Autor Wątek: Pytania różne i różniste  (Przeczytany 699259 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sylvik

• Paradise City
  • Respect: +196
Odp: Pytania różne i różniste
« Odpowiedź #2595 dnia: Grudnia 04, 2013, 08:11:22 pm »
0
Mam takie oto doświadczenie z Eventim ;): kiedyś kupowałam u nich bilety z wysyłką kurierem - za dwa, trzy dni miałam je u siebie; dwa tygodnie temu zamówiłam tam bilety na Aerosmith, ale już za pośrednictwem poczty (priorytet) i jak na razie nie przyszły, mimo, że zamówiony w miniony czwartek na Ticketpro bilet na Bumblefoota zdążył dotrzeć już wczoraj - również listem priorytetowym.
Postanowiłam jeszcze nie wpadać w panikę. Mam nadzieję, że nie zostanę na lodzie  ;)

Offline Hubik

• Zasłużeni
  • Madagascar
  • Edomaniak
  • Respect: +1537
« Odpowiedź #2596 dnia: Grudnia 04, 2013, 08:18:11 pm »
0
Jeśli to były bilety kolekcjonerskie, jak w przypadku Black Sabbath, to je wyślą z opóźnieniem. Bilety na Black Sabbath chyba po tygodniu czy nawet dwóch rozsyłali.

Offline Canis_Luna

• Global Moderator
  • Madagascar
  • Nice girls don't play rock n' roll ;)
  • Respect: +4576
« Odpowiedź #2597 dnia: Grudnia 04, 2013, 08:23:10 pm »
0
Tylko, że bilety na BS miały opóźnienie z tego względu, że widnieje na nich napis Impact o czym kupujący nie wiedzieli w chwili kupowania i wszystko by się wydało, gdyby dostali je wcześniej ;) podejrzewam, że z tego samego powodu nie były dostępne w empikach ;)
"Are you gonna bark all day, little doggy, or are you gonna bite?"

"There's no place like the jungle run by Mr. Axl Rose, and there never will

Offline nada.jonna

• Paradise City
  • Respect: +169
« Odpowiedź #2598 dnia: Grudnia 24, 2013, 01:22:16 pm »
0
Słuchajcie, jakie macie sprawdzone sposoby na leczenie gardła?
Mam już dość tego, że non stop mnie boli. Tym bardziej, że kompletnie nie wiem jaka jest przyczyna. Codziennie budzę się rano z bólem gardła, nie ma dnia żeby było normalnie. W pokoju nie mam ani za gorąco ani za zimno, mama mówiła że mogę mieć za sucho - może faktycznie w tym problem? Nie mam ani grzyba na ścianach ani żadnych innych świństw. Ubieram się ciepło, codziennie w kurtkę zimową chociaż nawet nie ma śniegu. Dodam, że mieszkam z Anglii, w Polsce nigdy nie miałam takiego problemu nawet jak wracałam późno nie w stanie przez śniegi i huragany do domu.

Offline cravenciak

• Newsman
  • Garden Of Eden
  • Respect: +1425
« Odpowiedź #2599 dnia: Grudnia 24, 2013, 01:26:05 pm »
0
Ciepłe (ale nie gorące) mleko z miodem, jeżeli to jeszcze nie jest ból typu angina (wtedy tylko pogorszy sytuację). Warto płukać też letnią wodą z solą, dosyć nieprzyjemne, ale daje ulgę. Jeśli chodzi o lekarstwa, to u mnie działa wyłącznie najzwyklejszy Cholinex (jego pochodne typu Cholisept już nie). Jak miałem anginę, to używałem też Tantum Verde w spray'u, bez niego nawet oddychanie sprawiało mi ból.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 24, 2013, 01:28:02 pm wysłana przez cravenciak »

Offline Laa

• Knockin On Heavens Door
  • Respect: +87
« Odpowiedź #2600 dnia: Grudnia 24, 2013, 03:00:37 pm »
0
Zbyt niska wilgotność może być przyczyną. Też mam takie problemy w niektórych pomieszczeniach. Kup na kaloryfer zwykły nawilżacz powietrza. Mam go od kilku lat i się sprawdza. Plus urządzenie mierzące wilgotność powietrza- ja swoje kupiłam na allegro. Dzięki niemu będziesz wiedziała czy dolewać czy już wystarczy. ;)
"Z rzeczy które straciłem najbardziej brakuje mi mózgu" O.
"A teraz prędko, zanim dotrze do nas, że to bez sensu!" J.

Offline Emma

• Zasłużeni
  • Garden Of Eden
  • Respect: +2360
« Odpowiedź #2601 dnia: Grudnia 24, 2013, 03:12:20 pm »
0
Jeśli masz za sucho, to może być problem. Sprawdź też co masz w pokoju, czy masz jakieś roślinki/kwiatki, których wcześniej nie miałaś, bo to też może być alergia. (tak, od alergii może boleć gardło). A jeśli chodzi o leczenie to płukanie gardła szałwią też jest dobre, dla mnie lepsze niż solą, a do tego przyjemniejsze :P

Offline nada.jonna

• Paradise City
  • Respect: +169
« Odpowiedź #2602 dnia: Grudnia 24, 2013, 03:31:38 pm »
0
Ooo jak dużo odpowiedzi, dziękuję Wam bardzo :)
Często płukam gardło sola z wodą ale nic nie daje, mam też takie malutkie fioletowe tabletki do rozpuszczania w wodzie i płukania, cholera wyleciała mi z głowy ich nazwa... ale niewiele to daje szczerze mówiąc.
Bardzo często chorowałam na anginę ale teraz mimo, że mam powiększone migdały to nie mam tej obrzydliwej ropy więc wydaje mi się, że tym razem to nie angina a po prostu chore gardło. Dzięki Bogu nie angina bo nienawidzę tej choroby :D
W pokoju mam tzw. gwiazdę betlejemską ale problemy z gardłem miałam już wcześniej poza tym w domu w Polsce też zawsze w pokoju stały jakieś kwiatki i wszystko było w porządku.
Co do tabletek - cholinex i inne takie chyba tylko łagodzą ból gardła ale nie leczą prawda?

Offline Emma

• Zasłużeni
  • Garden Of Eden
  • Respect: +2360
« Odpowiedź #2603 dnia: Grudnia 24, 2013, 03:40:26 pm »
0
Tak, niestety trzeba uważać przy zakupie czy "likwiduje objawy" czy rzeczywiście leczy.

Offline Canis_Luna

• Global Moderator
  • Madagascar
« Odpowiedź #2604 dnia: Grudnia 25, 2013, 09:21:07 pm »
0
Słuchajcie, jakie macie sprawdzone sposoby na leczenie gardła?
Dowiedz się czy spisz z otwartymi ustami, bo to też może być rozwiązanie problemu ;) mnie się to zdarza i wtedy wstaję z okropnym bólem gardła, który mija  w ciągu dnia.
Co do sposobów:
- grzane piwo z miodem i dużą ilością imbiru mielonego (dużą ale też bez przesady, żeby nie było za ostre i dało się wypić), tak żeby wyżarł ewentualne bakterie
- generalnie imbir, herbata ze świeżym imbirem lub herbata imbirowa (ale nie parzyć jej za długo bo wtedy jest zbyt pieprzna)
- amol z wodą. Pół szklanki wody i dziesięć kropel amolu, wypić, wyżera wszystko :D
- wszelkie tabletki na gardlo ze "znieczulaczem" np. cholisept czy strepsils intensiv

Offline krelke

• Szara Eminecja | Wodopój
  • Administrator
  • Scraped
  • !!! GN'R: Don't you try to stop us now !!!
  • Respect: +250
    • Tomasz Krela
« Odpowiedź #2605 dnia: Grudnia 25, 2013, 10:47:27 pm »
0
Na gardło tylko i wyłącznie napar ze świeżego korzenia imbiru.

Stawia na nogi do 48 godzin.
Kroisz w cienkie plasterki imbir, całkiem sporo nie ma co oszczędzać ;) zalewać wrzątkiem, przykrywasz by dobrze się zaparzył. Jeśli chcesz możesz dodać potem miodu lub nawet trochę cytryny (choć on sam ma cytrynowy posmak). Całość pijesz jeszcze ciepłe małymi łyczkami. Wybije wszystkie bakterie itd. Potem raz raz do łóżka bo to genialnie rozgrzewa i spanie. Po takich 2 dniach popijania powinien ból ustąpić. :)

Offline sylvik

• Paradise City
« Odpowiedź #2606 dnia: Grudnia 26, 2013, 10:42:25 am »
0
Ja mam zawsze przy łóżku HascoSept. Jak budzę się z bólem gardła, to zaczynam dzień od trzech-czterech  psiknięć i na jakiś czas mam spokój. Na mnie to działa lepiej niż wszystkie tabletki do ssania.
Życzę cudownego ozdrowienia!  :)

Offline Canis_Luna

• Global Moderator
  • Madagascar
« Odpowiedź #2607 dnia: Grudnia 26, 2013, 11:38:57 am »
0
Vicks Vaporub do smarowania klatki piersiowej i pleców też jest cudowny. Wysmarować się tuż przed snem i wspaniale rozgrzewa. Rano wstaje się bez dolegliwości :) minus jest taki, że koszulka przesiąka jego zapachem :P

Offline hkt

• Atittude
  • I would've thought you could be more of a man
  • Respect: +941
« Odpowiedź #2608 dnia: Grudnia 26, 2013, 04:15:56 pm »
0
Można iść do lekarza  :sorcerer:
Powyższy post jest zgodny z tematem.

Offline sylvik

• Paradise City
« Odpowiedź #2609 dnia: Grudnia 29, 2013, 01:26:40 pm »
0
Mam pytanie do rowerzystów mieszkających w blokach. Gdzie i w jaki sposób przechowujecie swoje rowery?

Ciekawostki różne i różniste.

Zaczęty przez el_loko

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 4853
Ostatnia wiadomość Maja 24, 2010, 08:33:53 am
wysłana przez Witek