Autor Wątek: Guns N' Roses w Europie - Gliwice, Polska - 06.06.2026  (Przeczytany 2043 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sunsetstrip

• Scraped
  • 18000 postów
  • Respect: +4745
Odp: Guns N' Roses w Europie - Gliwice, Polska - 06.06.2026
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwca 07, 2026, 08:33:58 pm »
0
Od dawna już nie grają typowych bisów, myślę że od roku co najmniej.

Tak, ten blues Stanisława był klasa.

Co do publiki, to sporo osób w koszulkach GNR siedziało na pufach podczas koncertu w części gastronomicznej i gadało, po co tacy ludzie przychodzą na koncert to ja nie wiem.
NAJBARDZIEJ KONTROWERSYJNY

"I once bought a homeless woman a slice of pizza who yelled at me she wanted soup."
Axl Rose

Offline Luk

• Paradise City
  • Respect: +249
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwca 08, 2026, 12:03:49 am »
0
Wolelibyście jeden koncert np. w Chorzowie na stadionie czy dwa takie w hali?

Offline Garfield

• Right Next Door To Hell
  • Respect: +13
    • http://
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwca 08, 2026, 11:55:31 am »
0
Proste, że wolałbym dwa koncerty, niż jeden! ;)
Teraz byłem na obu i ten sobotni zapamiętam na całe życie. Udało mi się dopchać do 2-3 rzędu od sceny, zaraz na wprost Slasha! Poczułem się znowu jak nastolatek! To był chyba najlepszy koncert na jakim byłem w życiu, a już na pewnie Gunsów, a widziałem już ich siódmy raz!  :D

Offline Bender

• Byli moderatorzy/newsmani
  • Garden Of Eden
  • Respect: +2519
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwca 08, 2026, 02:25:03 pm »
0
Potwierdziło się, że ten zespół jest nieprzewidywalny. Kiedyś pewniakiem było, że początek trasy = krótszy set, brak niespodzianek i wątpliwa forma wokalna. Dlatego najpierw kupiłem bilet tylko na sobotę i zakładam, że nie miałbym zastrzeżeń, jednak czwartek był dla mnie dużo lepszy. Setlista to swoją drogą ale forma Kierownika - czwartek Miki wyłaniał się po dwóch godzinach, a w sobotę miałem wrażenie, że już po pięciu utworach. Junior's Eyes to tylko potwierdziło, a przy Atlasie ci niedzielni fani wychodzili z tłumu pod sceną.

Ciągle się zastanawiam czy wolałbym 3-godzinne koncerty w obecnej formie czy na przykład 2-godziny set z mniej wymęczonym wokalem. Chociaż dolne rejestry Axla są znakomite, Absurd jest tego najlepszym przykładem. Świetnie mu to wyszło. Wszystkie improwizacje wypadają oszałamiająco. Double Talkin' Jive rozwala system. Z plusów to obecna forma Knockin' nie jest taka męcząca jak podczas Not in This Lifetime Tour. Tak samo Rocket Queen. W ogóle fajnie, że Fortus ma dużo więcej solówek do grania, bo rok temu w Warszawie bardzo trzymał się na uboczu. Black Leather uwielbiam! Wichita za każdym razem wypada niesamowicie i fajnie, że Slash eksperymentuje z instrumentami. Jeśli to prawda, że przed nową płytą Gunsi chcą wydać składankę z tymi wszystkimi wydawanymi odrzutami to chętnie przyjąłbym studyjną Wichitę Lineman. No szkoda tylko, że od dłuższego czasu nie grają Patience.

Podziału między bisami nie ma od poprzedniej trasy o najdłuższym tytule w branży i zauważyliście, że Axl już nie krzyczy na koniec Nightrain „Good Fuckin' Night!”? Fajnie też było widać, jak szukał na wydrukowanej setliście co tu jeszcze zagrać.

Mammoth przy drugim koncercie bardziej się rozkręcił.
GN'R 11.07.12 | 20.06.17 | 09.07.18 | 20.06.22 | 12.07.25 | 04.06.26 | 06.06.26
SLASH 13.02.13 | 20.11.14 | 12.02.19 | 16.04.24
DUFF 12.06.14 | 22.08.19 | 13.10.24

Offline Myszowata

• Paradise City
  • Respect: +660
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwca 08, 2026, 03:21:13 pm »
+1

Ja chyba wolałabym jeden, tak czysto egoistycznie. Nie mam parcia być na dwóch prawie takich samych koncertach w ciągu paru dni, trochę szkoda kasy przy obecnych cenach, nie zawsze też da się być na obu mimo chęci. A jednak przeżywałam ten koncert na którym mnie nie było — trochę takie klasyczne fomo, w końcu to taki mój zespół życia, trochę stresu z serii "co jeśli na tym drugim koncercie zagrają coś co kocham, a na moim nie." Więc tak samolubnie wolałabym jeden duży koncert, brak dylematu i przeżywania.

Co do setlisty to cieszę się, że byłam na sobotnim koncercie, bo było ukochane Don't Cry, fajnie też było usłyszeć Black Leather. Z drugiej strony w czwartek mieli więcej utworów, w tym Yesterdays. Kolejny raz udało się spełnić małe marzenie i usłyszeć piosenkę, którą zawsze z Wagonem lubiliśmy i chcieliśmy usłyszeć na żywo, a wydawało się to niemożliwe—rok temu było to So Fine, w tym Think About You.

Chyba pierwszy raz tak bardzo zwracałam uwagę na głos Axla i nagłośnienie. Zwykle mój mozg ignorował wszelkie niedociągnięcia, w tym roku jakoś szczególnie moje uszy postanowiły to słyszeć. No ale mi to zabawy nie psuje. Być tam i słyszeć to na żywo kolejny raz to zawsze ogrom radości i wspaniała zabawa. Jeszcze mnie wszystko boli od skakania :D Ale fakt jest taki, że jestem zaskoczona, bo przy tym ile się zawsze krytykuje Warszawę pod kątem nagłośnienia, spodziewałam się, że w hali będzie o wiele lepiej, a szczerze mówiąc mam wrażenie, że w Gliwicach wcale nie było lepiej.

Śmiesznie mi się teraz wspomina i porównuje różne koncerty. Swego czasu byłam pewna, że ten w Rybniku będzie moim pierwszy i ostatnim, że się kolejnego raczej nie doczekamy. A tu szósty mój.

Wielkie dzięki dla Pompona i Bendera za uratowanie nas od stania w tej długaśnej kolejce  :wub:

P.S. Pompon miał przeczucie, że to ostatni koncert Gunsów w Polsce. Przewidział też godzinę rozpoczęcia i DC w sobotę, więc zaczynam się obawiać tych jego przepowiedni  :P

Offline Luk

• Paradise City
« Odpowiedź #20 dnia: Czerwca 08, 2026, 04:59:05 pm »
0
@Myszowata zgadzam się z Tobą, też bym wolał jeden i mam takie same argumenty - cena robi się horrendalna takich imprez i szkoda mi było, że nie byłem w czwartek ale nie dało się tego teraz udźwignąć i zamiast się cieszyć to człowiekowi smutno, że go ominą piosenki itd. :P Mam wrażenie, że publika w Warszawie była dużo lepsza i również zgadzam się, że dźwięk nie był dużo lepszy niż na Narodowym, może po prostu mają takich akustyków.

Ludzie obok mnie narzekali na długość koncertu, że za długi - jak dla mnie 3 godziny to coś fajnego i chciałbym aby zawsze tak grali.

Mi głos nie przeszkadza na żywo Axl'a nawet jak jest niby ten Micky chociaż ja tego nie bardzo słyszałem - dla mnie to po prostu nosowy falset, kiedyś mu to inaczej brzmiało, a niski głos ma taki sam jak 30 lat temu. Najlepszy miał w 2006 roku ale czy wspominam ten koncert jakoś lepiej niż inne to nie. W Rybniku miał najbardziej gładki głos z tych wszystkich koncertów ale lepszą wytrzymałość niż teraz. Wszystkie koncerty tak samo dla mnie dobre, ciesze się że można ich jeszcze w ogóle słyszeć, a na pewno z każdym rokiem będzie im trudniej grać. No chyba, że nagrają nową płytę z tym naturalnym barytonem albo akustyczną, bo przecież w Łiczycie czy Patience nadal brzmi dobrze, w DC w sumie też i Estrange też, a w NR już czuć. ;)

W sensie to moja opinia jak ktoś nie zgadza to nie musi. :P

Najbardziej mnie zawiodła akustyka tej Śląskiej budy.  :lol:

Offline sunsetstrip

• Scraped
  • 18000 postów
« Odpowiedź #21 dnia: Czerwca 08, 2026, 05:26:01 pm »
+1

"I once bought a homeless woman a slice of pizza who yelled at me she wanted soup."
Axl Rose

Offline Hubik

• Zasłużeni
  • Madagascar
  • Edomaniak
  • Respect: +1661
« Odpowiedź #22 dnia: Czerwca 08, 2026, 06:36:21 pm »
0

Wolałbym nawet jeden, ale w hali.

Offline Zqyx

• Moderator
  • Madagascar
  • "But nobody pulled the trigger. They just..."
  • Respect: +3618
    • Bumblefoot fans Poland - mój fanowski profil Rona
« Odpowiedź #23 dnia: Czerwca 08, 2026, 07:22:10 pm »
0
No siema. Byłem z Wami, nie piłem z Wami ;)  @sylvik i @mafioso, super, że odnależliście e mnie przy okazji koncertu, miło mi było bardzo :) Dzięki wszystkim, którzy próbowali się skontaktować ze mną w czwartek, byłem wtedy jednak w zupełnie innym miejscu i w sumie w sobotę też jeszcze miałem tam być, ale Gunsi ważniejsi.
6 koncert Gunsów, nie było mnie w Gdańsku i na pierwszym gliwickim koncercie. Tradycyjnie unikałem spoilerów setlistowych, więc zaskoczyła mnie długość koncertu, co jeszcze z zaskoczeń? Na pewno Think About You i Black Leather, choć jak spojrzałem, że w czwartkowym secie było Neat Neat Neat to przez moment było mi smutno.
Tym razem skupiłem się na chłonięciu koncertu wszystkimi zmysłami, a nie oglądaniu go przez filmiki w komórce, które nagram i chwilę później o nich zapomnę. Nie śpiewałem, po raz pierwszy chyba, być może dbając o uszy moich koncertowych towarzyszek i o to, żeby jednak na nagraniach słyszały Axla, a nie mnie  :lol:
Forma zespołu stabilna, forma Axla również, aczkolwiek był wyraźnie bardziej rozgadany i chyba w lepszym nastroju niż w Warszawie.
Ktoś po koncercie zapytał mnie, czy fanom nie przeszkadza forma wokalna Axla, odpowiedziałem, że sądzac po tłumach na obu koncertach niekoniecznie. Osobiście zaakceptowałem tę formę, czasem tylko na twarzy pojawi się banan jak słyszę YCBM i wiem, że inni również słyszą Mikiego, ale jak widać nie wszyscy go wychwytują ;) Ogólnie uważam, że dostałem to za co zapłaciłem. Czy setlista mogłaby być lepsza? Nie wiem, może. Może gdyby zamiast Absurd, czy Atlas, albo Wichity zagrali np. Maddy to byłbym bardziej zadowolony, może gdzieś tam podświadomie liczyłem na Ain't It Fun, które pojawiło się na jednym z filmików, bodajże Duffa, ale nie wiem. Nie było w tym secie nic na co szczególnie bym czekał, albo jakoś wybitnie mnie zaskoczyło. Najmocniejsze, najbardziej emocjonalne punkty dla mnie ze względów osobistych to November Rain, Estranged i oczywiście TAY. Z animacji najbardziej podobały mi się niepokojące RQ, przemyślane Nightrain, ciekawe Dead Horse i emocjonalne NR. Reszta, z małymi wyjątkami wydawała się dziełem niepowiązanym z piosenkami, ale może coś mi umknęło.
Wiem za to, że po godzinie koncertu chciałem KOHD, bo miałem wrażenie, że ciągle jest mega głośno i hucząco, no i w pewnym stopniu z ulgą powitałem końcówkę koncertu. Może to moja chwilowa niedyspozycja, bo gdy wyszedłem z koncertu na chwilę przy Wichicie potem byłem już w stanie dotrwać do końca. Co ciekawe takich odczuć nie miałem w studni narodowej.
Czy poszedłbym ponownie? Na Śląsku raczej tak, bo to mój rejon "grasowania" ;) , w Warszawie być może, w innych rejonach Polski chyba już niekoniecznie. Czy czekam na kolejny koncert Gunsów? Na ten moment mój apetyt na destrukcję został zaspokojony. Pytanie na jak długo  :P
« Ostatnia zmiana: Czerwca 09, 2026, 06:57:02 am wysłana przez Zqyx »
Podaruj mi 1,5% podatku :) Dziękuję!
KRS: 0000186434
Cel szczegółowy: 569/W

"Hey, you caught me in a coma and I don't think I wanna
Ever come back to this world again"

Offline sunsetstrip

• Scraped
  • 18000 postów
« Odpowiedź #24 dnia: Czerwca 08, 2026, 10:12:55 pm »
0
Jeszcze raz pełny koncert z innego źródła
https://youtu.be/z_lox_azNV4?si=OSZecwWQtQisFtvh

Zauważyliście jak Duff z Dizzym głośniej śpiewają chórki? Chyba wypełniają pustkę po Melissie (zwłaszcza to słychać w DC i NR)

@Hubik Axl przed NT dokładnie powiedział tak, teraz po przesłuchaniu: Jeden z wnuków zadzwonił do Bety i spytał czy ta piosenka jest o narkotykach, a w mojej głowie myśl: nie, to piosenka o alkoholu, napisana po braniu dragów
« Ostatnia zmiana: Czerwca 08, 2026, 10:23:16 pm wysłana przez sunsetstrip »

Axl Rose

Offline Luk

• Paradise City
« Odpowiedź #25 dnia: Czerwca 09, 2026, 03:59:52 pm »
0
A przed ISE co powiedział? Nie mogę coś znaleźć.

A chórki to tak, moim zdaniem za głośno mieli mikrofony albo z tej strony co byłem od Rysika po prostu tak dawało. :P

Offline sunsetstrip

• Scraped
  • 18000 postów
« Odpowiedź #26 dnia: Czerwca 09, 2026, 04:56:53 pm »
0
Axl przed ISE: Chińskie media chciały mi dowalic że napisałem piosenkę o tym jaki to jestem cool czy coś ale w tekście utworu jest że "wszyscy próbują mnie zadowolić" to Duff to napisał i miał rację. Przyszedł na imprezę, ale musiał się rozstać ze swoją dziewczyną bo to wszystko było już zbyt szalone, więc się ulotnił, ale wiecie w tym czasie wszyscy chcieli byc 'zadowalaczami'

Przed Wichita gdy Slash się przymierza do gitary pedałowej: Pamiętaj tak jak cię uczyłem
« Ostatnia zmiana: Czerwca 09, 2026, 05:05:43 pm wysłana przez sunsetstrip »

Axl Rose

Offline Hubik

• Zasłużeni
  • Madagascar
  • Edomaniak
  • Respect: +1661
« Odpowiedź #27 dnia: Czerwca 09, 2026, 07:00:38 pm »
0
@Hubik Axl przed NT dokładnie powiedział tak, teraz po przesłuchaniu: Jeden z wnuków zadzwonił do Bety i spytał czy ta piosenka jest o narkotykach, a w mojej głowie myśl: nie, to piosenka o alkoholu, napisana po braniu dragów

Ostatnią część zrozumiałem, ale pierwsza część jego wypowiedzi była z mojej perspektywy jakoś dziwnie nagłośniona, dlatego nie wyłapałem tego o Becie i wnukach. Podobnie było zresztą z innymi jego wypowiedziami - początki zazwyczaj niewyraźne a końcówki już normalnie słyszałem i dało się zrozumieć.

Slash i Tracii Guns na rzecz Kitten Rescue [slash] [traciiguns]

Zaczęty przez naileajordan

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 974
Ostatnia wiadomość Października 07, 2022, 06:49:01 pm
wysłana przez naileajordan