Mnie to za bardzo nie zdziwiło
Kobiety wolą starszych mężczyzn bo ważna jest dla nich sfera emocjonalna, poczucie bezpieczeństwa, zrozumienia, opieka, odpowiedzialność, dojrzałość, a jak wiemy z badań, mężczyźni dorastają emocjonalnie/psychicznie wolniej niż kobiety, dlatego wśród rówieśników rzadko zdarza się ktoś naprawdę na ich "poziomie"(bez obrazy dla Panów).
Co do starszych mężczyzn - hm, w pewnym wieku pojawia się u nich kompleks(zresztą tak jak u kobiet) z powodu ilości minionych wiosenek
Poszukując młodszej partnerki chcą się w pewnym sensie dowartościować, pokazać kolegom "widzicie, mam tyle lat ile mam a wszystkie dalej na mnie lecą". Taki sam kompleks pojawia się u pań po 60. roku życia, pewnie też dzięki młodszemu partnerowi czują się młodziej. Co do statusu społecznego - być może część kobiet leci na kasę, ale ma tu też znaczenie to, że mężczyzna o stabilnej pozycji materialnej i wysokim statusie społecznym znaczy mężczyzna zaradny, odpowiedzialny, potrafiący zabezpieczyć rodzinę na przyszłość. Co do urody - no cóż, taka już ludzka natura
(chociaż też ma to swoje biologiczne uzasadnienie - umięśniony, wysoki mężczyzna, kobieta o dużym biuście, kształtnych biodrach to znak dla płci przeciwnej - zdrowie, siła, no i przede wszystkim - dobry "materiał" do prokreacji).