mój sprzęt to notebook Acer Aspire 5720G
To pewno odwieczny problem z ACPI czyli kontrolą zarządzania energią z poziomu BIOSu.
Tak jak ci już odpisali na pclab.pl jak masz go jeszcze na gwarancji (o ile jej nie naruszyłeś rozkręcając śrubki aby przeczyścić wentylator) to oddaj na serwis. Wgrają ci nowy BIOS i powinno być wszystko dobrze - patrz cytat niżej.
"Re: laptop acer aspire 5720 g przegrzewa sie
Postprzez krychu24 Wczoraj, 19:50
Witam również posiadam ten sam model laptopika i też miałem taki problem . Na początku przegrzewał mi się i wyłączał po dwóch godzinach aż doszło do tego że po 15 minutach był gorący i padał . Oddałem go do serwisu i stwierdzili że to był problem z biosem , nie wiem na ile było w tym prawdy jednakże tak stwierdzili. Od naprawy jest wszystko w porządku
pozdrawiam..." -
http://forum.programosy.pl/laptop-acer-aspire-5720-g-przegrzewa-sie-vp822726.htmlJak zmiana BIOSu nie pomoże to powinni wymienić system chłodzenia bo w Acerach pada wentylator i ten cały system odprowadzania ciepła z procesora i karty graficznej (zapewne jest to jakiś duży radiator z pastą pod procesory i rurkami heatpipe). Przynajmniej tak można wywnioskować z lektury postów znalezionych poprzez Google.