Ozzy Osbourne, Geezer Butler, Bill Ward i Tony Iommi właśnie ogłosili, że 5 lipca br. w Villa Park Black Sabbath zagrają w tym składzie pierwszy koncert od 20 lat. Będzie to zarazem ostatni koncert Ozzy’ego przed przejściem na muzyczną emeryturę.
W wydarzeniu, które nosi nazwę Back to the Beginning, weźmie udział cała plejada gigantów metalu – Metallica, Slayer, Pantera, Gojira, Halestorm, Alice In Chains, Lamb Of God, Anthrax i Mastodon.
„Już pora na mój Back to the Beginning , powrót do korzeni”, twierdzi Ozzy. „Czas wrócić do miejsca, w którym się urodziłem. Jakże się cieszę, że mogę zrobić to w towarzystwie ludzi, których kocham. Birmingham to ojczyzna metalu.
Birmingham forever!”.
Poza wymienionymi gwiazdami na koncercie pojawią się również inni goście: Billy Corgan (The Smashing Pumpkins), David Draiman (Disturbed),
Duff McKagan i
Slash (Guns N’ Roses), Frank Bello (Anthrax), Fred Durst (Limp Bizkit), Jake E Lee, Jonathan Davis (Korn), KK Downing, Lzzy Hale (Halestorm), Mike Bordin (Faith No More), Rudy Sarzo, Sammy Hagar, Scott Ian (Anthrax), Sleep Token ii (Sleep Token), Papa V Perpetua (Ghost), Tom Morello (Rage Against The Machine), Wolfgang Van Halen and Zakk Wylde.
Morello, który jest również dyrektorem muzycznym wydarzenia, zapowiada, że „to będzie najwspanialszy koncert metalowy wszech czasów”.
Cały przychód z koncertu zostanie przekazany na rzecz organizacji charytatywnych: Cure Parkinson’s, Birmingham Children’s Hospital oraz Acorn Children’s Hospice.
O tym, że Black Sabbath mogą ponownie się zejść, mówiło się już w zeszłym roku, odkąd Osbourne wyjawił w audycji „The Madhouse Chronicles”, że historia zespołu „nie skończyła się”.
Źródło