Autor Wątek: 25 lat temu...  (Przeczytany 10190 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline keep-calm-and-love-axl

• Welcome to the jungle
  • *
  • Respect: +45
Odp: 25 lat temu...
« Odpowiedź #15 dnia: Września 18, 2016, 07:03:10 pm »
0
Urodziłam się wtedy :)

Offline Wagon

• Better
  • Respect: +1629
« Odpowiedź #16 dnia: Września 18, 2016, 07:47:40 pm »
0
A ja jeszcze nie :P Więc nie mam z tamtego czasu żadnych wspomnień. Ale i tak bardzo się cieszę z powstania tych albumów. Iluzje miały ogromny wpływ na moje życie :)

Offline Plemnik

• Reckless Life
  • **
  • Pitu pitu
  • Respect: +77
« Odpowiedź #17 dnia: Września 18, 2016, 08:35:21 pm »
0
Od UYI I zaczęła się moja przygoda z Gn'R. Mama przyniosła mi swój egzemplarz płyty ;)

Offline daub

• Byli moderatorzy/newsmani
  • Garden Of Eden
  • Respect: +1497
« Odpowiedź #18 dnia: Września 19, 2016, 06:51:53 am »
+2
z tego co pamiętam, lata 1991 -1993 dyskoteki szkolne , królowały właśnie piosenki GNR : Dont' Cry, November Rain, Live And Let Die i Knockin' On Heaven's Door

jak dobrze, że mogłem w tym uczestniczyć :)  prócz tego MC Hammer , Dr Alban , Roxette - kto przeżył ten wie :)

Offline Śpiochu

• Global Moderator
  • One In A Million
  • Hail to the chief!
  • Respect: +1714
« Odpowiedź #19 dnia: Września 19, 2016, 08:15:24 am »
0
Pierwszy raz w pelni swiadomie zetknalem sie z calymi albumami ok 2003 roku kiedy moja korepetytorka z anglika pozyczyla mi oryginaly. Ja je starannie przegralem, dodrukowalem starannie przeze mnie stworzone alternatywne okladki i nosilem ze soba wszedzie gdzie byl i moj discman. Potem UYI 2 pojechalo ze mna na wycieczke szkolna do Chorwacji, gdzie plyta wraz z okladka miala bliskie spotkanie trzeciego stopnia z wodka z sokiem porzeczkowym, ktora" nie wiem jak " znalazla sie w moim plecaku :P

Oryginaly zakupilem kilka lat pozniej... :)
...jeśli powyższy komentarz wydaje Ci się zbyt poważny, to zmień zdanie.
GNR
Warszawa 15.07.06, Praga 27.09.10, Rybnik 11.07.12, Gdańsk 20.06.17
Slash
13.02.13, 12.02.19, 16.04.24

Offline Canis_Luna

• Global Moderator
  • Madagascar
  • Nice girls don't play rock n' roll ;)
  • Respect: +4576
« Odpowiedź #20 dnia: Września 19, 2016, 09:26:55 am »
0
lata 1991 -1993 dyskoteki szkolne
Nie tylko ;) Ja jeszcze w czasach liceum (2004-2007) tańczyłam do "Don't cry" na dyskotekach szkolnych ;) ballada wiecznie żywa ;)
"Are you gonna bark all day, little doggy, or are you gonna bite?"

"There's no place like the jungle run by Mr. Axl Rose, and there never will

Offline Zqyx

• Moderator
  • Madagascar
  • "But nobody pulled the trigger. They just..."
  • Respect: +3470
    • Bumblefoot fans Poland - mój fanowski profil Rona
« Odpowiedź #21 dnia: Września 19, 2016, 10:07:42 am »
0
Tak, część piosenek Gunsów jest wiecznie żywa - ja np. na kolacji a la carte w Bułgarii w tym roku miałem okazję usłyszeć NR i Don't Cry. I podobnie jak daub z dużą nostalgią wspominam szkolne dyskoteki z tamtą muzyką. Było super. A potem przyszło 2 Unlimited i wszystko szlag trafił  :angry:
Podaruj mi 1,5% podatku :) Dziękuję!
KRS: 0000186434
Cel szczegółowy: 569/W

"Hey, you caught me in a coma and I don't think I wanna
Ever come back to this world again"

Offline sunsetstrip

• Scraped
  • 17000 postów
  • Respect: +4384
« Odpowiedź #22 dnia: Września 19, 2016, 11:16:42 am »
0
ja zanim kupilem moje kasety UYI to sluchalem ich na przegrywanych kasetach u wujka, na jednokasetowym magnetofonie gdzie kasete wkladalo sie od gory, wtedy poznalem tez zespol Europe, a na scianie wisialy plakaty wielkiej trojki z AC Milan/Holandii - Marco, Ruud i Frank

w latach 93/94 na mtv czesto mozna byloby ogladac teledyski GNR, nawet pamietam jak puscili kiedys SIDHY
NAJBARDZIEJ KONTROWERSYJNY

"I once bought a homeless woman a slice of pizza who yelled at me she wanted soup."
Axl Rose

Offline Zqyx

• Moderator
  • Madagascar
  • "But nobody pulled the trigger. They just..."
  • Respect: +3470
    • Bumblefoot fans Poland - mój fanowski profil Rona
« Odpowiedź #23 dnia: Września 19, 2016, 11:32:23 am »
0
Nawet weekend z GN'R kiedyś by na MTVł. Mam na VHS gdzieś. Wszystkie teledyski Gunsów, jakieś fragmenty wywiadów, bodajże z Aten. Poza tym np.
! No longer available
i podobne, związane tematycznie z Gunsami. Może kiedyś znowu pokuszą się o taki weekend  ;)

W sumie taki weekend był fajną sprawą, bo można było dwie wersje Garden of Eden nagrać i rzadko grane teledyski jak np. unikatowe The Garden. Teraz, w dobie Youtube nie problem namierzyć praktycznie wszystkie teledyski, ale pamiętam czasy, kiedy, bodajże na regionalnej 3 w TVP był popołudniowy blok teledysków z MTV i wtedy ci, którzy nie mieli kablówki w domu mogli usłyszeć parę nagrań z "wielkiego świata". Oczywiście czekałem głównie na Gunsów, ale czego musiałem się przy okazji nasłuchać to tylko ja jeden wiem ;) Doceniajcie obecne czasy, naprawdę :)
« Ostatnia zmiana: Września 19, 2016, 11:36:11 am wysłana przez Zqyx »
Podaruj mi 1,5% podatku :) Dziękuję!
KRS: 0000186434
Cel szczegółowy: 569/W

"Hey, you caught me in a coma and I don't think I wanna
Ever come back to this world again"

Offline sunsetstrip

• Scraped
  • 17000 postów
« Odpowiedź #24 dnia: Września 19, 2016, 11:40:55 am »
0
przede wszystkim to sie wtedy nagrywalo piosenki z radia, i szlag czlowieka trafial kiedy nie puscili calego kawalka, albo zaczeli gadac przed jego koncem

no i przegrywalo kasety od innych, zeby byly lepszej jakosci, kupowalo sie chromowki albo metalowki, jak kogos bylo stac

"I once bought a homeless woman a slice of pizza who yelled at me she wanted soup."
Axl Rose

Offline domino236

• Atittude
  • Respect: +427
« Odpowiedź #25 dnia: Września 19, 2016, 11:49:36 am »
0
Dalej nie puszczają całych piosenek w radio. Jakiś czas temu któreś przerwało NR, przed pierwszym solo Slasha.

A tak w ogóle najszczęściej grającą piosenką GNR w Radio Zet jest SIDHY. ;) Ktoś musi tam strasznie lubić tę piosenkę.

Offline sunsetstrip

• Scraped
  • 17000 postów
« Odpowiedź #26 dnia: Września 19, 2016, 12:10:41 pm »
0
Przy NR to nic dziwnego, w koncu to prawie 9 min.

Ja myslalem o takich 4 minutowych...

Axl Rose

Offline daub

• Byli moderatorzy/newsmani
  • Garden Of Eden
  • Respect: +1497
« Odpowiedź #27 dnia: Września 19, 2016, 12:23:58 pm »
0
Zacznijmy od tego , że początki lat 90 tych były jakie były. Nie było internetu, komórek i mp3.
Płyty CD jak ja pamiętam to oglądałem w sklepie marząc jako ówczesny nastolatek, że kiedyś przyjdzie taki dzień, kiedy będę miał na czy je odsłuchać.
Tak jak Zqyx pisał - były w ówczesnej TVP 3 Katowice (być może i na innych) programy z muzyką zagraniczną. Wtedy to naprawdę można było usłyszeć nie tylko GNR ale i Nirvanę, Metallicę i inne zespoły bądź artystów solo (obu płci).
Po usłyszeniu sztandarowych ballad GNR będąc za granicą bo w Sosnowcu na ówczesnym targu zakupiłem drogą kupna-sprzedaży kasetę Best Ballads. Okładka to sztandarowa trupia czacha na jasno fioletowym tle...
Przesłuchałem raz, dwa.... dwieście dwadzieścia dwa ... i nie potrafiłem zrozumieć czym na tej kasecie różni się Don't Cry Oryginal od Alt. Lyrics.
Później okazało się, iż wydawca tejże taśmy po prostu przegrał dwa razy Oryginal i tyle...
Tamte czasy to były czasy wymian w szkole kaset, przegrywania, nagrywania z tv przy pomocy tzw. "jamników". Bez żadnych kabli, konwerterów, złączek...

Ale nie o tym... oryginały kupiłem dopiero na studiach czyli około 2000-2002 roku. Powód ? cena.. jak pamiętam zapłaciłem na UYI I jak i UYI II około 60 zł za każdą.

co do MTV - były i to częste weekendy z GNR - wystarczy przejrzeć stare gazety z programem...  Hmm.. tylko wtedy MTV było muzyczne, grali naprawdę dobrą muzykę i z tego co pamiętam było bezpłatne (bodajże z satelity Astra 19,2).
« Ostatnia zmiana: Września 19, 2016, 12:26:44 pm wysłana przez daub »

Offline cravenciak

• Moderator
  • Garden Of Eden
  • Respect: +1425
« Odpowiedź #28 dnia: Września 19, 2016, 02:52:22 pm »
0
W Antyradiu na chama wycinają solo z WTTJ i Yesterdays.

Offline domino236

• Atittude
  • Respect: +427
« Odpowiedź #29 dnia: Września 19, 2016, 03:55:03 pm »
0
Przy NR to nic dziwnego, w koncu to prawie 9 min.

Ja myslalem o takich 4 minutowych...

Ja wiem, to w ogóle nie powinni puszczać, jak mają skracać, takie klasyki.

<a href="http://youtu.be/bU0l799gMoE" target="_blank" class="aeva_link bbc_link new_win">http://youtu.be/bU0l799gMoE</a>

Tutaj apropo UYI, kilka fragmentów zza kulis nagrywania płyt.

Axl Rose kończy 56 lat [axl]

Zaczęty przez gloomy

Odpowiedzi: 7
Wyświetleń: 5407
Ostatnia wiadomość Lutego 07, 2018, 11:17:26 am
wysłana przez owsik