Autor Wątek: Pytania różne i różniste  (Przeczytany 699282 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kortina98

• Atittude
  • See, the sea wants to take me
  • Respect: +969
    • NTSowa galeria ;)
Odp: Pytania różne i różniste
« Odpowiedź #2370 dnia: Kwietnia 23, 2013, 06:20:17 pm »
0
No to dobrze  :D Dziękuję  :kwiatek:

Offline 4Paradise8

• Right Next Door To Hell
  • Respect: +72
« Odpowiedź #2371 dnia: Kwietnia 25, 2013, 09:26:59 pm »
0
Poda ktoś jakąś stronkę do robienia gifów oprócz gifsoup?

Offline Kortina98

• Atittude
    • NTSowa galeria ;)
« Odpowiedź #2372 dnia: Maja 01, 2013, 11:15:23 am »
0
http://makeagif.com/  ;)
--------
Czy ktoś z Was potrafi po przesłuchaniu utworu rozpisać chwyty/akordy ?

Offline Roxy_

• Welcome to the jungle
  • *
  • Respect: +30
« Odpowiedź #2373 dnia: Maja 08, 2013, 02:03:24 pm »
0
Po przesłuchaniu może nie do końca (prędzej po wielu przesłuchaniach), ale w trakcie słuchania metodą prób i błędów z towarzystwem instrumentu da się zrobić. Oczywiście wszystko zależy od trudności utworu :).

guest16533

• Gość
« Odpowiedź #2374 dnia: Maja 08, 2013, 02:07:17 pm »
0
jedzie ktoś na Claptona w Łodzi?

w temacie 'Koncerty' nikt nie odp  :facepalm:

Offline Kortina98

• Atittude
    • NTSowa galeria ;)
« Odpowiedź #2375 dnia: Maja 08, 2013, 05:41:19 pm »
0
Roxy_ spróbowałabyś, jakbym podesłała utwór na pv ?  ;)

Offline Roxy_

• Welcome to the jungle
  • *
  • Respect: +30
« Odpowiedź #2376 dnia: Maja 09, 2013, 06:06:37 pm »
0
Jasne :). Podeślij, to w wolnej chwili na to spojrzę, może uda mi się w jakiś sposób Ci pomóc.

Offline sylvik

• Paradise City
  • Respect: +196
« Odpowiedź #2377 dnia: Maja 10, 2013, 03:50:05 pm »
0
Pytanie do gitarzystów! Jaką gitarę polecilibyście do nauki dla zupełnie początkującego - klasyczną czy akustyczną? Nie planuję kariery scenicznej, tylko chcę brzdąkać w zaciszu domowym, ewentualnie uszczęśliwiać znajomych przy jakimś grillu  ;). Przymierzam się do tego od lat, ale tak jakoś schodziło do tej pory (na rzecz keyborda), a teraz czuję, że wrzód zaczyna pękać i jutro wybieram się do sklepu. Na pewno tam mi coś doradzą, ale najpierw chciałabym posłuchać Waszych opinii. Będę "dźwięczna" za podpowiedź  :D

Offline Jourgen

• Knockin On Heavens Door
  • Respect: +55
« Odpowiedź #2378 dnia: Maja 10, 2013, 03:59:11 pm »
0
Gitara klasyczna jak sama nazwa wskazuje służy do grania muzyki klasycznej, powinna mieć zalożone struny nylonowe, no i oczywiscie ma grubszy gryf.
Gitara akustyczna jak sama nazwa wskazuje służy do grania muzyki akustycznej, powinna mieć zalożone struny "metalowe" no i oczywiście powinna mieć cieńszy i dłuższy gryf (dostęp powyżej 12 progu).

To, że można grać na klasycznej (co robi wielu ludzi) tak samo prawie jak na akustycznej, to dla Polaka nie nowość i sam tak robiłem. Do nauki bierz co tańsze będzie (akustyczna zapewne) i powodzenia Ci życzę.

A najlepiej sobie pożycz od kogoś i zobacz czy Ciebie to wciągnie.
Kiedyś myślałem, że będę gwiazdą tenisa, cóż, bardzo droga rakieta teraz kurzy się w pawlaczu:)
Born to rock, drink and fuck!

Bloody Rose

• Gość
« Odpowiedź #2379 dnia: Maja 10, 2013, 06:18:19 pm »
0
Jourgen ma rację: jeśli masz możliwość, najlepiej jest "pomacać" u znajomych ichnie gitary. Wtedy będziesz mogła zobaczyć, a raczej usłyszeć jaki model najbardziej Ci leży.
Pewnie wiesz iż rodzajów gitar jest od groma. Wiem że nie sposób wszystkich przetestować. Ewentualnie jeśli masz czas, udaj się do różnych salonów ze sprzętem muzycznym (rozłóż sobie to na kilka dni) i tam próbuj.
To nie jest tak że początkujący, musi zaczyna od gitary klasycznej - sama tak kiedyś myślałam i po poznaniu pewnych osób przyszło "oświecenie".
Dobrze jest też zapisać się na fora muzyczne, dla gitarzystów albo basistów, czy też grup dyskusyjnych.
Ilu ludzi, tyle opinii co do sprzętu - pamiętaj że decydując się na elektryka, potrzebujesz także piecyka do niego. Akustyka też można podpiąć pod piecyk.
Brzmienie gitary też zależy od wielu czynników: strun (też jest ich od uja pana), piecyka, efektów, itp., itd. Ten sam model gitary będzie brzmiał inaczej u pani X, która ma takie a takie struny, taki a taki piecyk, a zupełnie inaczej u pana Y który założył struny firmy XYZ, zmienił w gitarze humbuckery, itp., itd.

Offline sylvik

• Paradise City
« Odpowiedź #2380 dnia: Maja 10, 2013, 06:19:16 pm »
0
No tak, właściwie powinnam inaczej zadać pytanie: którą z nich wybrać, żeby się od razu nie zniechęcić (np. bólem palców przy strunach metalowych) :D. Jedynym kryterium, którym się sama na razie kieruję jest właśnie cena. Liczę się z tym, że mój nabytek może podzielić los Twojej bardzo drogiej rakiety tenisowej, Jourgen, chociaż bardzo wierzę w swoją determinację  :P.
Czytałam sporo na ten temat i oczywiście zdaję sobie sprawę do jakiej gry służą obie gitary i czym się różnią, ale chciałam usłyszeć porady praktyków.

Bloody Rose

• Gość
« Odpowiedź #2381 dnia: Maja 10, 2013, 06:40:02 pm »
0
Sylwik - czasem jest tak, że masz od groma zapału, ćwiczysz dzień w dzień i najchętniej chciałabyś także w nocy. I nagle "bum", przestajesz. Myślisz że już nigdy i nagle znów zaczynasz ćwiczyć.
To jest temat rzeka, nie ma czegoś takiego: "Ta a ta będzie zajedwabista, masz moje słowo ! A ta, niee, to sobie odpuść".
Najlepiej "pomacać" gitary znajomych, albo w salonach muzycznych.
Cena - są gitary po kilkanaście tysięcy złotych robionych przez sławne firmy i są do niczego. A bliźniaczy model, ale robiony przez firmę z nikąd, okaże się o wiele lepszy - pod względem brzmieniowym, wykonaniem i ceną. W "Gitarzyście" testują różne modele różnych firm, piszą też jakie były założone struny przez producenta, pod jaki piecyk zostały podpięte, itp. Można też sobie też posłuchać jak brzmią.

Offline sylvik

• Paradise City
« Odpowiedź #2382 dnia: Maja 10, 2013, 06:48:01 pm »
0
Claudia, no właśnie, przejrzałam różne fora i tak jak mówisz, ile osób tyle opinii.
Do tej pory właśnie myślałam, że jest jakaś utarta droga nauki gry - na początek np. klasyk, później akustyk i tak dalej. A tu mi w głowie tylko namieszali, że według upodobań  :lol:. To może podpowiedzcie mi czy na którejś jest łatwiej zaczynać? Tak wszyscy straszą metalowymi strunami...  :???: 
Tak jak już pisałam, nie zamierzam robić kariery, tylko brzdąkać dla własnej przyjemności. I póki co, kupuję jak najtańszą gitarkę, żeby się pobawić. I na pewno nie będę jej podpinała pod żaden piecyk, żeby sąsiedzi nie słyszeli moich męczarni  :lol:.

WindOfChange

• Gość
« Odpowiedź #2383 dnia: Maja 10, 2013, 06:51:19 pm »
0
Co do metalowych strun, to palce bolą dosłownie przez pierwsze kilka dni (a przynajmniej ja tak miałam), a tyle da się przeżyć ;) No i ewentualnie po dłuższej przerwie w graniu.

Offline katarynka

• Better
  • Respect: +192
« Odpowiedź #2384 dnia: Maja 10, 2013, 07:40:49 pm »
0
Czy istnieje jakiś specyfik, który przyspiesza gojenie się siniaków i łagodzi ból? Hula hop tak mnie poturbowało, że moje kości biodrowe są stłuczone na amen, same fioletowe wylewy podskórne, nie mogę w spodniach chodzić przez ten ból :/

Ciekawostki różne i różniste.

Zaczęty przez el_loko

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 4853
Ostatnia wiadomość Maja 24, 2010, 08:33:53 am
wysłana przez Witek