Z jedną z najbardziej hardcorowych baz fanowskich w historii amerykańskiego rock n’ rolla, Guns n’ Roses jest niewątpliwie legendarnym zepsołem. Grupa tak kochana i czczona, że gdy w 2009r. DJ Ashba dołączał do zespołu był przerażony by nie zawieść fanów, czekających w kolejkach, kupujących miliony płyt i wielbiących plakaty z zespołem od czasu jego powstania w 1985r. Ale Ashba był muzykiem już jako 3-latek i okazało się, że ten „urodzony-by-grać” gitarzysta nie ma się czym martwić.
Poza strachem przed rozczarowaniem fanów, przejście Ashby do zepsołu było łatwe. „
To jest jak spełnienie marzeń, ale jednocześnie bardzo surrealistyczne” wyjaśnia Ashba „
To wszystko odbyło się w bardzo naturalny sposób i wydaje się idealnie pasować” dodaje. Pomimo, że Ashba nie jest w zespole aż tak długo, muzyk twierdzi, że chemia panująca w ekipie Guns n’ Roses jest czymś, czego nie można kupić. “
Axl się nie opie**lał, gdy składał ten zespoł!” mówi.
Ashba czuje się bardzo swobodnie z gitarą w ręce. Kiedy był dzieckiem, eksperymentował z perkusją, pianinem i wieloma innymi instrumentami – ale kiedy chwycił gitarę po raz pierwszy, wiedział, że już nigdy jej nie odłoży. „
To jakby moja 3 ręka” tłumaczy „
ponieważ miałem obsesję na jej punkcie, nie mogłem jej odłożyć. To był jedyny instrument, który mogłem chwycić i wyrazić dzięki niemu swoje uczucia”
Jako nie tylko utalentowany muzyk, ale także uzdolniony przedsiębiorca z określoną wprawą (talentem/drygiem do) w biznesie, Ashba założył własną firmę, ASHBA Media w 2003r. Firma była założona jako spółka reklamowa dla światowego koncernu Virgin i pierwotnie wiązana była głównie z brandingiem i marketingiem, ale od tego czasu bardzo się rozwinęła. Dzisiaj, ASHBA Media zawiera własną linię ubrań DJ’a, ASHBA Swag oraz firmę samochodową, ASHBA Automotive Group.
Swoją duszę przedsiębiorcy, jak sam wyjaśnia, bierze z prostego przekonania: „
Po prostu uważam, że lepiej stworzyć własną pracę niż pracować dla kogoś innego. Bycie dyrektorem jest bardzo drogie i stresujące, ale jednocześnie dające satysfakcję”
Z sukcesami na każdym polu, wydaje się, że życie Ashby to spełnienie marzeń – marzenie, które wydawało się bardzo odległe, gdy był młodszy. Nękany przez ojca przez prawie całe życie, Ashba walczył z przemocą fizyczną i psychiczną w czasie dorastania. Ciężko pracuje by temu zapobiegać, traktując sprawę niezwykle poważnie. Niedawno rozpoczął współpracę z Bullyville.com, aby promować kampanię przeciw przemocy. „
Czułem, że to idealna okazja, by w końcu się otworzyć i opowiedzieć swoją historię, mając nadzieję, że to pomoże innym ludziom zmagającym się z podobną sytuacją” wyjaśnia.
Wiadomość od Ashby dla znęcających się nad innymi? „
Mam tylko jedno słowo, karma” , mówi „
Przyciągasz w życiu to, co sam dajesz. Musicie zrozumieć, że wszyscy jesteśmy stworzeni równi i wszyscy jesteśmy na tej planecie bardzo krótko. Razem możemy stworzyć to miejsce lepszym”, dodaje.
Z ogromem pracy w ostatnim czasie, Ashba nie zamierza zwalniać. Guns n’ Roses właśnie powróciło z 3-miesięcznej letniej trasy europejskiej i planuje kolejną trasę już niedługo. Ale na razie, Ashba jest w studio, „
pisząc piosenki 24h na dobę” i skupiając się na nowym albumie
źródło:
http://www.collegemagazine.com/editorial/2888/Born-To-Play-CM-Interviews-Guns-N-Roses-Lead-Guitarist-Dj-Ashba