Witanie się? To zależy z kim i skąd. W kontaktach "biznesowych" podanie ręki a w kontaktach z rodziną buziaczki. Jeżeli chodzi o nieznajome nam osoby a całowanie... to chyba najwięcej zależy od drugiej strony, czy jest aż tak przyjazna że można ją pocałować w policzek. Niestety to trzeba wyczuć samemu.
To widać czy się nadaje czy nie.
Z tymi kontaktami "biznesowymi" różnie bywa. Dwie rozmowy kwalifikacyjne do jednej firmy z dwiema różnymi dziewczynami, na pierwszej było z klasą - przedstawiła się, wymiana uścisków rąk i rozmowa przebiegła na luzie bez ciśnień a na drugiej trafiłem na taką co to nawet się nie przedstawiła, o podaniu ręki nawet mowy nie było a na moje pytanie "przepraszam bardzo ale skoro ja tutaj podaję wszystkie swoje dane (było tego cztery kartki A4 a na każdej praktycznie to samo trzeba było wypełniać (sic!)), to czy mógłbym poznać pani godność bo chciałbym wiedzieć z kim rozmawiam" coś tam pod nosem wybąkała ze spuszczonymi oczkami no to sorry bardzo.
We Francji podobno to jest na porządku dziennym że daje się buzi nieznajomym "na dzień dobry" i wręcz uważa się za objaw chamstwa jak się nie da. xD