Ankieta

Jak oceniasz pracę moderatorów?

1
2
3
4
5
6

Autor Wątek: Uwagi do spraw Forum (oraz FAQ)  (Przeczytany 608062 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline cravenciak

• Newsman
  • Garden Of Eden
  • Respect: +1425
Odp: Uwagi do spraw Forum (oraz FAQ)
« Odpowiedź #2520 dnia: Września 22, 2012, 02:11:34 pm »
0
3. Moderator może usuwać offtopy i posty naruszające regulamin.

Powód podałem w poście, który napisałem chwilę po "interwencji".

Offline Bluebird

• Garden Of Eden
  • Respect: +959
« Odpowiedź #2521 dnia: Września 22, 2012, 02:20:21 pm »
0
nie zrobiłeś tego od razu tylko dopiero gdy Nieuchwytny napisał drugiego posta, z którego jasno wynika, że nie poinformowałes go o tym  nawet na privie.

Offline cravenciak

• Newsman
  • Garden Of Eden
  • Respect: +1425
« Odpowiedź #2522 dnia: Września 22, 2012, 02:27:00 pm »
0
I wystarczy. Poza tym z tego co wiem [z rozmów z administratorami] offtop można usuwać bez podania przyczyny (co jest działaniem logicznym, bo offtop to offtop i filozoficznego podejścia tutaj nie trzeba), a punkt z "interwencjami" odnosi się do dawania krop.
« Ostatnia zmiana: Września 22, 2012, 02:30:49 pm wysłana przez cravenciak »

Offline eXtreme

• Atittude
  • sick love never dies!
  • Respect: +218
« Odpowiedź #2523 dnia: Września 22, 2012, 02:35:10 pm »
+5
Człowieku weź wyluzuj, bo to nie jest twój prywatny folwark, nie pierwszy raz ci już o tym nadmieniam. I nie myśl, że jak jesteś modem, to masz tutaj samowolę. Tak szybko jak się modem stałeś, tak szybko może się okazać, że swoje "stanowisko" utracisz. Uwierz mi, wiem trochę więcej od ciebie i jesteś tu li wyłącznie dlatego, że nikt nie chciał babrać się w newsach o slashu. A że trafiłeś się ty, to było na kogo zrzucić cały ten....sam sobie dopowiedz.

Offline Nieuchwytny

• Atittude
  • Respect: +60
    • lans.fm
« Odpowiedź #2524 dnia: Września 22, 2012, 02:55:13 pm »
+1
offtop to całkiem względne pojęcie. dla ciebie każdy kto nie uważa slasha za dobrego gitarzyste jest trollem, ciekawe co jest dla ciebie offtopem

Offline Zqyx

• Newsman
  • Madagascar
  • "But nobody pulled the trigger. They just..."
  • Respect: +3468
    • Bumblefoot fans Poland - mój fanowski profil Rona
« Odpowiedź #2525 dnia: Września 22, 2012, 05:52:03 pm »
0
Chwilowo zamykam. Może się uspokoicie. 

Zqyx
Podaruj mi 1,5% podatku :) Dziękuję!
KRS: 0000186434
Cel szczegółowy: 569/W

"Hey, you caught me in a coma and I don't think I wanna
Ever come back to this world again"

Offline krelke

• Szara Eminecja | Wodopój
  • Administrator
  • Scraped
  • !!! GN'R: Don't you try to stop us now !!!
  • Respect: +250
    • Tomasz Krela
« Odpowiedź #2526 dnia: Września 22, 2012, 10:20:11 pm »
0
Offtopy wylatują bez info dla autorów i dla wszystkich. Giną w czeluściach NTSowych podziemi.

Offline Nieuchwytny

• Atittude
    • lans.fm
« Odpowiedź #2527 dnia: Września 22, 2012, 10:31:24 pm »
+2
§ 5. Należy pisać na temat. "Offtopicowanie" będzie karane. Posty typu: ":haha:", ":LOL:";, "Cheesy/:)/" xD" będą usuwane. Nie masz nic do powiedzenia - po prostu nic nie pisz (3).

co jest offtopem usuwanym bez wiedzy? napisałem że według mnie ta piosenka nie zasługuje na newsa - został usunięty bez słowa. gdybym nie zapytał o to czy postowałem prawdopodobnie sprawa nie wyszłaby na wierzch.
jeśli temat jest o piosence, czy post 'ta piosenka nie zasługuje na newsa ponieważ TA SAMA miała newsa już wcześniej' jest nie na temat? stanowczo różni się od :haha: :LOL: :Cheesy: xD

Offline Zqyx

• Newsman
  • Madagascar
« Odpowiedź #2528 dnia: Września 22, 2012, 10:34:55 pm »
0
Dziewczynę byście sobie znaleźli, robotę, albo coś ;) Dobra, macie piaskownicę z głosowaniem.

Offline Nieuchwytny

• Atittude
    • lans.fm
« Odpowiedź #2529 dnia: Września 22, 2012, 10:44:12 pm »
+9
japierdole - innego komentarza nie znajduje. każdy konflikt jest tutaj zamiatany pod dywan. każdy post który choć troszeczke wybiega poza temat jest usuwany, karany albo upominany. gdy ktoś jednak na przekór wszystkim zacznie faktycznie wyrażać swoją opinie wyciągane są największe armaty tego forum - NIE MASZ CO ROBIĆ? ZNAJDŹ SOBIE KOLEGÓW! największa dyskusja toczy się w tematach o zdjęciach gdzie nagminnie pisane jest 'no hehe dobre XDD'  'ale ta fotka jest swietna, na 6 ma fajny kapelusz, jem masło'. po co to forum? może jestem przewrażliwiony ale wojna slash vs axl trwa, przy czym zawsze ten kto skomentuje slasha negatywnie jest agresorem. ciągłe odniesienia do axla, złośliwości, to że ma słaby głos - powszechnie akceptowane. wejdź to tematu o slashu i napisz że słabo gra - nie musi ci się podobać, po co komentujesz. napisz w wątku 'gnr w londynie 12.21.2222' 'o żal ale ten axl piszczy jak myszka miki co to ma byc? ale ashba fajnie wygląda spoczko' - świetny post. do tego ten cravenciak mistrz mistrzów - na serio musi być moderatorem? piszcie wielkim capsem że newsa napisał MR CRAVENCIAK ale serio, on nie powinien mieć żadnej mocy. tym bardziej że był karany. pisałem do krelke kiedyś, raportowałem miliard postów dot. offtopa [głównie mafioso, lol].

mam kolegów nawet pare koleżanek :)

chciałbym też sprostowac w razie zarzucenia mi czegoś - nie jestem wcale przykładem wzorowego użytkownika forum bo nic nie wnosze, jeśli już pisze to krytykuje, moje posty wyglądają okropnie i czyta się je równie źle ale gdyby tutaj faktycznie toczyły się ciekawe dyskusje to czytałbym je zamiast pisac głupoty. pamiętam jak wpadłem na to forum i zrobiłem z siebie głupka pisząc że 'vr jest bardziej gnr niż samo gnr' nie wiedząc jak bardzo sie myle, paru użytkowników podsunęło argumenty i zrobiło mi się głupio dlatego wtedy zacząłem faktycznie czytać. zaobserwowałem że na tym forum faktycznie się działo, były ciekawe pytania, sensowne i pełne odpowiedzi - bardzo żałuje że wtedy nie interesowało mnie gnr i nie znalazłem tego forum wcześniej :)

@ ocena 1 dla modków
« Ostatnia zmiana: Września 22, 2012, 10:48:59 pm wysłana przez Nieuchwytny »

Offline Zqyx

• Newsman
  • Madagascar
« Odpowiedź #2530 dnia: Września 23, 2012, 07:50:17 am »
+1
Fakt. Poniosło mnie wczoraj. Przepraszam. Użyłem argumentu, którego użył kiedyś wobec mnie ktoś, bo tak było najłatwiej. Notabene obecność kolegów, koleżanek, czy nawet partnerki życiowej nie chroni jednak przed pisaniem głupot i "marnowaniem czasu" na bezowocne dyskusje. Sprawdziłem :)

" największa dyskusja toczy się w tematach o zdjęciach gdzie nagminnie pisane jest 'no hehe dobre XDD'  ' " - chyba wiem, o jakich tematach mówisz, nie zaglądam do galerii, więc nie denerwuje mnie to, ale rozumiem, że Ciebie ( i wielu innych może ) Dobrze, że zwróciłeś na to uwagę. Jakie rozwiązanie proponujesz? Galeria to specyficzny dział. Wydaje mi się, że tam posty typu - fajne, niefajne - wyczerpują całą dyskusję. Ale może się  mylę? :)

" może jestem przewrażliwiony ale wojna slash vs axl trwa " - Ta wojna trwa odkąd pamiętam, nasiliła się wraz z zawieszeniem działalności przez VR i wydaniem CHD. Tak, jesteś przewrażliwiony. Ja również. Wiele osób zaangażowanych w konflikt na linii slash vs axl, bądź axl vs slash, old guns vs new guns , guns vs vr, axl vs scott/ myles - jest tak samo przewrażliwionych. Często widzimy argumenty tylko jednostronnie. Ja mam to szczęście, że jedną z najbliższych mi osób stała się zagorzała fanka Axla, dzięki której coraz częściej się zastanawiam, czy to, co chcę napisać w danym momencie o Gunsach jest potrzebne.
Nie traktuję tego jako autocenzury, po prostu myślę, czy dany komentarz z mojej strony nie jest powieleniem stu innych wcześniejszych. Staram się, żeby tak nie było, choćby po to, żeby bez sensu nie prowokować. Im mniej jest miejsca na konflikt, tym więcej na rzeczową dyskusję, dyskusję, w której będzie rządziła siła argumentu, a nie argument siły. Nawoływałem do tego, nawołuję i będę nawoływał. Sam staram się zmieniać. Czeka mnie dużo pracy, wiem o tym. Ale będę próbować. Natomiast sytuacja, gdy ktoś "dla zasady" gnoi jednego, czy drugiego jest sytuacją, która zawsze mnie denerwowała i będzie denerwować. Cóż, taki jestem.

Co do cravenciaka jako moda - czy jakąś swoją interwencją skrzywdził konkretnego człowieka? Nie było mnie jakiś czas na forum, ale nie kojarzę, żeby za przyczyną jego interwencji ktoś dostał warna blokującego pisanie, czy został usunięty z forum. Może ktoś dostał zieloną kropkę, tego nie pamiętam, ale zieloną kropkę dostało wielu i wielu z nią żyje, a tylko nieliczni wywoływali z jej powodu wojny. Oczywiście może się zdarzyć tak, że kiedyś ktoś dostanie blokadę " za poglądy", ale wśród modów nie ma jedynej słusznej opcji typu - broń Slasha, więc nawet gdyby do tego doszło, to jeśli dany warn/ muted, czy ban zostaje uznany za niesłuszny to oczywiście zostanie zdjęty. Bywały takie sytuacje i pewnie będą bywać.

"ale gdyby tutaj faktycznie toczyły się ciekawe dyskusje to czytałbym je zamiast pisac głupoty" - Proponuję zacząć myśleć o tworzeniu ciekawych dyskusji :) Każdy czeka na ciekawe dyskusje, ale mało kto je wywołuje. Jest ciężko? Jasne. Przy tylu tematach na pewno. Ale jeszcze trudniej o ciekawą dyskusję jest wtedy, gdy jedna część to zagorzali obrońcy jednej strony, druga część hejterzy, a większość milczy. A mam wrażenie, że tak się dzieje najczęściej. Pole do dyskusji jest w tym momencie żadne, zgodzisz się?

Nie zniszczysz bajzlu na forum przyłączając się do niego. Destrukcja jest łatwiejsza, to na pewno. Ale czy tylko na to nas stać? Wierzę, że na więcej.

Myślę, że odniosłem się do wszystkiego, o czym pisałeś. Ciekawa ocena końcowa, jednak wydaje mi się, że krzywdząca. Z perspektywy użytkownika, zwłaszcza stojącego po jednej ze stron barykady;), sytuacja wydaje się jasna - "tamten frajer z drugiej strony to odwieczny wróg" ;), a jednak... może po prostu osoba, której idolem jest ktoś inny? Może tak samo wrażliwy człowiek, który w spokoju chce się podzielić swoją fascynacją idolem.
Czy naprawdę byłoby lepiej, gdyby w dyskusji o danym muzyku pojawiały się tylko peany pochwalne? Moim zdaniem strasznie zawęziłoby to dyskusję.

Moderatorzy mają obowiązek interweniować, mają prawo interweniować, mogą i powinni prowokować do ciekawych dyskusji. Ale tak samo do ciekawych dyskusji może każdy forumowicz.

Pozdrawiam. :)

« Ostatnia zmiana: Września 23, 2012, 08:03:40 am wysłana przez Zqyx »

Offline slasherr

• Zasłużeni
  • Garden Of Eden
  • Respect: +1063
« Odpowiedź #2531 dnia: Września 23, 2012, 12:13:17 pm »
+5
Offtopy wylatują bez info dla autorów i dla wszystkich. Giną w czeluściach NTSowych podziemi.
Jak tak ma być to ja z tego forum uciekam. Chcecie zrobić drugie htgth? To tylko internet, tony offtopa przewijają się w setkach innych tematów, na które nikt nie zwraca uwagi. Na offa zwraca się uwagę przy tematach stricte o Slashu albo Axlu. Nieuchwytny przegina i już dawno powinien być ukarany, ale w tym momencie ma sporo racji. Odbierzcie newsmanom opcje usuwania i zmieniania treści postów innych użytkowników, prawo do tego powinni mieć tylko moderatorzy i admini. Nie ufam cravenciakowi, post Nieuchwytnego, że piosenka nie zasługuje na newsa nie powinien być usunięty i dopóki takie sytuacje będą miały miejsce ja rezygnuję z czytania i brania udziału w dyskusji na forum. Nie wiem czy czytam opinie każdego użytkownika, który chciał wziąć udział w dyskusji, czy połowa postów poleciała bez niczyjej wiedzy na podstawie opinii jednego newsmana.
See ya :)
« Ostatnia zmiana: Września 23, 2012, 03:33:19 pm wysłana przez slasherr »

Offline CC

• Paradise City
  • Sometimes I need some time... all alone
  • Respect: +426
« Odpowiedź #2532 dnia: Września 23, 2012, 02:06:32 pm »
+2
Nieuchwytny tym razem ma rację. Nie łąpię, czemu pewne osoby tutaj uważają dyskusję za coś złego. Pisałem juz kiedyś coś o kuchni (niektórzy pewnie pamiętają, o co chodziło). Jaki jest sens istnienia forum, skoro coś takiego jak wyrażanie własnych poglądów, niezgodnych z ogólnie przyjętą linia programową,  jest traktowane jak atak (pozdro dla NIKITY,  jej "poglądów" i "nie zasłużyłeś na konkret"). To jest dla mnie totalna głupota, że coś takiego jak dyskusja = atak, a swoje poglądy najlepiej sprowadzić do tego co poniżej w cytatach. Wystarczy sobie przejrzeć temat o koncercie w Saint Tropez, by zobaczyć na czym polega "dyskusja" na forum. Posty Reno i NIKITY są wręcz rozbrajające i po całej serii facepalmów juz naprawdę nie miałem siły tego ciągnąć.

Prawda jest taka, że niektórzy wręcz się lubują w postach typu (autentyki, ale nie wiem skąd, po prostu zapadły mi w pamięć):

"Wow, fajnie, że DJ nie siedzi w domu"
"Ciekawe jak to wyszło"
"Fajnie, ze Duff ma zajęcie".

To naprawdę jest tak fajnie kliknąć "pokaż posty od ostatniej wizyty", a tam 10 najnowszych pozycji to ta sama osoba i wszystkie wypowiedzi w podobnym guście? Dziwnym trafem ci, co wypowiadają sie rzadziej, robią to mądrzej. Ja wychodzę z założenia, ze jak nie mam nic do powiedzenia, to sie nie odzywam - niektórzy przyjęli założenie odwrotne.

Kolejna sprawa to fakt, że każda dyskusja choć delikatnie odbiegajaca od tematu = offtop ("upomnieć, zamknąć, zwarnować). I dzieki temu forum am się lepiej? Forum żyje, gdy codziennie można o czymś podyskutować z sensem, podobne praktyki sprawiają tylko, ze osoby, które faktycznie maja cos cennego do przekazania, pojawiaja sie coraz rzadziej, bo na ich ciekawe spostrzeżenie będzie odpowiedź: "no to gratulacje, oby mu się powiodło :sorcerer: :sorcerer: :sorcerer: :sorcerer:".
« Ostatnia zmiana: Września 23, 2012, 02:10:09 pm wysłana przez CC »
Geoff Fuckin' Tate!

Offline Canis_Luna

• Global Moderator
  • Madagascar
  • Nice girls don't play rock n' roll ;)
  • Respect: +4576
« Odpowiedź #2533 dnia: Września 23, 2012, 02:41:26 pm »
0
Jak tak ma być to ja z tego forum uciekam. Chcecie zrobić drugie htgth? To tylko internet, tony offtopa przewijają się w setkach innych tematów, na które nikt nie zwraca uwagi. Na offa zwraca się uwagę przy tematach stricte o Slashu albo Axlu. Nieuchwytny przegina i już dawno powinien być ukarany, ale w tym momencie ma sporo racji. Odbierzcie newsmanom opcje usuwania i zmieniania treści postów innych użytkowników, prawo do tego powinni mieć tylko moderatorzy i admini. Nie ufam cravenciakowi, post Nieuchwytnego, że piosenka nie zasługuje na newsa nie powinien być usunięty i dopóki takie sytuacje będą miały miejsce ja rezygnuję z czytania dyskusji na forum. Nie wiem czy czytam opinie każdego użytkownika, który chciał wziąć udział w dyskusji, czy połowa postów poleciała bez niczyjej wiedzy na podstawie opinii jednego newsmana.
See ya :)

Też się zastanawiam czy rozgraniczenie funkcji moderatora od funkcji newsmana nie byłoby rozsądne? To znaczy z jednej strony trochę mnie samej przycina to skrzydła, bo bardzo podoba mi się robienie newsów, kiedy coś znajdę. Ale z drugiej strony, wytycza jasno, kto do czego na tym forum został "powołany".
"Are you gonna bark all day, little doggy, or are you gonna bite?"

"There's no place like the jungle run by Mr. Axl Rose, and there never will

Offline Zqyx

• Newsman
  • Madagascar
« Odpowiedź #2534 dnia: Września 23, 2012, 04:25:58 pm »
0
Nie wiem, na ile to jest technicznie możliwe. Będąc adminem/ modem - masz prawo stworzyć newsa i nikt Ci nie może tego "zabronić", więc nie ma mowy o przycinaniu skrzydeł w tym przypadku według mnie.  :) Chyba, że np. stworzysz newsa o Ashbie i wyrzucisz wszystkie nieprzychylne komentarze :P

Jak trafiliście na forum?

Zaczęty przez mafioso

Odpowiedzi: 61
Wyświetleń: 98758
Ostatnia wiadomość Czerwca 17, 2020, 12:03:28 pm
wysłana przez naileajordan