Dla mnie ambitniejszy w kontekscie tekstu piosenki znaczyłoby więc - na mniej oklepany temat Jasne, że tekst typu ja kocham Cię, Ty kochasz mnie, bawimy się, hej od takiego np. November rain dzielą lata świetlne, ale tematyka pozostaje bez zmian
Właśnie przed chwilą zastanawiałam się na ten temat i doszłam do jakże błyskotliwego wniosku, że ambitność (jest takie słowo w ogóle?
) tekstu to pojęcie względne. No bo co to znaczy "ambitny tekst"? Poetyczny, metaforyczny, za przeproszeniem urywający dupę swoją trafnością? Mam wrażenie, że używanie metafor przestało być ambitne i zrobiło się coraz bardziej popularne. W końcu od kilku lat z metaforami przedobrza nasza polska Coma, czasami nawet nie wiadomo o co kaman, a jak się myśli, że wiadomo to źle się myśli. A mimo to znajduje odbiorców.
Poetyczność to chyba też nie do końca to. Najlepszym dla mnie przykładem tutaj jest "Desert rose" Stinga. Uwielbiam tę piosenkę oraz jej tekst, ale czy wpadająca w ucho piosenka, przeplatana chwytliwym "elej elej" może być ambitna? Wilki przecież w swojej twórczości też niejednokrotnie uciekali się do zastosowania w tekście dziarskiego "tara rara ri ra", co wywołuje często komiczny efekt, (choć nie powiem, twórczość Wilków dopóki nie zaczęli "iść na mecz" bardzo lubiłam). Z drugiej strony "Desert rose" to nie tylko "elej elej", ani nawet egzotyczna nuta, ale tekst, dla mnie przyznaje tekst zawsze był ważny w piosenkach, (potrafię pokochać jakąś piosenkę tylko dlatego, że spodobało mi się w niej jedno zdanie). A tekst "Desert rose", mówiący, a jakże, o miłości, jest wyjątkowo zmysłowy. Niemniej jednak jako człowiek czasami popełniający jakiś (grafomański) wiersz po dzisiejszym dokładnym przesłuchaniu tej piosenki stwierdzam, że pod względem poetycznym jest jednak banalny. Dlatego poetyczność to chyba też nie to o co chodzi w ambitności.
Ale mam swój przykład tekstu ambitnego: "Mad about you" też Stinga
Moja druga ulubiona jego piosenka. Dlaczego ambitny? Bo hm... jedyny w swoim rodzaju... niby o miłości, ale tak jak jeszcze nie słyszałam