można powiedziec że Don't Cry ma cukierkowy tekst ale np, nie dla mnie jest prosty i silny, a teksty z I Don't Wanna Miss a Thing i Cryin' są strasznie kiepskie.
Porównajmy:
Think about you : " Ooh it was the best time I can remember
Ooh and the love we shared - is lovin' that'll
last forever"
Don't Cry:
"But you'll be alright now sugar
You'll feel better tomorrow
Come the morning light now baby "
Cryin
"I was cryin' when I met you
Now I'm tryin' to forget you
Love is sweet misery
I was cryin' just to get you
Now I'm dyin' cause I let you"
I don't wanna miss a thing
"I could stay awake just to hear you breathing
Watch you smile while you are sleeping
While you're far away and dreaming
I could spend my life in this sweet surrender
I could stay lost in this moment forever
Well, every moment spent with you
Is a moment I treasure"
Można oczywiście porównywać inne fragmenty i robić to w nieskończoność,ale wydaje mi się,że tekst piosenki to nie poemat pisany trzynastozgłoskowcem traktujący o braku pokoju na świecie tylko o rzeczach,które często są banalne i które się dobrze śpiewa. I Gunsi i Aerosmith piszą teksty o uczuciach,z tą różnicą,że Gunsi zasadniczo piszą je sami. Mówisz o Dream on i porównujesz je do Cryin. Takie piosenki jak Dream on,czy November Rain są jedyne w swoim rodzaju,stanowią pewien niedościgniony wzorzec,który świadczy o wielkości zespołu. To,że tak wiele innych zespołów przepada mówi nam jasno,że nie każdemu jest dany dar stworzenia tego rodzaju hitu,który będzie "trwał przez pokolenia"
Jak dla mnie Think about you czy Don't Cry to tekstowo ten sam kaliber co właśnie Cryin,czy I don't wanna miss a thing,rzekłbym nawet,że gdybym miał mówić jakiejś kobiecie o swoich uczuciach wobec niej i miałbym wybrać słowa którejś z tych piosenek, to wybrałbym tę ostatnią. I jestem jakoś dziwnie spokojny,że przyjęłaby je z głębokim wzruszeniem. Na tym właśnie polega "czar".
Na temat walorów muzycznych się nie wypowiadam,bo jestem tylko słuchaczem