Autor Wątek: Ron Thal: Odkrywanie bogactw „Chinese Democracy” wymaga wielokrotnego słuchania  (Przeczytany 364 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline naileajordan

• Garden Of Eden
  • "So never mind the darkness"
  • Respect: +3678

Ron „Bumblefoot” Thal udzielił niedawno wywiadu Ultimate Guitar.
Rozmowa dotyczyła między innymi czasu, jaki gitarzysta spędził w Guns N’ Roses, pracując nad płytą „Chinese Democracy”. Wirtuoz sześciu strun wyjawił kilka szczegółów dotyczących powstawania słynnego albumu.

Jak wyglądała twoja współpraca z Axlem przy tworzeniu tej płyty?

To dopiero było coś! Przez blisko trzy miesiące byliśmy w trasie, a w międzyczasie – mówię o latach 2006 i 2007 – chodziliśmy albo do Electric Lady na Manhattanie, albo do różnych studiów w okolicach Los Angeles, aby pod okiem Carama [Costanzo], naszego producenta, pracować [nad płytą]. Przynosiłem rozmaite gitary, mieliśmy wzmacniacze i po prostu eksperymentowaliśmy. Przedstawiłem chyba ze sto możliwych rozwiązań dla piosenek, które były wówczas bardzo bliskie uzyskania ostatecznego kształtu. Zależało mi, żeby wymyślić takie rzeczy, które wniosłyby do każdego utworu coś wartościowego, nie szkodząc przy okazji temu, co już w tym utworze było.     
Próbowaliśmy najrozmaitszych rzeczy dla każdej piosenki. Zdarzało nam się pracować nad jednym utworem przez czternaście godzin dziennie. Raz próbowaliśmy czegoś bluesowego, a raz bardziej surowego i agresywnego, były rzeczy bardziej techniczne, był wah, eksperymentowaliśmy z czystym brzmieniem, z pojedynczymi nutami i całymi melodiami…
A potem Axl decydował, co mu odpowiada, a co nie, co powinno znaleźć się na płycie, co należy podkreślić, a co zredukować do roli tła. Producenci robili swoje. Robili to, co ich zdaniem było najlepsze dla danej piosenki, i sklejali wszystko w jedną całość.     
Później, na końcu, już słuchając albumu, zastanawiałem się: „To naprawdę ja?! Ależ tak, oczywiście! Faktycznie, zagrałem coś takiego!”. Odkrywanie, co wybrali, jak to obrobili i jaki uczynili z tego użytek, było dla mnie niespodzianką.
Tyle rzeczy jest w każdym z tych utworów! Nie możesz wysłuchać tych piosenek raz i od razu wszystko usłyszeć. One są jak te filmy, które oglądasz po kilka razy i zawsze znajdujesz coś, co wcześniej ci umknęło. 

Czy są takie piosenki, które pomagałeś tworzyć i które zostały nagrane, ale ostatecznie nie trafiły na „Chinese Democracy”?

Pisałem swoje partie gitarowe, ale nie piosenki jako takie. [Kiedy dołączyłem do zespołu,] piosenki już istniały, a ja po prostu starałem się wnieść do nich coś nowego. Dopisywałem własne partie do utworów, które z punktu widzenia struktury były już niemal ukończone. Nagraliśmy mnóstwo piosenek. Niektóre z nich wypłynęły już po tym, jak odszedłem z zespołu, a [Gunsi] wycięli z nich moje partie, wstawili w ich miejsce partie Slasha i przerobili te utwory na potrzeby obecnego składu.   

Źródło

"Robiłem to w najlepszej wierze, jak mówił jeden gentleman, który uśmiercił swą żonę, gdyż była z nim nieszczęśliwa."

Offline Zqyx

• Moderator
  • Madagascar
  • "But nobody pulled the trigger. They just..."
  • Respect: +3521
    • Bumblefoot fans Poland - mój fanowski profil Rona
+1
Hm, niektóre  - brzmi zachęcajaco 🙂 Nawet jeśli część piosenek ma " milion lat" 😏
Podaruj mi 1,5% podatku :) Dziękuję!
KRS: 0000186434
Cel szczegółowy: 569/W

"Hey, you caught me in a coma and I don't think I wanna
Ever come back to this world again"

Offline sunsetstrip

• Scraped
  • 17000 postów
  • Respect: +4437
+2
Ciekawe czy jest zadowolony ze swoich partii gitarowych które finalnie znalazły się na płycie, bo z wywiadu tego nie idzie wyczytać
NAJBARDZIEJ KONTROWERSYJNY

"I once bought a homeless woman a slice of pizza who yelled at me she wanted soup."
Axl Rose

Offline Śpiochu

• Global Moderator
  • One In A Million
  • Hail to the chief!
  • Respect: +1731
+2
Dawno nie słuchałem CHD na słuchawkach ale to zawsze była mega przyjemność skupiać się tutaj na dźwiękach i poszczególnych instrumentach.
...jeśli powyższy komentarz wydaje Ci się zbyt poważny, to zmień zdanie.
GNR
Warszawa 15.07.06, Praga 27.09.10, Rybnik 11.07.12, Gdańsk 20.06.17
Slash
13.02.13, 12.02.19, 16.04.24

Offline Douger

• Garden Of Eden
  • Dżentelmenel
  • Respect: +1252
+2
Nawet na słuchawkach jest ciężko. Kiedyś skatowałem wszystkie multitracki i dopiero wtedy ma się pełen obraz płyty.
http://drwale.blogspot.com/

Powyższy komentarz ma formę żartobliwą. Proszę nie brać go na poważnie.

Offline Tymeg_2

• Atittude
  • Respect: +320
Mi z biegiem lat coraz mniej się podoba, co z tego, że tyle ścieżek, tyle pomysłów jak kompozycje nie trafiają do mnie  :(
In Rock We Trust

Offline Bender

• Byli moderatorzy/newsmani
  • Garden Of Eden
  • Wchodzę luzem w mojej bluzie z logiem Guns N Roses
  • Respect: +2476
Zawsze jak czytam wypowiedzi Bumblefoota to przypomina mi się ten mocny komentarz @whatashame w artykule: Ron: Pięć płyt, które zmieniły moje życie:

jedyna plyta ktora zmienila twoje zycie to Chinese Democracy bo spedziles pozniej 10 lat grajac Appetite i dzieki temu na starość mozesz siedzieć w domu albo zarabiać zwiedzając Bochnię z gitarą akustyczną i uczyć dziennikarzy stroić

https://gunsnroses.com.pl/forum/news-20/ron-piec-plyt-ktore-zmienily-moje-zycie-(ronthal)/msg495372/#msg495372
GN'R 11.07.12 | 20.06.17 | 09.07.18 | 20.06.22 | ...
SLASH 13.02.13 | 20.11.14 | 12.02.19 | 16.04.24
DUFF 12.06.14 | 22.08.19 | 13.10.24

Offline Zqyx

• Moderator
  • Madagascar
  • "But nobody pulled the trigger. They just..."
  • Respect: +3521
    • Bumblefoot fans Poland - mój fanowski profil Rona
+2
On przynajmniej tam był i coś zrobił.
Teraz jest sławniejszy, bogatszy, no i może odpoczywać, a autorzy tego typu komentarzy..., no cóż, mogą jedynie odpoczywac.
Podaruj mi 1,5% podatku :) Dziękuję!
KRS: 0000186434
Cel szczegółowy: 569/W

"Hey, you caught me in a coma and I don't think I wanna
Ever come back to this world again"

Offline hkt

• Atittude
  • I would've thought you could be more of a man
  • Respect: +942
Nawet na słuchawkach jest ciężko. Kiedyś skatowałem wszystkie multitracki i dopiero wtedy ma się pełen obraz płyty.

O to to, ChD skrywa wiele warstw które można słuchać osobno :wub:

BTW Z tego wyłania się obraz płyty podobnej do RAM od Daft Punk: uznani muzycy nagrywają, roboty samplują i sklejają, a na potem sami współautorzy są powaleni efektem końcowym :D I tu podobieństwa się nie kończą, bo obie to dobre i całkiem nieźle zmiksowane płyty.
Powyższy post jest zgodny z tematem.

Tommy: Chinese to przemyślana i wielopłaszczyznowa płyta [tommystinson]

Zaczęty przez naileajordan

Odpowiedzi: 5
Wyświetleń: 740
Ostatnia wiadomość Listopada 15, 2022, 04:13:54 pm
wysłana przez sunsetstrip