Tłumaczenie świetne nie jest, dlatego byłbym wdzięczny, gdyby ktoś przejrzał i poprawił, a najlepiej mi napisał, co warto zmienić.List otwarty do Guns N' Roses, Team Brazil, UMG [Universal Music Group, przyp. tłum.] i tych, którzy niszczą społeczność [fanów zespołu]:
Podsłuchawszy ostatniego odcinka podcastu użytkownika @Gambit83 czuję się tak samo, jak wielu innych lojalnych fanów Guns N' Roses: wstrząśnięty, zasmucony, sfrustrowany i zły, ale przede wszystkim rozczarowany.
Jak wielu innych użytkowników tej strony, jestem „po prostu fanem”. Prawdę mówiąc, jestem wielkim fanem wielu, wielu różnych artystów, a GN’R są po prostu jednymi z nich. Jednakże dawno temu znalazłem dom w internetowej społeczności GN’R, więc trzymam się w jej pobliżu. Na przestrzeni lat było to dla wielu z nas bardzo satysfakcjonujące doświadczenie, nawet mimo faktu bycia fanami zespołu, który z powodów nam nieznanych odmawia wydawania nowej muzyki. Trzymamy się wszyscy razem, ponieważ w niektórych przypadkach staliśmy się przyjaciółmi na całe życie. Dla wielu z nas jest to ważniejsze od muzyki, koncertów czy gadżetów. Chodzi o poczucie wspólnoty, a nawet odważę się powiedzieć, że rodziny, które wszyscy podtrzymujemy.
Jeśli chodzi o mnie, zaprzyjaźniłem się z ludźmi dosłownie dookoła świata dzięki tej społeczności. Spotkania w Las Vegas, Chicago, Nowym Jorku a nawet w moim własnym domu dały mi niezliczoną ilość wspomnień z osobami, które dziś nazywam przyjaciółmi, a których, gdyby nie ta społeczność, nigdy bym nie poznał. Wspaniałym jest fakt, że moja historia nie jest unikatowa! Każda osoba, którą nazywam teraz przyjacielem ma kolejne 5-10 osób, które również może nazwać przyjaciółmi.
Tworzę ten wątek jako otwarty list do kogokolwiek, kto pracuje z lub dla marki Guns N’ Roses, ponieważ to, co dzieje się ze społecznością w tym momencie można opisać tylko jednym słowem: obrzydliwe.
Oznaczam tu @Fernando w nadziei że on, ktokolwiek inny z Team Brazil, ktokolwiek z UMG lub ktokolwiek z Guns N’ Roses zobaczy to i pomoże społeczności, która od tak długiego czasu jest tak lojalna.
Co zaczęło się jako usuwanie klipów na YouTube przerodziło się w coś o wiele większego, DWUKROTNIE. Grozi się rodzinom niektórych z nas z tego powodu! @axlrosefan4life i Gambit83 są niedawnymi ofiarami i obawiam się, że mogą nie być ostatnimi. Absolutnie NIE chcę, aby komukolwiek działa sią jakakolwiek krzywda, a co dopiero byłym i aktualnym członkom naszej społeczności.
Jako społeczność, potrzebujemy pomocy i potrzebujemy jej tak szybko, jak możliwe widząc, jak bardzo szybko to wymyka się spod kontroli. Wydaje się, że kilku gości nie ma ani granic, ani poczucia troski, ani współczucia, co może prowadzić do czegoś gorszego, niż okropne. Wszystko to przez co? Nagrania starych koncertów usuwane z YouTube?? Gdyby nie to, że sam jestem w to zaangażowany, nie uwierzyłbym w to, co przed chwilą napisałem!
Do Team Brazil, UMG i/lub Guns N’ Roses: jeśli macie cokolwiek współnego z materiałami usuwanymi z powodu praw autorskich — rozumiemy to. Jeśli macie cokolwiek wspólnego z materiałami usuwanymi, bo zamierzacie zapakować to i sprzedawać nam w przyszłości — rozumiemy to. Jeśli macie cokolwiek wspólnego z zachęcaniem pewnych gości do podejmowania działań w waszym imieniu, które doprowadziły nas do punktu, w którym teraz się znajdujemy — NIE rozumiemy tego.
Jeżeli rzeczywiście macie coś wspólnego ze wspomnianymi ludźmi, musicie naprawdę zrozumieć wysiłki, jakie w Waszym imieniu poczynili i ciemną ścieżkę, na którą już weszliśmy. Na was spoczywa powinność zrobienia kroku naprzód, wyjaśnienia pewnych rzeczy i pomocy fanom, którzy nie robili nic poza wspieraniem Was przez dekady. Koncertowe bootlegi są czymś, czym fani mogli cieszyć się przez dziesięciolecia. Jeżeli zdecydujecie się zabrać nam to z powodu możliwości zarobku w przyszłości, w porządku. Nie jestem tu po to, by kłócić się na temat tego aspektu sprawy. Wyjaśnienie tego społeczności byłoby czymś świetnym wcześniej, ale nawet teraz mogłoby pomóc w pewnym stopniu.
Kolejnym aspektem, który powinien być rozważony jest fakt, że otwarta sprzedaż oryginalnych materiałów studyjnych Guns N’ Roses trwała w najlepsze przez lata. Czemu wtedy nie podjęto żadnych działań? Czemu teraz nie podejmuje się żadnego działania? Czemu nie powiecie chociaż waszym największym fanom, czemu to dzieje się im z powodu koncertowych bootlegów, w przeciwieństwie do tych, którzy zarabiają tysiące na Waszej ciężkiej pracy? Znowu — jeśli wyjaśnicie, czemu zdejmuje się te materiały, zagadka będzie rozwiązana. Nie musielibyśmy dyskutować na ten temat tu, na podcastach ani nigdzie indziej ponieważ znalibyśmy odpowiedź. Zapewne nie każdy by się z nią zgodził, ale mielibyśmy przynajmniej coś na ten temat. Dyskusja na temat zdejmowanych materiałów jest tym, co doprowadziło nas tu, gdzie jesteśmy — kilku ludzi działających w Waszym imieniu, posuwających się do DWÓCH gróźb w prawdziwym życiu przeciwko rodzinom.
To musi się zakończyć teraz.
Jedynym sposobem, by to zakończyć jest jakiś rodzaj komunikacji z Team Brazil, UMG i/lub Guns N’ Roses.
Do tych próbujących zniszczyć społeczność: wiecie kim jesteście i wiecie w Waszych sercach, że to, co robicie, jest złe. PROSZĘ. PRZESTAŃCIE. Proszę, pomyślcie chociaż pięć minut, jak złe jest to, co robicie, jak szybko to eskalowało i jak źle to wszystko może się skończyć.
Do społeczności tu, na mygnrforum i mojej poprzedniej rodziny na gnrevolution i newguns: jesteście jedynym powodem, dla którego wciąż tu jestem. Dziękuję za całą radość, którą mi daliście przez lata, zarówno w innych miastach, jak i w moim domu. Dziękuję ludziom takim jak @downzy, @FRANSAD, @highvoltage, @metalms, @Gibbo, @Otto, wszystkim, których oznaczyłem wcześniej i wszystkim, których zapomniałem oznaczyć za wszystko, co kiedykolwiek zrobiliście, by pomóc takiemu fanowi Guns N’ Roses, jak ja.
Do aktualnych użytkowników forum rozdrażnionych przez to, co się teraz dzieje: proszę, zapamiętajcie kilka rzeczy: społeczność to przetrwa. My na mygnrforum nie możemy, nie zamierzamy i nie będziemy zachęcać do ani wspierać żadnego rodzaju odwetowych komentarzy lub działań. Robię to, co jak wierzę jest jedynym co może być zrobione dla społeczności — położenie tego przed osobami odpowiedzialnymi za zespół mając nadzieję, że zrobią to, co słuszne.
Kończąc, chcę tylko powiedzieć, że dziś ściszyłem piosenkę Guns N’ Roses po raz pierwszy, od kiedy usłyszałem ich w 1987. Nigdy nie myślałem, że znajdę się w punkcie, gdy samo słyszenie ich muzyki sprawi, że będę smutny… niestety właśnie tu jesteśmy.
Fernando, Team Brazil, UMG, Guns N’ Roses… ktokolwiek… proszę zrób to, co właściwe i zrób krok, by nam pomóc.
https://www.youtube.com/watch?v=3Xgaqi9qf2Y&t=162sŹródło:
https://gnrcentral.com/2018/07/31/guns-n-roses-forum-writes-letter-to-management/Newsa podesłał
@Hubik