jasne, to nie jest wielki problem, to tylko internet itd. ale żeby cały portal dobrze funkcjonował to trzeba mieć kogoś na górze, a taka osoba musi brać czynny udział w funkcjonowaniu całości.
Tak jak wcześniej napisałem- nie mam pretensji o to do obecnej administracji, potrafię ich zrozumieć tylko nie wiem dlaczego(nawet tymczasowo) nie znaleźli zastępstwa dzięki któremu wszystko pozostałoby w porządku.

Offline Emma

• Zasłużeni
  • Garden Of Eden
  • Respect: +2360
« Odpowiedź #3100 dnia: Grudnia 20, 2013, 07:12:26 pm »
0

Na pewno część z osób kontaktuje się z ludźmi mającymi najwięcej do powiedzenia. Dlaczego więc nie można napisać do nich by ustanowili kolejnego administratora?

Tylko problem właśnie polega na tym, co opisali Canis i Zqyx - kontakt jest, prośba była, reakcji brak :)
a tak, to się zgadzam z całą Twoją wypowiedzią :)
« Ostatnia zmiana: Grudnia 20, 2013, 07:14:46 pm wysłana przez Emma »

Offline Zqyx

• Newsman
  • Madagascar
« Odpowiedź #3101 dnia: Grudnia 20, 2013, 08:23:18 pm »
+1
Nareszcie uwagi do spraw forum dotyczą forum.
Jakiś czas temu mówiło się tu o tym, że NTS nie nadąża z newsmami, mimo świetnej roboty ludzi, którzy się tym zajmują. Oczywiście można by zrobić casting na newsmana, czy coś w tym stylu, ale tu znów potrzebny jest kto? Admin, który da uprawnienia. A proszenie zwykle nie pomaga. Admin generalnie nie ma aż tyyyyle roboty, co modzi, czy newsmani, ale jednak fajnie, jakby był, bo to na pewno będzie z pożytkiem  dla forum, choćby np. w sytuacji, gdy nie zgadzacie się z jakims warnem, czy czymś. Można się odwołać do admina, nie? Tylko do kogo się odwołac  jak adminów nie ma? Niby nic, a jednak... Dlatego myśle, że wszystkim nam powinno zależeć, żeby zachęcic adminów do tego, żeby tu jednak bywali, bo naprawde są potrzebni.
W sumie z perspektywy forumowicza wielu rzeczy się pewnie nie widzi. Jest niezrobione i już. A warto mówić o tym, co może newsman, mod, czy, zwłaszcza admin, bo jednak uprawnienia są bardzo różne.

Offline Włodi

• aka BigWlo, TheWlo
  • Byli moderatorzy/newsmani
  • Better
  • Respect: +1050
« Odpowiedź #3102 dnia: Grudnia 20, 2013, 09:04:56 pm »
+3
Widać, że to forum (mimo że w świecie gunsowym albo nic się nie dzieje, albo to samo) jednak żyje i są ludzie, którzy chcą tu się udzielać, pisać, spotykać. W pewnym stopniu jest aktywne, ale jednak stoi w miejscu, gdyż nie ma osoby decydującej o wszystkim. Jestem moderatorem, ale oprócz tego, że poprzestawiam parę wątków, usunę spam, wsadzę komuś kropę i zwrócę uwagę, nic więcej nie mogę. Jeśli aktualna administracja nie ma czasu na prowadzenie tego forum (co jest zrozumiałe, bo każdy ma swoje życie), to powinna się pojawić nowa osoba, która jest tu aktywna, która dba o to miejsce. A tacy ludzie są. Forum jako miejsce spotkań zmienia się dynamicznie. Dawni użytkownicy odchodzą, przychodzą nowi.

Offline Zqyx

• Newsman
  • Madagascar
« Odpowiedź #3103 dnia: Grudnia 25, 2013, 11:32:33 pm »
0
Jeden z adminów, tzn. krelke, jednak ożył, czego efekty można obejrzeć na stronie głównej. Teraz wiecie, kogo "atakować" , jeśli trzeba będzie coś zrobić na forum. Tomek, dziękuję  :)

Offline hkt

• Atittude
« Odpowiedź #3104 dnia: Grudnia 25, 2013, 11:54:28 pm »
0