Autor Wątek: Zdjecia  (Przeczytany 134424 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline krelke

• Szara Eminecja | Wodopój
  • Administrator
  • Scraped
  • !!! GN'R: Don't you try to stop us now !!!
  • Respect: +250
    • Tomasz Krela
Odp: Zdjecia
« Odpowiedź #435 dnia: Kwietnia 18, 2011, 05:32:01 pm »
0

Offline Knife

• Paradise City
  • Respect: +136
« Odpowiedź #436 dnia: Kwietnia 18, 2011, 08:36:07 pm »
0
+1 do krelke. Nie wiedziałem, że można go już tak tanio kupić. W tej cenie to miód!
Ostatnia zmiana: Kwiecień 09, 1984, 09:45:11 am wysłana przez (być może) Bóg.

Offline mslazek

• Paradise City
  • Respect: +7
« Odpowiedź #437 dnia: Kwietnia 18, 2011, 09:50:26 pm »
0
Też mam z tej "rodziny". A dokładniej PowerShot SX100IS... I moim zdaniem (czyli zdaniem amatora) bardzo fajny aparat. Zarówno do automatycznego cykania, jak i do zabawy z różnymi ustawieniami. Jedyny minus to zasilanie - na dwóch paluchach długo nie podziała, ale zawsze można mieć pod ręką zapasowe akumulatorki.  ;)

Offline mafioso

• Marketing
  • Street of dreams
  • Respect: +2221
    • As Koncertowy
« Odpowiedź #438 dnia: Kwietnia 18, 2011, 10:17:41 pm »
0
A czym się różni zoom optyczny od zoomu cyfrowego? No i chyba lepszy na akumulatorkach niż na zwykłych bateriach "paluszkach".

Offline krelke

• Administrator
  • Scraped
    • Tomasz Krela
« Odpowiedź #439 dnia: Kwietnia 18, 2011, 10:28:39 pm »
0
Zoom cyfrowy to kupa, której nigdy prze nigdy nie używaj! http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5487

Paluszki tzn akumulatorki AA/R6 dużo lepsze IMO:
1. kupisz je na całym świecie nawet w Bejrucie w sklepie czy też Kambodży. Dzięki czemu zawsze możesz się poratować w ten sposób jeśli padną Ci akumulatorki.
2. Paluszki - czyli akumulatorki mają większą pojemność IMO i są tańsze w utrzymaniu -> http://www.eneloop.pl/ Najlepsze jakie są na rynku (normalna ich cena to 10zł za sztukę).

Dla mnie to że aparat jest na akumulatorki AA a nie na akumulatorek firmowy producenta był jednym z ważniejszych rzeczy przy wybieraniu aparatu.

Offline mslazek

• Paradise City
« Odpowiedź #440 dnia: Kwietnia 19, 2011, 08:03:28 am »
0
Jak wyżej... Ja też zawsze staram się wybierać sprzęt na baterie (czy to odtwarzacz MP3, czy aparat). Tym bardziej, że na wakacje jeżdżę tam, gdzie trudno o prąd ;). Mam ten komfort, że w każdym kiosku mogę kupić źródło energii dla mojego sprzętu. (ale i tak zawsze w etui z aparatem mam 4 zapasowe akumulatorki AA).

A te eneloopy to naprawdę taki hit? Bo pojemności za dużej nie mają... Chodzi tylko o to, że można je więcej razy ładować i z czasem mniej tracą od zwyczajnych aku? Rozumiem, że Ty się na nie "przesiadłeś"... faktyczie czuć różnicę?

Offline Knife

• Paradise City
« Odpowiedź #441 dnia: Kwietnia 19, 2011, 10:57:14 am »
0
A czym się różni zoom optyczny od zoomu cyfrowego? No i chyba lepszy na akumulatorkach niż na zwykłych bateriach "paluszkach".

Zoom cyfrowy to trochę tak jakbyś zrobił zdjęcie i wyciął na kompie wybrany element i powiększył, czyli generalnie strata jakości kolosalna. W ogóle nie wiem po co komu zoom cyfrowy. Z resztą w linku Krelke jest to fajnie opisane.

Offline mslazek

• Paradise City
« Odpowiedź #442 dnia: Kwietnia 19, 2011, 11:29:27 am »
0
To może i ja pokażę jedno z moich zdjęć, bo chyba jeszcze tego nie robiłem:

Uploaded with ImageShack.us

Offline mafioso

• Marketing
  • Street of dreams
  • Respect: +2221
    • As Koncertowy
« Odpowiedź #443 dnia: Kwietnia 19, 2011, 02:21:48 pm »
0
Na jakieś jeszcze parametry trzeba zwrócić uwagę? Co np. z robieniem zdjęć wieczorem, albo w pomieszczeniach gdzie jest ciemno? Zaznaczam, że jestem kompletnym amatorem jeżeli chodzi o robienie zdjęć więc każda nawet najgłupsza wskazówka będzie cenna :)

A taki będzie wystarczający? Chciałem również stanowczo zaznaczyć, że do Kambodży się nie wybieram :P
http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/1808086_techniczne

Offline krelke

• Administrator
  • Scraped
    • Tomasz Krela
« Odpowiedź #444 dnia: Kwietnia 19, 2011, 05:32:03 pm »
0
Cudów nie uświadczysz w małpce przy ciemnych scenach...
Nie wiem tylko dlaczego za podobną cenę chcesz kupić (nowszą) ale z niższej półki produkcję Canona.
Kambodża może nie ale Kirgistan przy okazji meczów naszej reprezentacji jest możliwy...więc wziąłbym aku AA pod uwagę ;]

Offline Knife

• Paradise City
« Odpowiedź #445 dnia: Kwietnia 22, 2011, 01:35:34 pm »
0
Zgadzam się z Krelke. Ciemne sceny komfortowo będziesz focił pełnoklatkową lustrzanką... Ja w Kościołach pocę się moim Eos'em 30D z lampą EX430 i obiektywem ze światłem 2,8... w kompakcie szału nie będzie. Przy nocnych scenach jeżeli nie fotografujesz ruchomych obiektów, to jedynie statyw i długie czasy. W innych przypadkach lapa i...tu już prawie nie ma różnicy jaki kompakt wybierzesz. Ale generalnie nadal obstawiam SX120 jako najlepszy wybór :).

A jeśli chodzi o parametry to w sumie dwa do zdjęć wieczorem itp: Czułość ISO - im wyższa tym większa szansa na nieporuszone zdjęcie, ale i niższa jakość zdjęcia (szumy). Oraz przysłona, czyli tzw. "światło", np. F/2,8 - im niższa wartość tym lepiej - przysłona jest bardziej otwarta, do matrycy dociera więcej światła. Mniejsza wartość F to też mniejsza głębia ostrości. Przy szerokokątnych ujęciach nie robi to praktycznie większej różnicy, przy dłuższych ogniskowych daje rozmyte tło.

mslazek wporzo fota. Jeśli chcesz znać moją opinię, to kucnąłbym, aparat nieco w górę i w lewo. Taka moja wizja, ale fota spox! Niezły podział kadru!

Offline mslazek

• Paradise City
« Odpowiedź #446 dnia: Kwietnia 24, 2011, 08:42:32 pm »
0
Dzięki za ocenę... oczywiście subiektywną, ale traktuję Cię jako profesjonalistę. Co do "wycelowania" w górę i w lewo... może faktycznie by wyszło fajniej, ale chciałem uchwycić że to jest wysepka, a nie zwyczajny brzeg morza. Moim zdaniem to dodaje takiej "izolacji... i podoba mis ię to że mewy znajdują się akurat na wysepsce światła. co do kadru, to akurat jakiś czas przed robieniem zdjęcia gdzieś poczytałem, że najważniejsza część kadru wcale nie musi być w centrum.
Krelke... mógłbyś się jakoś odnieść do mojego pytania o akumulatorki  eneloop? Warto zainwestować? Jeśli uważasz, żeto nie temat na to to odpisz na priv.

Offline krelke

• Administrator
  • Scraped
    • Tomasz Krela
« Odpowiedź #447 dnia: Kwietnia 24, 2011, 08:57:45 pm »
0
Sanyo eneloop - może i nie mają tak dużej pojemności (około 2000 mAh) jak konkurencja (po 2700 mAh) ale mają dzięki temu stosunkowo dłuższą żywotność w porównaniu do tradycyjnych aku...po 2 są gotowe do użytku od razu po zakupie...bo tak naprawdę są hybrydą standardowych baterii i akumulatorów.
Chwilowo używam Energizerów które dostałem z ładowarką...ale przy najbliższej okazji znów pewnie u mnie zamieszka komplet Eneloopów ;)

http://www.eneloop.pl/Eneloop.pdf

Offline Knife

• Paradise City
« Odpowiedź #448 dnia: Maja 01, 2011, 11:56:31 pm »
0
Ja od prawie 2 lat używam w lampie standardowych aku 4x2700 Gp i 4x2600 Pentagram i jestem happy, trzymają nadal porządnie.
----------------------

No to jedziemy dalej z koksem! Moja okolica z dzisiejszej wycieczki rowerowej:

Offline rose84

• One In A Million
  • Prosacówna Zeppelinka
  • Respect: +11
« Odpowiedź #449 dnia: Maja 02, 2011, 12:14:25 am »
0
3, 4, 5 najlepsze :)

ciekawe czy wyłapiesz, co mi nie pasuje w drugim ;)

czym sciagacie zdjecia?

Zaczęty przez whatashame

Odpowiedzi: 7
Wyświetleń: 3916
Ostatnia wiadomość Grudnia 21, 2011, 07:45:18 pm
wysłana przez Kurczak