Slash uważa, że muzyka „straciła swoją magię“
Były gitarzysta GNR, uważa że obecny trend nabywania muzyki poprzez internet, pozbawia słuchacza możliwości docenienia całości albumu, głównie warstwy wizualnej.
Slash: „Kiedyś wydaniu nowego albumu towarzyszyło pewne podniecenie, którego duża część wiązała się z samym opakowaniem, które podziwiało się słuchając płyty.
Smutno było paatrzeć jak to odchodzi, chociaż w CD-kach były przynajmniej książeczki. Teraz, w czasach muzyki cyfrowej, nie ma nic tak namacalnego. To wygodne, ale magia gdzieś ulatuje.
46 letni rockman znany jest ze swoich zdolności, mimo to wierzy, że granie na gitarze to „niekończący się proces“ i ćwiczy każdego dnia.
„Najśmieszniejsze w odniesieniu do mojej osoby jest to, że powszechnie wiadomo o tym że rzuciłem picie kilka lat temu, więc zamiast pogrążać się w innym nałogu, wkładam wszystkie siły w granie na gitarze, więc prawdopodobnie gram teraz nawet wiecej niż wtedy kiedy zacząłem swoją przygodę z wiosłem“.
„Nie da się tego opanować w 100%, to niekończący się proces. Myślę, że Jeff Beck jest świetnym przykładem tego. Jako gitarzysta rozwija się od lat 60tych - mamy teraz 2012 a on dalej poszukuje czegoś nowego. To tylko pokazuje, że zawsze jest coś więcej“.