Ron 'Bumblefoot' Thal o dubajskim zespole Point of ViewŚwieżo po trasie z dubajskim zespołem Point of View, Rob Garratt rozmawiał z czterdziestotrzyletnim gitarzystą Guns N' Rosem Ronem Thalem.
Jak tam Twoja trasa po Indiach?To było bardzo dużo rzeczy na raz - czyli to, czym tak naprawdę są Indie, wszystko dzieje się na raz. Mam na myśli pogodę monsunową, piękne, słoneczne dni, brak snu, pyszne jedzenie, fantastyczne koncerty, problemy w podróży - to była taka wichura, a teraz patrzysz wstecz i mówisz "wow, co za świetne koncerty zagraliśmy".
Jak to się ma do tras z Guns N' Roses?To zabawne, ale pod wieloma względami bycie w trasie z Point of View jest łatwiejsze, niż z Guns N' Roses - ponieważ, nawet mając zwariowany grafik, wiedziałem chociaż co się dzieje. Pomyśl o tym, jak o ruchomej górze - im jest wyższa, tym trudniej się poruszać.
A muzycznie?Wszystko jest bardziej spontaniczne, co mi się podoba. Możemy na przykład wtrącić riff, czy coś. Na pierwszym koncercie, skończyliśmy grać, a ktoś z publiczności bardzo chciał usłyszeń piosenkę Led Zeppelin i nie chciał przyjąć do wiadomości, że występ dobiegł końca. Ktoś inny z widzów miał akustyczną gitarę, więc wzięliśmy ją i zagraliśmy utwór specjalnie dla tego człowieka.
Więc, dlaczego międzynarodowa gwiazda rockowa, taka jak Ty, poświęca swój wolny czas na trasę z zespołem z Dubaju?Taką mam naturę - najbardziej lubię uczyć innych, produkować i robić inne rzeczy, które pomagają ludziom piąć się w górę. Gra dla samej gry nie wystarczy, ma ona służyć jakimś celom.
Ale dlaczego Point of View?Podoba mi się to, że są jakby tacy sami - świadomi społecznie, robią więcej ze swoją muzyką, niż tylko ją tworzą dla samej uwagi czy sławy - dbają też o inne rzeczy. Czuję pewne powinowactwo. No i są dobrym zespołem.
A teraz Gunsowe pytanie, które ciągle wam zadają... kiedy będzie nowy album?Cóż, mieliśmy zacząć pisać po zakończeniu tej ostatniej trasy - ale pojechałem do Indii! Jak wrócę, mam nadzieję, że uda nam się spotkać i skupić się na tworzeniu muzyki. Fani nie chcą słyszeń o kolejnych koncertach, chcą słyszeć o nowej muzyce.
Niektórzy fani nigdy nie zaakceptują obecnego składu GnR - bez Slasha i reszty - jaką wiadomość chciałbyś im przekazać?Jest sześć części Star Warsów. Jeśli będziesz oglądać tylko do Imperium Kontratakuje, będzie okej, ale jakby nie patrzeć, tracisz ciąg dalszy historii. Ale to Twój wybór; to cały czas tam jest dla tych, którzy chcą. Jeśli nie chcesz, to w porządku. Jest tyle wszystkiego na świecie, żeby zadowolić każdego.
Masz jakąś wiadomość dla fanów z Dubaju?Miło jest być z powrotem i mam nadzieję, że te powroty będą kontynuowane. To Wasza scena muzyczna i trzeba ją wspierać. Czytelnicy, jeżeli naprawdę zależy Wam na lokalnej muzyce, utrzymaniu jej, pomocy w rozwoju i stworzeniu dobrej sceny muzycznej - przychodźcie na koncerty i wspierajcie zespoły, wszystko zależy od Was. Nie wystarczy o tym czytać - trzeba się pokazać, być tam.
źródło