Wróciłem do domu i czekało to na mnie na biurku, moja mama jest niezawodna. Podobno schodzi jak ciepłe bułeczki, w kiosku w którym to brała jeszcze z kilka sztuk poza moją widziała.
To jest materiał z amerykańskiej sieci telewizyjnej A&E oryginalnie z 2007, który został wyemitowany bodajże w zeszłym roku (albo na początku obecnego) na ich kanale HD i jak do tej pory jest to jedyny materiał o GN'R wyemitowany w jakości HD. Jakiś czas temu ktoś to nagrał i wrzucił na DIME'a a mnie udało się to ściągnąć więc tutaj już po pierwszej minucie wiedziałem z czym będę miał do czynienia.
To dobry dokument choć nie tak dobry jak znany większości VH1 Behind The Music. Fajnie się to ogląda z tłumaczeniem choć tak jak już zauważyli co poniektórzy są tam błędy w tłumaczeniu. W tym dokumencie można dowiedzieć się kilku fajnych szczegółów takich jakby to powiedzieć... biznesowych i jaką rolę w przypadku osiągnięcia sukcesu (a nawet więcej: przetrwania) GN'R odegrała telewizja. Oczywiście tutaj oraz w dokumencie VH1 nie poruszany jest temat nowych składów zespołu (no w VH1 chociaż można było zobaczyć fragmenty występu z 2002 roku z gali MTV), tak jakby dla większości ludzi pracujących w mediach zespół się skończył w latach 90-tych. W sumie im się nie dziwię bo do 2005 roku sam myślałem że ten zespół jest trupem.
Także jeżeli miałabyś/miałbyś sobie odmawiać od ust picia/jedzenia a w zamian chciałabyś/chciałbyś kupić sobie to wydawnictwo za te prawie 22 złotych - zastanów się.
Nie wiem dlaczego nikt o tym nie wcześniej nie wspomniał jeżeli chodzi o "książkę". Jest jedna rzecz która cholernie mi się podoba a mianowicie sposób tłumaczenia tekstów na język polski. Żeby rymowały się jednocześnie nie gubiąc sensu treści przekazywanej w oryginale. Szkoda że zamieszczono tylko dwa...
"TEKSTY I PRZEKŁADY PIOSENEK Andrzej Łukasiak"
Świetna robota.