Przy okazji sezonu ogłoszeniowego na 2025 rok warto na chwilę zatrzymać się na kwestią obiektów pod tego rodzaju imprezy w PL. Aktualnie mamy u nas dostępnych kilka obiektów, ich wykwit w ostatnich 20 latach był bardzo widoczny i na pewno bardzo pomógł w rozwoju rynku koncertowego w PL.
Zaczynając od największych obiektów, mamy tutaj:
Stadion Narodowy - o wiadomej reputacji, otwarty w 2012 roku
Stadion Śląski - 2017
Stadion Tarczyński Arena Wrocław, czyli u nas Kabanos Arena - 2012
Stadion Polsat Plus Arena Gdańsk - 2011
na tych powyższych coś się dzieje... wiadomo prym wiedzie Narodowy, a w Gdańsku czy Wrocławiu imprez koncertowych jest bardzo mało ale jednak są...
Do tej listy możemy jeszcze dopisać:
Stadion Enea Poznań - ale jakoś nie wiem czy coś tam się jeszcze dzieje...
Stadion Legii w Warszawie - chyba od miliarda lat nic koncertowego się tam nie wydarzyło...
Stadion Wisły w Krakowie - wspominam tylko dlatego, że kojarzę, że kiedyś grało tam RHCP.
Obok tych największych obiektów mamy także bardzo fajnie brzmiące obiekty halowe - gdzie zgadzam się z obiegową opinią, że prezentują one najlepszy poziom doświadczeń muzycznych i sam najchętniej wybieram się na takie właśnie koncerty.
Tauron Arena w Krakowie - mój numer 1. Byłem tam przynajmniej na dwóch koncertach (A Perfect Circle oraz Foo Fighters) i zdecydowanie brzmieniowo petarda.
Atlas Arena - druga najpopularniejsza hala w PL, kalendarz imprez w tym miejscu w 2025 roku wygląda imponująco.
...ale mamy także:
wysłużony Spodek - zawsze spoko, ze względu na klimat, podobnie jak w...
Hali Stulecia we Wrocku - chociaz tutaj zawsze drażni mnie pogłos który jest widocznie słyszalny w tym obiekcie.
Torwar w Wawie - nie byłem ale ze zdjęć wyłania się obraz... zwykłej hali.
Arena w Gliwicach - obiekt taki niepozorny ale z tego co słyszałem, świetnie brzmiący. Myślałem o Lennym w marcu w tym miejscu ale akurat ten plan nie wyjdzie...
Arena w Gdańsku - nie pamiętam nazwy, ale jest i coś tam się chyba raz na jakiś czas dzieje.
---------
Z powyższej listy wyłania się obraz... ubogiej stolicy. Biorąc pod uwagę, że i tak większość wydarzeń koncertowych odbywa się w Wawie to z perspektywy mieszkańca Wrocławia mi się akurat nie opłaca liczyć na powstanie lepszych obiektów w centrum PL choć ewidentnie brakuje w stolicy porządnej hali koncertowej porównywalnej z Tauron Areną.
Ja z mojego miejsca zasiedzenia bardzo liczę na to, że również u nas w mieście powstanie kiedyś dobra hala widowiskowa na 12-15 ludziów. Od bardzo dawna taki obiekt jest planowany w sąsiedztwie Stadionu ale na razie niestety widocznych kroków do realizacji brak.
Zatem... jeśli spodziewam się jakiegoś ogłoszenia to zawsze liczę najbardziej, że będzie to jednak Atlas Arena lub Gliwice - ze względu na odległość od domu
Przyznam też, że po ogłoszeniu GNR w Wawie przez łeb mi przeleciało, żeby pojechać do Czechów... mam tam bliżej no i to jednak nie studia narodowa. Ale towarzystwo wygrało ->
@Bender ściskam
-----------
...a jak u Was? Jakie są Wasze ulubione hale i obiekty na większe koncerty w PL?