Tommy Stinson udzielił wywiadu dziennikowi LA Weekly przed koncertem w Los Angeles 21 grudnia 2011 roku. Zapraszam do zapoznania się z rozmową Bena Westhoffa z obecnym basistą Gunsów.
Jak przebiega trasa?Całkiem nieźle. Porównując to naszych tras z ostatnich 10-12 lat, ta przebiega całkiem gładko. Nienawidzę tego mówić, żeby nie przynieść pecha, ale jesteśmy już blisko końca. Myślę, że każdy ma lepsze nastawienie. Dodanie DJ Ashby nam pomogło – on i Axl mają całkiem dobre stosunki. Wszyscy mamy dobre stosunki, właściwie. Koncerty nie są naładowane emocjonalnie bagażem z przeszłości. Mamy wszystko w dupie, po prostu wychodzimy, bawimy się i jedziemy dalej.
Jaki bagaż, szczególnie, masz na myśli?Zawsze była niejasna sprawa próbowania konkurowania z przeszłością. Nigdy tego nie czułem, g***o mnie to obchodziło. Dołączyłem do zespołu, bo to brzmiało jak dobry pomysł. Czy to Axl konkurował z czymś czy cokolwiek innego, myślę, że to już za nami. To nie jest tak, że musimy z kimś konkurować. Jesteśmy w tym zespole dłużej, niż członkowie starego składu.
Jak myślisz co napędza Axla dzisiaj?Myślę, że chce wyjść na scenę, zagrać dobry koncert i dobrze się przy tym bawić. To jest to, co masz robić w pierwszej kolejności. Próba konkurowania ze starym zespołem – pierdolonym Slashem, wszystkimi tymi sprawami – jest czymś pobocznym. Tysiące ludzi przychodzi każdej nocy ponieważ to jest Axl Rose.
Z którego albumu Guns N’ Roses najbardziej lubisz grać piosenki na żywo?Wszystkie mają dobre bity. Włożyłem dużo czasu i wysiłku w postanie „Chinese Democracy”, ale lubię także grać materiał z „Use Your Illusion” i z „Appetite” także. Tytułowy numer z „Chinese Democracy” jest jednym z moich ulubionych, tak jak „You Could Be Mine”. (…)
Z kim z zespołu spędzasz najwięcej czasu?Aktualnie mamy 3 busy. Axl ma swój bus, z menedżerami, a Ja jeżdżę z Dizzym Reedem, Richardem Fortusem i Delem Jamesem – to są chłopaki z mojego autobusu.
Czy byłeś kiedykolwiek zmęczony próbami wyjaśnienia, czemu Axl jest jaki jest?Tak, ponieważ tu nie ma co wyjaśniać. Robi to samo przez całą swoją karierę. Spóźnia się – co w tym nowego? (…) Robi to co ma robić, pracuje bardzo ciężko aby dać ludziom dobry koncert każdego wieczoru. Przygotowuje się naprawdę dużo, że być najlepszym jakim potrafi być i sądzę, że jest to godne pochwały. Ten facet wciąż może zawodzić (wail – nie wiem co Stinson miał na myśli – przyp. mafioso).
Czy Axl i Paul Westerberg (wokalista The Replacements) mają ze sobą coś wspólnego?Taaak, jest mnóstwo podobieństw. Jednym z nich jest to, że oboje są do bólu prawdziwi. Axl jest świetnym wokalistą, sprzedał tony pieprzonych płyt, a Paul jest jednym z największych tekściarzy epoki. Oboje są też trudni do zniesienia. Mają własny, określony punkt widzenia na różne sprawy (…). To nie jest zła rzecz – obydwaj trzymają się swojej broni. Może czasami aż za bardzo. To musi być dla nich ciężkie, być tak nieruchomym w tych czasach (chodzi prawdopodobnie o brak możliwości swobodnego poruszania wśród ludzi, ze względu na popularność – przyp. mafioso).
Czy Ty i inni członkowie GN’R pijecie dużo alkoholu? Albo inne substancje jak w dawnych czasach?Większość z Nas się uspokoiła, poza paroma koktajlami tu i tam. Bez żadnych sztuczek. Z pewnością nikt nie bierze narkotyków.
Jesteś członkiem Soul Asylum w niepełnym wymiarze czasu, prawda? Jak to jest być równocześnie w Guns N’ Roses?Moje podstawowe zobowiązanie to są Gunsi, ale Soul Asylum są moimi wielkimi przyjaciółmi, mogę z łatwością do nich dołączać. Ich nowa płyta, prawdopodobnie ukaże się w drugim kwartale nowego roku. Z kolei z Gunsami, chciałbym powrócić do pisania i zobaczyć czy powstanie z tego kolejna płyta.
Gdzie mieszkasz obecnie?Mieszkam w stanie Nowy Jork. Wyprowadziłem się z Los Angeles dwa lata temu. Mam dziecko z moją narzeczoną i przeprowadziliśmy się w okolice Philadelphii, ponieważ tam mieszkała jej rodzina, a potem przenieśliśmy się na północ stanu. Pobraliśmy się dwa miesiące temu. Początkowo przeniosłem się do L.A. w 1993 roku i mieszkałem w Hollywood, Silver Lake i Burbank przez jakiś czas.
ŹródłoNewsa podesłał Zqyx.