W tym artykule, który jest do tłumaczenia z portugalskiego jest właśnie mowa o tym, że Axl zniszczył sobie struny głosowe podczas trasy UYI. Później przeszedł operację, po której śpiewał czyściej technicznie, jednak już bez tego, co wielu ukochało w jego głosie. Nie wiem jednak, czy artykuł oparty jest na rzetelnych źródłach, czy na spekulacjach, może dowiemy się tego z tłumaczenia kiedyś
Teraz? Z wiekiem wiadomo, że głos i forma fizyczna, zwłaszcza forma fizyczna, zwykle się pogarsza, choć są wyjątki. Energia sceniczna? Hm... Kto z Was ma więcej lub tyle samo energii, co 15 lat temu?
( nie pytam nastolatków i osób niewiele starszych, bo po moim domu czasem przechodzi tornado w postaci sześciocio i trzylatka )
Wiele osób wskazuje na to, że Axl nie wygląda zbyt zdrowo. Może coś w tym jest. Tak naprawdę nie wiemy, jaki jest stan jego zdrowia i łatwo nam ocenić, że się zaniedbał. Może faktycznie jest jedynie zaniedbany fizycznie, rozleniwił się, może jest w tym coś więcej. Nie wiadomo, nie znamy wszystkich szczegółów. Może i dobrze.
Jak faktycznie brzmi będziemy mogli usłyszeć już niedługo, bo Revolver Golden Gods będzie zapewne transmitowane gdzieś w necie i nie będziemy musieli słuchać Axla nagranego przez "suszarki". Mam nadzieję, że potraktuje ten występ poważnie i będzie w dobrej formie psychofizycznej, bo to świetna okazja, żeby zatrzeć złe wrażenie z innych publicznych występów nie tylko dla fanów Gn'R. Fani wiedzą, co jest grane i są przyzwyczajeni, zauważmy, że od pewnego czasu najwięcej emocji wzbudza podczas trasy to, jak będzie brzmiał Axl. ( No oprócz występów Duffa z Gn'R oczywiście )
Jeśli jednak jest to występ festiwalowy/ odebranie jakiejś nagrody/ publiczność nie tylko gunsowa, to warto poświęcić temu występowi więcej uwagi i przygotować się tak dobrze, jak to tylko możliwe. Mam nadzieję, że Axl to zrobi i 23 kwietnia wszyscy będziemy mogli być z niego dumni.