Świetny wątek jak dla mnie. Z wykształcenia jestem handlowcem.
Miałem kiedyś swoją firmę, została mi na pamiątkę pieczątka.
Co się opłaca?
Z nielegalnych.
Największe ryzyko (więzienie) i największe SZYBKIE pieniądze - przemyt papierosów, alkoholu i narkotyków do krajów skandynawskich, agencja towarzyska lub własna prostytucja (najlepiej bez "opiekuna") - idealne dla tzw. zimnych suk.
Z legalnych.Znaleźć coś czego nie ma jeszcze w Polsce, czegoś szybko zbywalnego i dającego dobry zarobek (art. spożywcze niedostępne u nas, jakieś części do różnych urządzeń trudno dostępne a niezbędne do działania czegoś tam itp.). Ciężka sprawa, sam czegoś takiego szukam żeby ewentualnie pohandlować i na razie... dupa.
Bo w sumie większość rzeczy już u nas jest.
Wtedy możesz nawet ze skrzynki sprzedawać a będzie "odejście".
Lub tak jak napisał mafioso o torebkach - wykorzystanie jakiejś koniunktury na coś (papierowe torebki, komponenty do biopaliw itp.) gwarantowanej nam przez ustawodawcę. Trzeba śledzić serwisy o gospodarce, Gazeta Prawna itp.
Co do usług - należy zrobić bardzo dokładne rozeznanie konkurencji zwłaszcza w branży pogrzebowej bo w walce o klienta (rodziny zmarłych) nie przebierają w środkach. Generalnie usługi teraz to chyba najmniej opłacalny biznes (oprócz pogrzebowych i agencji towarzyskich).
Dla lubiących liczby, statystykę i/lub interesujących się sportem - gra na giełdzie lub na zakładach sportowych. Są tacy co tylko z tego żyją i to całkiem nieźle.
A żeby się za to wszystko zabrać na poważnie potrzeba przynajmniej z kilka tysięcy złotych na start. Oczywiście najlepiej mieć jak najwięcej.
Marcin