Co tu dużo gadać, Metallica rozpier.doliła system. Dotychczas na żadnym koncercie nie bawiłem się lepiej.
Na koncert dotarłem jak skończył grać Megadeth i zaczynała się przerwa. Po drodze mijałem jakąś małą sceną gdzie grali satatniści w związku z tym poszedłem z drugiej strony
I od razu miła niespodzianka bo na telebimie teledysk Slasha do "By The Sword", a to nie był koniec Gunsowych akcentów tego wieczora ale o tym później. Na scenie Slayer, w sumie ani mnie to grzało, ani mnie to ziębiło. Nie znam twórczości i raczej nie chce poznać po tym co usłyszałem. Jedynie godne uwagi dwa numery zapisałem w pamięci (pierwszy bis i wcześniej jak wokalista miał dłuższy monolog - jak ktoś zna tytuły to niech poda).
W czasie przerwy przed wyjściem Metalliki z głośników poleciało "Paradise City", co cieszy wiele osób wokoło zaczęło sobie nucić. Meta na scenie od 21:20, chyba oglądali pierwszą połowę RPA-Urugwaj bo w tym samym momencie dostałem sms od kumpla z wynikiem po pierwszej połowie
Panowie zaczęli od trzech wymiataczy - "Creeping Death", "FWTBT" i "Fuel". Potem wymiatacze przerywane balladami ("Fade To Black", "Sanitarium", "One") co mnie wprawiło w genialny nastrój. Genialny "Blackened", a na koniec setu podstawowego standard czyli "Nothing Else ..." i "Enter Sandman".
Na bisy zawsze grają jakiś cover. Mi się marzyło "Die, Die My Darling" ale "Stone Cold Crazy" też wyszło świetnie. Na koniec tradycyjne "Seek And Destroy" i 10-minutowe pożegnanie z rzucaniem kostek i pałeczek do publiczności. Lars powiedział jeszcze "We'll be back very fuckin' soon" a James kazał się zamknąć spikerce informującej o autobusach powrotnych.
Ogólnie jak dla mnie best gig ever. Mam nadzieję, że Gunsi to przebiją w Pradze
Setlista:01. Creeping Death
02. For Whom The Bell Tolls
03. Fuel
04. The Four Horsemen
05. Fade To Black
06. That Was Just Your Life
07. Cyanide
08. Sad But True
09. Welcome Home (Sanitarium)
10. All Nightmare Long
11. One