Autor Wątek: Guns N Roses pozwane za plagiat  (Przeczytany 6208 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline DrDrei

• Scraped
  • one more step to go
  • Respect: +8
Odp: Guns N Roses pozwane za plagiat
« Odpowiedź #15 dnia: Października 06, 2009, 11:06:27 pm »
0
dzisiejsze oswiadczenie managera GNR Irvinga Azoffa:

“The band believed when the record came out and still believes that there are no unauthorized samples on the track. The snippets of ‘ambient noise’ in question were provided by a member of the album’s production team who has assured us that these few seconds of sound were obtained legitimately. Artists these days can’t read the minds of those they collaborate with and therefore are unfortunately vulnerable to claims like this one. While the band resents the implication that they would ever use another artist’s work improperly and are assessing possible counterclaims, they are confident this situation will be satisfactorily resolved.”

Zespol uwazal w momencie wydania ChD i nadal uwaza ze na plycie nie ma nielegalnych sampli w piosence Riad N' The Bedouins. Fragmenty muzyczne o ktorych mowa (nazwane "nastrojowym halasem") zostaly dostarczone przez czlonka ekipy realizujacej album ktory zapewnial nas ze ten parosekundowy dzwiek zostal uzyskany w sposob legalny. W dzisiejszych czasach artysci nie potrafia czytac w myslach tych z ktorymi wspolpracuja i dlatego sa niestety narazeni na podobne rozszczenia jak to. Co prawda zespol jest niezadowolony z powodu sugestii jakoby kiedykolwiek bezprawnie wykorzystywal prace innych muzykow i rozwaza kontrpozew to jednak jest przekonany ze sprawa zostanie zadowolajaco rozwiazana

Rolling Stone podaje ostatni przyklad tego typu sprawy kiedy Joe Satriani oskarzyl Coldplay o plagiat dotyczacy ich piosenki "Viva la Vida" -
spor zostal rozwiazany poza sadem.

wiecej w artykule z Rolling Stone: http://tnij.com/X6UDU

Na artykul z RS powoluje sie tez Here Today Gone To Hell
« Ostatnia zmiana: Października 06, 2009, 11:09:01 pm wysłana przez DrDrei »
[size=3.75pt]GUNS AND ROSES[/size]

[size=3.75pt]la banda mas peligrosa del planeta[/size]

www.czlowiekorkiestra.blog.onet.pl

guest211

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Października 06, 2009, 11:19:46 pm »
0
chyba Pitman :P

http://www.youtube.com/watch?v=wiB0I0nYsRA
o tym mówisz? bo to jest fake, robione przez któregoś z fanów

to jest ewidentnie ten sam fragment a nie tylko podobieństwo... a czy to prawda że można wykorzystać do 15 lub 30 sek?

Kierowałem się książeczką z płyty. Keyboards: Dizzy Reed, sub bass: Chris Pittman Nie wiem co to jest sub bass, to są te efekty w 7-8, 17 i 26 sekundzie Riad'a? Tu najbardziej podobny (do tych fragmentów Schnaussa) jest wg. mnie keyboard dlatego uczepiłem się Dizzy-iego bo rozumiem że to on wciskał klawisze.

Co do tego z YT - tak, to właśnie to intro. Jeżeli to jest faktycznie fan-fake to Axl śmiało mógłby dać angaż temu fake-ującemu.

Offline Śpiochu

• Global Moderator
  • One In A Million
  • Hail to the chief!
  • Respect: +1709
« Odpowiedź #17 dnia: Października 08, 2009, 08:39:00 am »
0
Jak dla mnie ewidentnie zostały wykorzystane fragmenty od tego szwaba. Trudno ocenić, czy zespół tym wiedział czy nie. Cieszy mnie jedynie to, że owe intro nie jest częścią samego utworu, tylko nic nie znaczącymi dźwiękami wprowadzającymi. Milion dolar zadośćuczynienia za takie pierdnięcia? Nie wiem czy ta kwota jest adekwatna.
...jeśli powyższy komentarz wydaje Ci się zbyt poważny, to zmień zdanie.
GNR
Warszawa 15.07.06, Praga 27.09.10, Rybnik 11.07.12, Gdańsk 20.06.17
Slash
13.02.13, 12.02.19, 16.04.24

Offline Douger

• Garden Of Eden
  • Dżentelmenel
  • Respect: +1242
« Odpowiedź #18 dnia: Października 08, 2009, 09:27:40 pm »
0
    Nie adekwatna. I w ogóle tą całą sprawę to o kant dupy potłuc.
http://drwale.blogspot.com/

Powyższy komentarz ma formę żartobliwą. Proszę nie brać go na poważnie.

Reckless Roses - "Koncert będzie niespodzianką – dla nas także"

Zaczęty przez mafioso

Odpowiedzi: 13
Wyświetleń: 8450
Ostatnia wiadomość Kwietnia 12, 2016, 11:42:26 pm
wysłana przez sunsetstrip