Autor Wątek: Siostra współtwórcy Yesterdays o wspaniałomyślności Axla  (Przeczytany 853 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline naileajordan

• Garden Of Eden
  • "So never mind the darkness"
  • Respect: +3774
Siostra współtwórcy Yesterdays o wspaniałomyślności Axla
« dnia: Października 17, 2025, 07:03:40 pm »
+4

Fani Guns N’ Roses wiedzą, że wśród autorów przeboju „Yesterdays” z „Use Your Illusion II” figuruje – obok Axla, Westa Arkeena i Dela Jamesa – niejaki Billy.

Chodzi o Billy’ego McClouda. Billy zmarł w 2002 roku, ale jego siostra, Cynthia McCloud, pojawiła się niedawno w audycji „Appetite for Distortion”, aby opowiedzieć o tym, jak sprawa współautorstwa piosenki zakończyła się dla jej brata. Przy okazji wyjawiła wspaniałomyślność Axla, który swego czasu pomógł Billy’emu.

„Kiedy mój brat usłyszał tę piosenkę w radiu, rzucił coś na kształt: Hej, przecież pisałem ten numer razem z Axlem. To było jakoś w połowie lat osiemdziesiątych! Szkopuł w tym, że wśród twórców znalazło się tylko moje imię. Nie mam pojęcia, co mam teraz zrobić. Przecież to także moja piosenka”, powiedziała Cynthia.

Siostra Billy’ego skontaktowała się z zaprzyjaźnionym menedżerem, a ten wykonał kilka telefonów.
Sześć tygodni później skontaktował się z Billym, przekazał mu czek na sto tysięcy dolarów i prawo do tantiem z tytułu praw autorskich.

„Chciałabym podkreślić”, dodała Cynthia, „że w owym czasie mój brat od roku był trzeźwy i próbował jakoś poskładać swoje życie. Nie miał grosza przy duszy. Żył w niewielkim domu, który należał do naszego ojca, pracował za psie pieniądze”.

Cynthia podkreśliła, że Axl wcale nie miał obowiązku uznać zasług jej brata, i że sam fakt ich uznania świadczy o nim jak najlepiej.

„Ilu muzyków takiego kalibru jak on zdobyłoby się na coś podobnego?”, podsumowała. 

*Historia „Yesterdays”: https://gunsnroses.com.pl/forum/historia-utworow-gnr/historia-piosenek-gnr-8211-cz-16-8222yesterdays8221/

Źródło
« Ostatnia zmiana: Października 17, 2025, 07:05:24 pm wysłana przez naileajordan »
"Robiłem to w najlepszej wierze, jak mówił jeden gentleman, który uśmiercił swą żonę, gdyż była z nim nieszczęśliwa."

Offline Zqyx

• Moderator
  • Madagascar
  • "But nobody pulled the trigger. They just..."
  • Respect: +3595
    • Bumblefoot fans Poland - mój fanowski profil Rona
Odp: Siostra współtwórcy Yesterdays o wspaniałomyślności Axla
« Odpowiedź #1 dnia: Października 18, 2025, 11:31:56 am »
+1
Ciekawe czemu Billy był wpisany bez nazwiska, może gdyby to nazwisko tam było uzyskałby więcej. Ktoś wie, jak to dokładniej działa?
Podaruj mi 1,5% podatku :) Dziękuję!
KRS: 0000186434
Cel szczegółowy: 569/W

"Hey, you caught me in a coma and I don't think I wanna
Ever come back to this world again"

Offline sunsetstrip

• Scraped
  • 18000 postów
  • Respect: +4666
« Odpowiedź #2 dnia: Października 18, 2025, 12:21:41 pm »
+4
Za takie newsy właśnie najbardziej cenię NTS. Brawo!
NAJBARDZIEJ KONTROWERSYJNY

"I once bought a homeless woman a slice of pizza who yelled at me she wanted soup."
Axl Rose

Offline maciek___1551

• Right Next Door To Hell
  • Respect: +87
« Odpowiedź #3 dnia: Października 18, 2025, 01:50:25 pm »
0
Ciekawe kim był dla Axla ten Billy..kolega ?

Offline Luk

• Paradise City
  • Respect: +244
« Odpowiedź #4 dnia: Października 18, 2025, 05:13:43 pm »
0
Ciekawe czemu Billy był wpisany bez nazwiska, może gdyby to nazwisko tam było uzyskałby więcej. Ktoś wie, jak to dokładniej działa?

Moim zdaniem ze względu na anonimowość, przecież jak dostaje tantiemy to nie tylko po imieniu, a jakby miał dwa imiona i nazwisko dwuczłonowe to przecież nie dostałby razy 3.  :lol:

Offline Śpiochu

• Global Moderator
  • One In A Million
  • Hail to the chief!
  • Respect: +1821
« Odpowiedź #5 dnia: Października 20, 2025, 12:46:59 pm »
0
Ciekawe. Będac szczerym nawet nie pamiętałem, że tam jakiś Billy był w książeczce od plyty...
...jeśli powyższy komentarz wydaje Ci się zbyt poważny, to zmień zdanie.
GNR
15.07.06, 27.09.10, 11.07.12, 20.06.17, 12.07.25
Slash
13.02.13, 12.02.19, 16.04.24

Offline charlie_cherry

• Reckless Life
  • **
  • Respect: +71
    • http://gnrobr.w.interia.pl
« Odpowiedź #6 dnia: Października 20, 2025, 01:32:31 pm »
+4
Przesłuchałem odcinek "Appetite For Distortion". Całkiem ciekawa historia, prowadzący rozmawiał z siostrą Billy'ego. Streszczenie poniżej. Ogólnie: szacunek dla Axla. Jak to ujęła siostra: Axl i zespół mógł olać jej brata, który nie miałby sił i środków iść do sądu. Zamiast tego, pamiętali o jego wkładzie i wypłacili tantiemy jak tylko udało się z nimi skontaktować.

A historia... Billy pierwszej połowie lat 80tych mieszkał i grał w Los Angeles. Jego siostra twierdzi, że jego zespół Prodigal Sons grał z L.A. Guns gdzieś około 1984/5 roku. Pamięta, że odwiedziła go w tym czasie i Billy przestawił jej Axla.

Niestety, Billy miał problemy ze zdrowiem i zmagał się z rakiem. O ile leczenie się udało, to jego czas i powrót do zdrowia trwał bardzo długo. W międzyczasie zespół stwierdził, że będą kontynuować bez niego. To, problemy ze zdrowiem i narkotyki sprawiło, że Billy zaczął się pogrążać w depresji i około 1989 roku był już bezdomnym narkomanem - do tego stopnia, że rodzina musiała się od niego odciąć.

Na szczęście około 1990/1991 Billy się pozbierał, poprosił ciotkę o pomoc i poszedł na odwyk. Potem pojednał się z rodziną, zaczął fizycznie pracować itd. W 1991 roku usłyszał "Yesterdays" w radiu, tuż przed premierą UYI. Powiedział o tym siostrze, która (skracając historię) skontaktowała się ze znajomym managerem, który skontaktował się z właściwymi ludźmi. I tak w 6 tygodni później dostał czek na 100 tys USD (czyli 237 tys uwzględniając inflacje) jako zaliczkę na poczet tantiem + 29% przyszłych tantiem z piosenki.

Niestety siostra nie wie, co dokładnie Billy dołożył do piosenki. On sam twierdzi, że napisał 'większość', ale trudno powiedzieć, co to znaczy. Od siebie dodam, że chyba sporo, jeśli dostał 29%. Czemu tylko 'Billy'? Prawdopodobnie nikt nie pamiętał jego nazwiska, więc stanęło na Billy. Nikt też nie wiedział jak się z nim skontaktować.

Billy wytrwał w trzeźwości aż do śmierci, ale dalej nękały go kłopoty zdrowotne. Zmarł w wieku 40 lat w szpitalu, gdzie nabawił się sepsy lecząc wrzody. Pieniądze z tantiem przed śmiercią zapisał córkom swojej siostry prosząc aby były przeznaczone na edukację (nadal je dostają 2-3 razy na rok). Dwie z nich zostały profesjonalnymi muzykami.

I jeszcze o siostrze. Pokazała też platynową płytę od GN'R, która wisi na ścianie jej domu. Zawodowo żyje z gotowania i jest w tym całkiem dobra. Na tyle by z pracą jeździć po świecie. Jej strona: https://whatagirleats.com/

Offline Tymeg_2

• Atittude
  • Respect: +339
« Odpowiedź #7 dnia: Października 21, 2025, 09:45:11 am »
0
I już znalazłem przepis dla siebie na jej stronie  ;)
Ph’nglui mglw’nafh Cthulhu R’lyeh wgah’nagl fhtagn

Fortus staje w obronie Axla [fortus] [axl]

Zaczęty przez naileajordan

Odpowiedzi: 7
Wyświetleń: 1619
Ostatnia wiadomość Lipca 06, 2022, 02:39:47 pm
wysłana przez sunsetstrip