Guns N’ Roses mają wiele do zaoferowania tej jesieni. Chłopaki zagrają w Mountain View, California w Bridge School Benefit Neila Younga (20-21 października), a następnie dadzą 12 Halloweenowych koncertów w Las Vegas, Hard Rock Hotel’s Joint Club. Gitarzysta zespołu, Dj Ashba, uważa, że zbliży to zespół do wydania części bogatego materiału jaki posiadają.
„[Axl Rose] ma dużo materiału, który mi puszczał i chce żebym miał w tym wkład,” mówi Ashba dla Rolling Stone. ”Axl zebrał bardzo utalentowaną grupę muzyków i wiele piosenek jest już skończonych.„
Ashba obiecuje również, że dwa koncerty (w Mountain View) będą nieco ambitniejsze, ponieważ będą one nakręcone, i grane w hołdzie Neila Younga. „W przeszłości było wiele koncertów akustycznych, gdzie ja grałem na [elektrycznym] Les Paulu – ale tym razem wszystko będzie akustycznie, zero elektryczności. Neil chciał żeby właśnie tak to wyglądało, więc nie będziemy nic zmieniać,” wyjaśnia. „Dodamy także kilka piosenek, których nie graliśmy nigdy wcześniej...Wiem, że Axl jest tym bardzo podekscytowany.”
Na afiszu tegorocznego Bridge School pojawiają się także Jack White, kanadyjska piosenkarka Kathryn Dawn Lang, Steve Martin i Lucinda Williams. „Jack White to znakomity artysta i Steve Martin, oraz Kathryn są naprawdę nieźli na żywo. Myślę, że cały dzień będzie po prostu dobrą zabawą.” cieszy się Ashba. „Tego dnia będę małym dzieciakiem.”
„Na pewno będzie to inne doświadczenie. Cała scena wygląda kompletnie inaczej.” Trasa Appetite for Democracy będzie zawierała całkowicie nową produkcję oraz setlisty i jest zaplanowana na 25 rocznicę ich przełomowego debiutu - Appetite for Destruction.
„Będziemy grali po 3 koncerty w tygodniu, naszym głównym celem jest sprawienie każdego show wyjątkowym i chcemy naprawdę coś pozmieniać, ponieważ zdajemy sobie sprawę z tego, że wiele osób przyleci z różnych zakątków świata by zobaczyć jeden, dwa czy trzy koncerty” mówi Ashba. „Ale są też miejscowi, którzy mogą pojawić się każdego wieczoru, rozważamy taką możliwość. To zawsze było fajne w Gunsach: na koncertach jest bardzo spontanicznie, nigdy nie śledziliśmy setlist.”
Rezydencja w Vegas może okazać się najowocniejszym okresem dla powstawania nowego materiału, zauważa Ashba. „Pierwszy raz od miesiąca będziemy razem w jednym pomieszczeniu i na tym, co już uzgodniliśmy, głównie się skupimy. Dlatego myślę, że zrobimy wiele. Jest mnówtwo rzeczy już nagranych i myślę, że wystarczy nad tym przysiąść, to kwestia pracy całego zespołu, złożyć coś, co w naszym odczuciu będzie następną płytą
Guns N’ Roses. I nie mogę się doczekać kiedy zagłębię się w to jeszcze bardziej.”
Źródło:
http://www.rollingstone.com/music/news/guns-n-roses-dj-ashba-on-new-material-and-unique-vegas-residency-20121009Za współtłumaczenie serdecznie dziękuję xRudej