photo:Kat Benzova
Wydaje się, jakby to było wczoraj, gdy wielu z nas tkwiło na zakurzonym torze wyścigowym w Calder Park (lub Eastern Creek w moim przypadku), oglądając zdyszanego Axl’a biegającego tam i z powrotem na scenie, jak kropkę na zamglonym horyzoncie widzianą z ogromnej odległości wśród 150.000 innych ludzi.
W tym roku przypada 20. rocznica tej trasy i mimo, że kilku z nas już zdążyło osiwieć, niektóre rzeczy nigdy się nie zmieniają. Axl mógł spakować szorty rowerowe, ale Guns N 'Roses wracają do naszych słonecznych wybrzeży w marcu i odróżnieniu od ich trasy w 2010, kiedy grali w Sydney, Adelaide i Townsville, tym razem zagrają też w Melbourne, gdzie właśnie ogłoszono drugi koncert w Sidney Myer Music Bowl, 16 marca.
Jeśli pamiętasz ten upalny dzień w 1993 roku, powinieneś się przygotować na to ponownie, tym razem z obecnym składem zespołu: legendarny frontman Axl Rose, Tommy Stinson na basie, Dizzy Reed na klawiszach, Ron "Bumblefoot" Thal na gitarze, Chris Pitman na klawiszach, DJ Ashba na gitarze, Richard Fortus na gitarze rytmicznej i Frank Ferrer na perkusji.
DJ Ashba obiecuje tym razem jeszcze więcej.
"To będą trzy godziny ze wszystkim od ‘Appetite For Destruction ‘ do ‘Chinese Democracy’. To będzie niesamowita noc głośnego, agresywnego rock n’ rolla. Mamy wielu wspaniałych przyjaciół w Melbourne i zawsze szukamy więcej, więc nie możemy się doczekać, aby się tam znaleźć" powiedział nam Ashba w rozmowie telefonicznej.
Gdy miał 16 lat, ojciec zabrał go na jego pierwszy koncert Motley Crue. Teraz DJ jest gitarzystą jednego z legendarnych zespołów wszechczasów, Guns N’ Roses, który połączył 2 pokolenia muzyczne i właśnie zmierza ku trzeciemu. Dla DJ’a to jak spełnienie marzeń.
Dla kogoś takiego jak ja, minęło sporo czasu od odrodzenia się tego rodzaju brudnego rocka, ale legendy nigdy nie umierają i Ashba się z tym zgadza:
"Jesteśmy podekscytowani graniem z ZZ Top i Rose Tattoo. Oba te zespoły były dla mnie ogromną inspiracją, gdy dorastałem , więc to świetne uczucie mieć możliwość oglądania ich na scenie”Kiedy jesteś częścią jednego z największych zespołów rockowych wszechczasów, w jaki sposób można się zrelaksować przed koncertem i w czasie wolnym? W końcu to Melbourne. Istnieje jakakolwiek szansa na sherry w Movida lub tatuaż od naszych renomowanych światowych mistrzów tatuaży podczas pobytu w mieście?
"Przed każdym koncertem siedzimy razem w green roomie i rozluźniamy się popijając Jaegar’a i Monster Energy, to rozluźnia nadgarstki i łokcie. Jesteśmy znani z wpadania do studia tatuażu późno w nocy, żeby dodać coś do naszych kolekcji, ale biorąc pod uwagę jak wcześnie u was są zamykane takie miejsca, prawdopodobnie będziemy musieli po prostu imprezować całą noc i wpaść do studia rano!”Musiałam też zadać najpopularniejsze pytanie, na które każdy fan chciałby znać odpowiedź, czyli kiedy ukaże się nowy album.
"Nie ma żadnej daty i nikt z nas się zbytnio nie śpieszy, żeby po prostu nagrać starą muzykę. Będzie gotowa, gdy wszyscy usiądziemy i stwierdzimy ‘świat jest gotowy, żeby to teraz usłyszeć’”Czyli tyle. Musimy po prostu poczekać. Jestem trochę za stara na to, by dostać szlaban od matki, ale jeśli mogę dać jakąś radę kolejnemu pokoleniu rodziców młodych fanów rocka, to będzie to tylko: Uważajcie, chłopaki znowu są w mieście!
źródło