Gitarzysta kapel Quiet Riot i Hollywood Scars, Alex Grossi niedawno poruszył temat Guns N' Roses w wywiadzie dla Alternative Nation.
Widzę, że grałeś z kilkoma członkami Guns N 'Roses, jak do tego doszło?"Hollywood to duże miasto, ale jednocześnie mała mieścina, a jeśli masz dobrą etykę pracy to zadzwonią do ciebie. Kiedy grałem w solowej grupie Kevina [Debrowa], oni pojechali w małą trasę ze Stevenem Adlerem z GNR, a mnie zatrudnili do gry na gitarze dla obu zespołów. Pojawiałem się na czas co noc i grałem te utwory bardzo dobrze. Kiedy robisz coś takiego, możesz zyskać dobrą reputację. Mniej więcej w tym czasie Kevin zmarł, Steven i ja stworzyliśmy Adler's Appetite gdzie graliśmy wszystkie kawałki z Appetite For Destruction. Pracujemy razem od 14 lat. Brałem też udział w projekcie solowym Dizziego Reeda - Hookers N' Blow, a także udzielałem się w kapeli z Gilbym Clarkiem zwanej Hotel Diablo. I nawet przystąpiłem do castingu na gitarzystę GNR w 2006 roku żeby zająć miejsce Bucketheada, ale skończyło się tym że przyjęli Bumblefoota. Powinienieś posłuchać jak Ron Thal gra na wiośle. To potwór."
Rozmawialiśmy z nim dwa razy. Naprawdę fajny facet."Dokładnie, to spoko gość, twardo stąpający po ziemi. Możesz rzucić tytuł jakiejkolwiek piosenki a on będzie mógł to zagrać w parę sekund. Facet jest jak Rain Man z gitarą, nie wielu tak potrafi."
Jakie zespoły w głównej mierze wpłynęły na twoje brzmienie?"No więc James [Durbin, wokalista Hollywood Scars i Quiet Riot] inspiruje się nowoczesnymi zespołami jak Shinedown. Ja jestem bardziej pod wpływem takich zespołów jak GNR i Motley Crue i przynoszę ciężkie riffy do gry. Jestem łasy na dobre ballady, więc nasz pierwszy singiel to piosenka Till Death, a na pianinie gra z nami Dizzy Reed i to w podobny sposób w jaki zrobił to na November Rain. Gramy ciężko i lekko, jest kilka chwytliwych prostych beatów. Myślę, że łatwo wpada w ucho. Wszystkie pięć utworów to krótkie piosenki, żaden rock progresywny w stylu Dream Theater, tylko surowy rock."
Poniżej można posłuchać Till Death, z gościnnym udziałem Dizziego Reeda
Źródło:
http://www.alternativenation.net/surprising-glam-metal-guitarist-almost-joined-guns-n-roses/Tłumaczenie: sunsetstrip