Autor Wątek: Slash: "Wszystko zależy od Axla"  (Przeczytany 19265 razy)

Offline dziekanka

• Welcome to the jungle
  • *
  • Respect: 0
Odp: Slash: "Wszystko zależy od Axla"
« Odpowiedź #15 dnia: Marca 23, 2011, 08:16:01 pm »
0
Skad to info o Izzym?

A Finck już raz odszedł do NIN gdy Gunsi mieli przerwe, co nie znaczyło, że zrezygnował z GNR.

info z jakiegoś wywiadu ze Stradlinem.

Ostatnio jednak GnR nie mieli przerwy i Finck się ewakuował w pośpiechu, bo Reznor kiwnął palcem. Naprawdę, nie dotrzegasz w tym pewnego, hm, potencjału?
Another day in our room
Another day in Hell
Another day on the front lines

Offline mafioso

• Moderator
  • Street of dreams
  • Respect: +2229
    • As Koncertowy
« Odpowiedź #16 dnia: Marca 23, 2011, 08:25:17 pm »
0

Pozwolę sobie na drobną uwagę w sprawie tłumaczenia fragmentu o reunionie.

Sens ten sam, każdy tłumaczy inaczej. Ja się staram nie tłumaczyć słowo w słowo tylko szukać polskich odpowiedników, bo nie wszystko da się przetłumaczyć dosłownie.

Offline el_loko

• Zasłużeni
  • One In A Million
  • Respect: +605
« Odpowiedź #17 dnia: Marca 23, 2011, 08:27:30 pm »
0
Skad to info o Izzym?

A Finck już raz odszedł do NIN gdy Gunsi mieli przerwe, co nie znaczyło, że zrezygnował z GNR.

info z jakiegoś wywiadu ze Stradlinem.

Ostatnio jednak GnR nie mieli przerwy i Finck się ewakuował w pośpiechu, bo Reznor kiwnął palcem. Naprawdę, nie dotrzegasz w tym pewnego, hm, potencjału?
Jak to nie mieli przerwy? Płyte wydali i zadnych koncertow zaplanowanych nie mieli. A dlaczego po trasie z NIN Robin nie wrócił to już inny temat.

Jak podajesz jakies informacje (np te o Izzym) to warto mieć dokladniejsze zrodla niz jakis wywiad.

Offline dziekanka

• Welcome to the jungle
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: Marca 23, 2011, 09:43:59 pm »
0
Sens ten sam, każdy tłumaczy inaczej. Ja się staram nie tłumaczyć słowo w słowo tylko szukać polskich odpowiedników, bo nie wszystko da się przetłumaczyć dosłownie.

szukanie polskich odpowiedników to co innego niż "dopisywanie" do tekstu oryginalnego tego, co w nim nie ma. Praca tłumacza bywa trudna i niewdzięczna; trzeba znaleźć sposób, żeby brzmiało naturalnie i było wierne oryginałowi. To jest podstawowa zasada przekładu. Kategorycznie nie wolno uzupełniać tekstu w imię "szukania odpowiedników", czy "wyjaśniać" niejasności, tak samo jak nie należy poprawiać wypowiedzi [tu mniej kategorycznie, bo czasem sama skłaniam się do adjustacji - w przypadku niechlujnego wywiadu telewizyjnego, który w wersji do druku zostałby po prostu poprawiony w języku oryginału].

Gdyby sens był ten sam, nie wtrącałabym się w cudzą tłumacką robotę - w wywiadzie Slasha nie ma sugestii, że coś zależy od Axla - on mówi, że chodzi o Axla, a to zupełnie inny temat [i inne sformułowanie]. Nie ma też słowa "decyzja", zaś sformułowanie, którego użył, w tym konkretnym miejscu, sugeruje raczej coś zbliżającego się znaczeniowo do odpowiedzialności/winy. Slash mówi o problemie, jaki był i jest z Axlem. Mówi też, że nie ma GNR. Po prostu. Nie ma GNR. W tym zdaniu nie mówi o oryginalnym lineupie or sth. Mówi, że nie ma GNR. To ma zupełnie inny sens. Idiomatyczne "in the back of his mind" też nie znaczy "w umyśle". No nie znaczy i juz. Na biegu jako polski odpowiednik przychodzi mi "z tyłu głowy", choć to mocno niedoskonałe tłumaczenie, ale zbliża się do oryginalnej idei, która odnosi się do takich częściowo tylko jasnych czy też uświadomionych pomysłów, które każdy sobie w głowie nosi.

To nie jest wieloznaczny tekst literacki, jeno proste i w dodatku nieskomplikowane językowo kilka zdań z wywiadu. Tu nie ma co dyskutować, że ilu tłumaczy, tyle wersji. Słowa znaczą, konstrukcje gramatyczne również. I trzeba je po prostu przełożyć.

Powyższy wywód poczyniłam jedynie dlatego, że najbardziej wkurzające w tym wątku jest to, że komentujecie wywiad, który napisał polski tłumacz, a nie ten, którego udzielił Slash.

Jak podajesz jakies informacje (np te o Izzym) to warto mieć dokladniejsze zrodla niz jakis wywiad.

masz na myśli podanie adresu bibliograficznego i stosownego cytatu? Na szybko znalazłam taki fragment z wywiadu z Izzym:: When Axl finally gave his old school friend a contract to sign, it was the final straw. "This is right before I left - demoting me to some lower position. They were gonna cut my percentage of royalties down. I was like 'Fuck you! I've been there from day one, why should I do that? Fuck you. I'll go play the Whiskey'. That's what happened. It was utterly insane." [całość, skądinąd bardzo ciekawa, tu: http://www.chopaway.com/viewtopic.php?id=542]. Jasno i czytelnie o przedstawieniu kontraktu obniżającego zarobki. Tego niemal anegdotycznego uzasadnienia nie odnalazłam; te teksty czytałam ze dwa lata temu, więc trochę nie pamiętam, co i gdzie.
Another day in our room
Another day in Hell

Offline Artur78

• Atittude
  • Respect: +285
« Odpowiedź #19 dnia: Marca 23, 2011, 10:41:20 pm »
0
Co wywiad to większe bzdety panie Slash......Oczywiście wszyscy odeszli z tego powodu co Slash,ale sprytne i przewrotne kłamstwo :facepalm:.

Offline Zqyx

• Moderator
  • Madagascar
  • "But nobody pulled the trigger. They just..."
  • Respect: +3472
    • Bumblefoot fans Poland - mój fanowski profil Rona
« Odpowiedź #20 dnia: Marca 24, 2011, 07:22:44 am »
0
Wiesz lepiej od Slasha czemu odszedł ?  :D Fajnie  :lol: :lol: :lol:
Podaruj mi 1,5% podatku :) Dziękuję!
KRS: 0000186434
Cel szczegółowy: 569/W

"Hey, you caught me in a coma and I don't think I wanna
Ever come back to this world again"

Offline mafioso

• Moderator
  • Street of dreams
    • As Koncertowy
« Odpowiedź #21 dnia: Marca 24, 2011, 09:38:27 am »
0
Dziekanka nie odmawiam Ci prawa do innej interpretacji. Wg mnie słowa "It's all about Axl" można przetłumaczyć na 2 sposoby - tak jak proponujesz "chodzi o Axla" ale też, że "wszystko leży w jego mocy" lub ewentualnie tak jak przetłumaczyłem Ja "wszystko zależy od Axla" - myślę, że sens jest ten sam i nie wypaczam tego co Slash miał na myśli. Jeżeli uważasz to za nadinterpretację to trudno. Wydaje mi się, że na podstawie kilkunastu wywiadów, które Slash udzielił w ostatnich miesiącach, ciągle pytany o to samo trochę wszyscy poznaliśmy punkt widzenia Slasha na różne sprawy i nie trzeba wszystkiego tłumaczyć kropka w kropkę, bo czasem sens wypowiedzi jest ukryty pomiędzy wierszami.

Pozdrawiam :)

Offline Włodi

• aka BigWlo, TheWlo
  • Byli moderatorzy/newsmani
  • Better
  • Respect: +1050
« Odpowiedź #22 dnia: Marca 24, 2011, 02:01:43 pm »
0
Wiesz lepiej od Slasha czemu odszedł ?  :D Fajnie  :lol: :lol: :lol:

No tak, bo to przecież artur78 grał na gitarze w Guns N' Roses :D

Co do wywiadu, to w kółko to samo. Ktoś mógłby ułożyć nowy zestaw pytań dla Kudłacza. Cylinder zabrał z jakiegoś sklepu z dziwactwami przed pierwszym występem jako Guns N' Roses. O tym, że nie jest dobry technicznie już kiedyś wspominał. Nigdy nie uważał, że jest jakimś wielkim wirtuozem. A co odejścia z GN'R to jego zdanie jest znane od lat i można to powtarzać jak mantrę. I jeśli uważa, że Myles Kennedy to świetny wokalista to dobrze. Ja też uważam, że z Kennedy'ego jest talenciak. Alter Bridge daje radę. I dobrze, że z Kennedy'm nagrywa ten nowy solowy album. Ile by krytyki poleciało na jego głowę, gdyby do tego projektu zaangażował Fergie.

Offline dziekanka

• Welcome to the jungle
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: Marca 24, 2011, 02:14:48 pm »
0
Dziekanka nie odmawiam Ci prawa do innej interpretacji. Wg mnie słowa "It's all about Axl" można przetłumaczyć na 2 sposoby - tak jak proponujesz "chodzi o Axla" ale też, że "wszystko leży w jego mocy" lub ewentualnie tak jak przetłumaczyłem Ja "wszystko zależy od Axla" - myślę, że sens jest ten sam i nie wypaczam tego co Slash miał na myśli. Jeżeli uważasz to za nadinterpretację to trudno. Wydaje mi się, że na podstawie kilkunastu wywiadów, które Slash udzielił w ostatnich miesiącach, ciągle pytany o to samo trochę wszyscy poznaliśmy punkt widzenia Slasha na różne sprawy i nie trzeba wszystkiego tłumaczyć kropka w kropkę, bo czasem sens wypowiedzi jest ukryty pomiędzy wierszami.

Pozdrawiam :)

to, jak można przetłumaczyć słowa "it's all about Axl" to akurat rozstrzyga słownik, a nie Ty. Więc pokaż mi proszę, jaki słownik tak Ci powiedział.

Nie jest to nadinterpretacja, tylko klasyczny translatorski babol - "czego nie zrozumiał, to zmyślił". Sens wypowiedzi ukryty jest między wierszami, a owszem, ale jeśli tak jest, to tłumacz ma zostawić ów tekst ukryty między, a nie dopisywać to, co jemu się wydaje. Czasem tłumacz coś musi wyjaśnić - to się robi w nawiasie kwadratowym, z dopiskiem "przyp. tłum.". Więc jak jesteś pewien, że Slash miał na myśli GNR w oryginalnym składzie - a nie GNR po prostu, jak powiedział - to winieneś napisać to tak: "nie ma GNR [w oryginalnym składzie - przyp. tłum.].

Na forum toczy się spór. Ty tłumaczysz wywiad z jedną ze stron sporu i "dopisujesz jej" coś, co Ci sie wydaje, że powiedział. Przypadkiem w określoną dla owego sporu stronę. Więc o ile babole można by tłumaczowi-zapaleńcowi wybaczyć, o tyle upieranie się, że tak można, świadczy o tym, że nie jest to po prostu brak umiejętności, ale też najzwyklejsza tłumacka i dziennikarska nieuczciwość. To się, drogi mafioso, nazywa manipulacja.
Another day in our room
Another day in Hell

Offline mafioso

• Moderator
  • Street of dreams
    • As Koncertowy
« Odpowiedź #24 dnia: Marca 24, 2011, 04:57:32 pm »
0
Ok Ty zostaniesz przy swoim zdaniu, Ja przy swoim. A to jak można przetłumaczyć poszczególne zdania decyduje tłumacz a nie słownik - słownik co najwyżej może służyć pomocą. Nie jestem tłumaczem doskonałym, z czego zdaję sobie sprawę, dlatego zawsze podaję źródło z którego czerpie informacje (aby każdy mógł sobie porównać). I masz pełne prawo się ze mną nie zgadzać, temu służy idea forum dyskusyjnego, natomiast zarzucanie mi manipulacji jest chyba lekko nie na miejscu. Mogę Ci natomiast obiecać, że następnym razem zwrócę większą uwagę przy tłumaczeniu na podobne stwierdzenia i będę robił przypisy w miejscach w których nie cytuję dosłownie :) Z mojej strony to koniec offtopu i dyskusji na ten temat.

Offline rosolzkury

• Welcome to the jungle
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: Marca 24, 2011, 08:59:51 pm »
0
Pewnych rzeczy nie da się przetłumaczyć dosłownie z angielskiego na polski i odwrotnie. "Also, it's all about Axl"  nie przetłumaczyłbym jako "Ale też, tu chodzi o Axla". Sama konstrukcja "all about" wymaga troszkę innego tłumaczenia.
Dalej  "in the back of his mind I think that's the way he wanted it"  nie znaczy  "było to, że gdzieś z tyłu głowy" - bo to jest idiom.  
« Ostatnia zmiana: Marca 24, 2011, 09:06:52 pm wysłana przez rosolzkury »

Offline Artur78

• Atittude
  • Respect: +285
« Odpowiedź #26 dnia: Marca 24, 2011, 10:28:11 pm »
0

No tak, bo to przecież artur78 grał na gitarze w Guns N' Roses :D

Co do wywiadu, to w kółko to samo. Ktoś mógłby ułożyć nowy zestaw pytań dla Kudłacza. Cylinder zabrał z jakiegoś sklepu z dziwactwami przed pierwszym występem jako Guns N' Roses. O tym, że nie jest dobry technicznie już kiedyś wspominał. Nigdy nie uważał, że jest jakimś wielkim wirtuozem. A co odejścia z GN'R to jego zdanie jest znane od lat i można to powtarzać jak mantrę. I jeśli uważa, że Myles Kennedy to świetny wokalista to dobrze. Ja też uważam, że z Kennedy'ego jest talenciak. Alter Bridge daje radę. I dobrze, że z Kennedy'm nagrywa ten nowy solowy album. Ile by krytyki poleciało na jego głowę, gdyby do tego projektu zaangażował Fergie.
A Slash czemu kłamie twierdząc że wszyscy odeszli z tego samego powodu co on?To znaczy odszedł z tego samego powodu co Steven Adler(na którego się wypiął),Izzy Stradlin czy Buckethead lub Paul Huge.Sory :D powiedział oryginalny skład,no tak polityka,to O NIEGO CHODZI :D.
« Ostatnia zmiana: Marca 24, 2011, 10:38:01 pm wysłana przez Artur78 »

Offline dziekanka

• Welcome to the jungle
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: Marca 24, 2011, 11:13:13 pm »
0
Dalej  "in the back of his mind I think that's the way he wanted it"  nie znaczy  "było to, że gdzieś z tyłu głowy" - bo to jest idiom.

spotkałam się z polską wersją "mieć coś z tyłu głowy", czyli tak na poły jedynie świadomie mieć w pamięci, co jednak dość dobrze oddaje sens rzeczonego idiomu.

I na tym kończę offtop.
Another day in our room
Another day in Hell

Offline Zqyx

• Moderator
  • Madagascar
  • "But nobody pulled the trigger. They just..."
  • Respect: +3472
    • Bumblefoot fans Poland - mój fanowski profil Rona
« Odpowiedź #28 dnia: Marca 25, 2011, 06:31:44 am »
0
A Slash czemu kłamie twierdząc że wszyscy odeszli z tego samego powodu co on?To znaczy odszedł z tego samego powodu co Steven Adler(na którego się wypiął),Izzy Stradlin:D powiedział oryginalny skład,no tak polityka,to O NIEGO CHODZI :D.

Spróbuję jeszcze raz.
1) Steven nie odszedł,tylko został wyrzucony,więc jego w tym momencie nie bierzemy pod uwagę.
2) Huge,BH,Finck i inni - z większością z nich nie miał nic wspólnego,więc trudno,żeby się wypowiadał,czemu odeszli,choć na dobrą sprawę sam byłbym ciekaw,bo jedynie w przypadku Huge'a znamy potencjalny powód,ale to mnie nie dziwi.
3) Czemu zarzucasz kłamstwo Slashowi? Wiesz jak było? Artur,nie ******,nie było Cię tam.
Podaruj mi 1,5% podatku :) Dziękuję!
KRS: 0000186434
Cel szczegółowy: 569/W

"Hey, you caught me in a coma and I don't think I wanna
Ever come back to this world again"

Offline dizzy

• Welcome to the jungle
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: Marca 25, 2011, 10:53:56 am »
0
3) Czemu zarzucasz kłamstwo Slashowi? Wiesz jak było? Artur,nie ******,nie było Cię tam.

Z dziećmi onetu się nie dyskutuje.

Dzieci onetu byli wszędzie i wiedzą jak było.

Fortus staje w obronie Slasha [fortus] [slash]

Zaczęty przez naileajordan

Odpowiedzi: 12
Wyświetleń: 1206
Ostatnia wiadomość Sierpnia 07, 2023, 05:26:16 pm
wysłana przez Douger