Autor Wątek: Książki  (Przeczytany 359453 razy)

Offline Rocket.Queen

• Reckless Life
  • **
  • Respect: +152
Odp: Książki
« Odpowiedź #1050 dnia: Lutego 21, 2013, 07:24:11 pm »
0

Od Cobena przeczytałam głównie całą serię o Myronie i Winie, więc z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że podobne fabuły ratuje genialna kreacja Windsora. Czasami czytałam głównie dlatego, żeby doczekać się momentów z nim w roli głównej  :wub:

kocham Windsora!  :wub: :wub: :wub:

W takim razie witam w klubie  :P Szkoda, że seria o nim i Myronie kończy się na "Wszyscy Mamy Tajemnice"  :'(

Moja mama czytała "Chudszego" a nie przepada za Kingiem. Nie słyszałam od niej złego słowa o tej książce, w zasadzie nic mi o niej nie powiedziała, więc nie wiem co o niej sądzić, zanim sama nie sięgnę.

Dzisiaj przebrnęłam przez kolejne kilkadziesiąt stron i powoli dochodzę do wniosku, że wszystko powoli nabiera tempa. Miła odmiana po męczącym wstępie do "To".

Gdyby udało się otworzyć drzwi percepcji, wszystko ukazałoby się człowiekowi takim, jakim jest – nieskończonym.

Offline Canis_Luna

• Global Moderator
  • Madagascar
  • Nice girls don't play rock n' roll ;)
  • Respect: +4576
« Odpowiedź #1051 dnia: Lutego 23, 2013, 10:35:10 pm »
0
Na szczęście "Chłopcami" Ćwiek trochę zmazał lekkie rozczarowanie trzecią częścią "Kłamcy" i niesmak po czwartej części. Pozwoliło mi to stwierdzić, że zdecydowanie bardziej sprawdza się on w krótkich formach. Książka po prostu jest świetna i bardzo polecam!
To co mnie niepokoi to to, że podobno "Chłopców" ma być w cholerę części. Obawiam się, że w którymś momencie pomysł przestanie być świeży, jak w przypadku "Kłamcy". Nie lubię, kiedy ktoś stara się wycisnąć temat do ostatniej kropelki. Czasem lepiej pozostać przy jednej części. No ewentualnie przy dwóch, trzech jeśli naprawdę ma się dużo (dobrych!) pomysłów. Ale jeśli z czwartej części wychodzi coś takiego jak "Kłamca 4", który chyba służył autorowi tylko do poprzeklinania :P (choć jako książka nie było złe, czytałoby się lepiej gdyby nie "k***" w co drugim zdaniu) to lepiej zacząć coś nowego.

Tak czy inaczej życzą autorowi natchnienia, bo mu się przyda i żeby nie przedobrzył, bo "Chłopcy" to fajne, lekko napisane czytadło. Oby tylko w następnych tomach było jeszcze więcej Bliźniaków :lol:
"Are you gonna bark all day, little doggy, or are you gonna bite?"

"There's no place like the jungle run by Mr. Axl Rose, and there never will

Offline mafioso

• Marketing
  • Street of dreams
  • Respect: +2220
    • As Koncertowy
« Odpowiedź #1052 dnia: Lutego 25, 2013, 04:31:54 pm »
0
Najnowszy nabytek:
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/134019/dziennik-norymberski

Czas się zebrać i zasiąść do lektury :)

Offline Canis_Luna

• Global Moderator
  • Madagascar
« Odpowiedź #1053 dnia: Lutego 25, 2013, 07:30:44 pm »
0
U mnie aktualnie to
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/84629/rosyjska-zima

Przekroczyłam 200. stronę i bardzo mi się podoba :)

Offline Duffinka

• Atittude
  • I'm just a dreamer - I dream my life away
  • Respect: +477
« Odpowiedź #1054 dnia: Lutego 25, 2013, 10:42:43 pm »
0
Zapowiada się ciekawie, może się kiedyś skuszę. Ja dalej pozostaję w świecie biografii  i biorę się za Poniedziałkowe Dzieci Patti Smith.
A z innej beczki (nie wiem czy było, czy nie) czytał ktoś Grę w Klasy Cortazara? Warto się za to brać bo w sumie to blisko 2 razy trzeba ją przeczytać?
"Byli jak gang upadłych aniołów, którzy zstąpili na Ziemię by wskrzesić rock'n'rolla"
"Muzyka jest jedyną zmysłową przy­jem­nością poz­ba­wioną zna­mion grzechu. "

Offline Marecki

• Reckless Life
  • **
  • Dopuszczasz myśl że niebo może zbrzydnąć?
  • Respect: +124
« Odpowiedź #1055 dnia: Lutego 25, 2013, 10:49:38 pm »
0
No u mnie również biografie na topie. Jestem już gdzieś w połowie "Catch a fire. Życie Boba Marleya" i zakupiłem dzisiaj kolejną część trylogii Jack Campbell "Dowództwo Starka"
Randezvous with Destiny

Offline Canis_Luna

• Global Moderator
  • Madagascar
« Odpowiedź #1056 dnia: Lutego 27, 2013, 10:57:32 pm »
0
Skończyłam "Rosyjską zimę". Piękna książka :wub:

Skopiowane z Powiedz coś o sobie
Opowiadała historię baletnicy teatru Bolszoj, która uciekła przez komunizmem do Chicago. W chwili trwania akcji książki miała 80 lat i zdecydowała się oddac na aukcję klejnoty, które zgromadziła w czasie swojej wielkiej kariery primabaleriny w Rosji. Ksiązka opowiedziana jest z czterech perspektyw, pierwsza to Nina w wieku 80 lat, druga to Nina jako dziecko, młodziutka dziewczyna i kobieta gwiazda sceny Teatru Bolszoj, trzecia to historia profesora językoznawstwa ze specjalizacją języka rosyjskiego, którego pasją są wiersze męża Niny, rosyjskiego poety. A czwarta to perspektywa pracownicy domu aukcyjnego, która zaciekawia się historią słynnej Niny Riewskiej.
Może brzmi to skomplikowanie, ale książka jest naprawdę świetnie napisana, a historie oczywiście na samym końcu łączą się ze sobą. Spodobała mi się, bo poza tym, że autorka operowała przyjemnym stylem to na dodatek interesuję się rosyjską historią i kulturą.
« Ostatnia zmiana: Marca 12, 2013, 10:45:54 am wysłana przez Canis_Luna »

Offline Śpiochu

• Global Moderator
  • One In A Million
  • Hail to the chief!
  • Respect: +1709
« Odpowiedź #1057 dnia: Marca 01, 2013, 10:10:04 pm »
0
A ja od niedawna czytam instrukcję obsługi Canona  :P
...jeśli powyższy komentarz wydaje Ci się zbyt poważny, to zmień zdanie.
GNR
Warszawa 15.07.06, Praga 27.09.10, Rybnik 11.07.12, Gdańsk 20.06.17
Slash
13.02.13, 12.02.19, 16.04.24

Offline Duffinka

• Atittude
« Odpowiedź #1058 dnia: Marca 01, 2013, 10:40:56 pm »
0
To gratuluję, ja za instrukcję swojego od pół roku nie mogę się zabrać :)

Następną w kolejności do czytania mam biografię Motley Crue... już nie mogę się doczekać aż zacznę ;)
"Byli jak gang upadłych aniołów, którzy zstąpili na Ziemię by wskrzesić rock'n'rolla"

Offline Kortina98

• Atittude
  • See, the sea wants to take me
  • Respect: +969
    • NTSowa galeria ;)
« Odpowiedź #1059 dnia: Marca 05, 2013, 07:25:58 pm »
0
Czy ktoś czytał może Alex Kava- ''W ułamku sekundy'' ?

Offline CC

• Paradise City
  • Sometimes I need some time... all alone
  • Respect: +426
« Odpowiedź #1060 dnia: Marca 09, 2013, 11:08:05 pm »
0
Ok, miałem kupić w empiku Kazinskiego i sprawdzić czy się nie poprawił, ale, że akurat cały nakład był wyprzedany(!), to wziąłem tę "Wyrocznię Księżyca".
A, że wyznaję zasadę, że lepiej wymieniać co się nie podoba, niz to, co się podoba, no to mała lista zastrzeżeń:

1. Nie lubię zrzynania. Mistrz Lucjusz to dla mnie tak wierna kopia Wilhelma z Baskerville, że Eco pewnie byłby pod wrażeniem.
2. Wątki miłosne, przez które ciężko przebrnąć. Tak jak przy Werterze większość z nas pewnie powtarzała sobie "no zabij się wreszcie", tak tu nawet nie było na to nadziei. Dialogi pomiędzy głównym bohaterem a Sarą tak oderwane od rzeczywistości, że nie da się tego czytać.
3. Za dużo tych wszystkich "przygód". Piszę w cudzysłowie, bo jak na książkę przygodową, to Giovanni nie przeżył nic specjalnego. Części filozoficzne, rozważania z mistrzami czytało mi się bardzo szybko i przyjemnie, reszta była mdła, na dodatek wszystkiego było zbyt wiele. Wchodzi sobie człowiek do arystokracji - pojedynek! Płynie statkiem - piraci! Kurde, czemu autor nie wpadł na kolejny "odkrywczy" pomysł, żeby postawić bohatera pod drzewem podczas burzy? Na dodatek co chwila odnosiłem wrażenie, ze motywy działania Giovanniego, to tak naprawdę pretekst do tego, by autor mógł machnąć kolejną przygodę. Naprawdę nie dało się wymyślić lepszego pretekstu, by wsadzić bohatera na ten statek i wepchnąć go w niewolę? Bardzo często tu wszystkiemu brakuje logiki, a autor w pewnym momencie chyba sam się pogubił.

Kwestia filozofii zasługuje na osobny punkt. Faktycznie jest tu tego trochę. Po raz kolejny aż za dużo - Platon, Arystoteles, św Tomasz, Erazm, Luter, Mirandola, do tego cała masa różnych spojrzeń na religię Chrześcijańską,  mały wykład z Islamu, kabała, astrologia, egzystencjonalizm(!). Fajnie, że to wszystko się przeplata, że tak naprawdę widać w tym jakiś wspólny punkt - to mi się spodobało. Nie spodobało mi się za to, że  bohater jest biernym słuchaczem, większość rzeczy bierze za pewnik i tak na prawdę zdaje się nie myśleć samodzielnie. Następny problem to fakt, że w książce mamy wiedzę rodem z Wikipedii - cykl wykładów na temat różnych nurtów filozoficznych. A gdzie rozważania, gdzie wnioski, gdzie choćby najmniejsza polemika bohaterów? Nie ma, wszystko liźnięte po wierzchu, zrzucone do kupy, dobrze, ze sprowadzone do wspólnego mianownika, ale jednak potraktowane bardzo, bardzo po macoszemu. Po raz kolejny Lenoir poszedł w ilość, a nie jakość. Gdyby autor sam coś rozważył, zamiast zalewać nas informacjami, to pewnie takiego efektu przesytu by nie było. Na koniec dodam, że autor wrzucił egzystencjonalizm tam, gdzie nikt w ogóle się nad jego problemami nie zastanawiał. Wychodzi na to, że Giovanni jest bardziej światłym filozofem od Sartre'a i Camusa, bo te same wątpliwości dręczyły go 500 lat przed nimi. Pomieszanie z poplątaniem.

Książka nie jest zła. Na pewno można się z niej dużo dowiedzieć o różnych nurtach filozoficznych, wszystko podane w przystępnej formie, tak, ze naprawdę fajnie się to czyta. Bardzo możliwe, że ktoś po lekturze tej książki zainteresuje się Arystotelesem czy Erazmem, więc "Wyrocznia" ma swoją wartość. Wątki miłosne radzę ominąć.

Canis, mam nadzieję, że naprodukowałem się wystarczająco. :P

W międzyczasie skończyłem trylogię Millenium, i tak jak się obawiałem - 2 kolejne książki nie są tak dobre jak pierwsza. Gdyby trylogię wydać w odwrotnej kolejności, nie byłoby bestsellera. Aktualnie przypominam sobie "Ojca Chrzestnego", bo minęły całe wieki, odkąd czytałem go po raz ostatni.
« Ostatnia zmiana: Marca 09, 2013, 11:11:58 pm wysłana przez CC »
Geoff Fuckin' Tate!

Offline Canis_Luna

• Global Moderator
  • Madagascar
« Odpowiedź #1061 dnia: Marca 09, 2013, 11:16:07 pm »
0
Wystarczająco jak najbardziej, dzięki :D
Ja też, czytając tę książkę, miałam wrażenie, że cokolwiek miałoby się zdarzyć czy też nie zdarzyć i tak się zdarzyło i bohater znajdował się w samym środku tego wszystkiego :P co było absolutną przesadą ;)

A jeśli chodzi o to co czytam to prawdopodobnie jeszcze dzisiaj chwycę za pierwszą mojej "karierze" książkę Bukowskiego - "Kłopoty to męska specjalność"

Offline cytras

• Patience
  • Respect: +4
« Odpowiedź #1062 dnia: Marca 10, 2013, 11:17:20 am »
0
My, dzieci z dworca ZOO

Książka jest świetna, najlepiej jak dla mnie opisująca te sprawy z tych wszystkich które do tej pory przeczytałem, filmu niestety nie oglądałem ale pewnie to zrobię.
dart akcesoria - shafty, groty, piórka.

Offline Duffinka

• Atittude
« Odpowiedź #1063 dnia: Marca 10, 2013, 12:42:52 pm »
0
Książka rzeczywiście świetna, jak dla mnie najlepsza z książek tego typu. Czytałam ją już trzy razy i sądzę, że jeszcze kiedyś do niej wrócę.  Co do filmu to trzeba się naturalnie przygotować na odstępstwa od fabuły. Ogólnie nie jest zły, ale do książki się nie umywa.

Offline Canis_Luna

• Global Moderator
  • Madagascar
« Odpowiedź #1064 dnia: Marca 11, 2013, 08:50:15 pm »
0
Pierwszy w życiu Bukowski przeczytany i na pewno nie ostatni :P

fTOP 5 (Plagiaty, zapożyczenia, inspiracje, cytaty w muzyce)

Zaczęty przez guest211

Odpowiedzi: 43
Wyświetleń: 24198
Ostatnia wiadomość Maja 14, 2014, 02:24:58 pm
wysłana przez Tymeg