Autor Wątek: Pytania różne i różniste  (Przeczytany 699285 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline nada.jonna

• Paradise City
  • Respect: +169
Odp: Pytania różne i różniste
« Odpowiedź #2340 dnia: Kwietnia 04, 2013, 10:11:21 pm »
0
Wiesz, języków nigdy za wiele. A jeśli fiński miałby Ci w czymkolwiek pomóc (w pracy albo w samozadowoleniu) to zawsze (zawsze!) warto spróbować, szczególnie, że jeśli uczysz się angielskiego sama, to prawdopodobnie masz jakąś smykałkę do tego typu rzeczy :).
Bo to lubię :) Strasznie lubię mówić i pisać po angielsku  :D Pomogłoby mi to w rozumieniu artykułów nt. zagranicznych zespołów o które trudno nawet w języku angielskim a przy okazji mogłabym próbować sił tłumacza. Kiedyś ktoś mi powiedział, że np. tłumaczenia z fińskiego są dwa razy droższe niż angielskie, także stawki na pewno nie są małe.

Offline Canis_Luna

• Global Moderator
  • Madagascar
  • Nice girls don't play rock n' roll ;)
  • Respect: +4576
« Odpowiedź #2341 dnia: Kwietnia 04, 2013, 10:20:52 pm »
0
Kiedyś ktoś mi powiedział, że np. tłumaczenia z fińskiego są dwa razy droższe niż angielskie, także stawki na pewno nie są małe.
A to na pewno, bo znających fiński jest z pewnością zdecydowanie mniej niż angielski, zwłaszcza w obecnych czasach.
"Are you gonna bark all day, little doggy, or are you gonna bite?"

"There's no place like the jungle run by Mr. Axl Rose, and there never will

Offline Kurczak

• Paradise City
  • Respect: +104
« Odpowiedź #2342 dnia: Kwietnia 04, 2013, 11:04:45 pm »
+1
CC, to realna sytuacja, czy też czysto hipotetyczna?
Przy dużym tłoku każda forma "rundki po autobusie" będzie wypadać słabo, ale można spróbować najprostszego rozwiązania, przy czym zakładającego w pewnym stopniu dobrą wolę pasażerów. Oczywiście zakładam (co właściwie wynika z opisu sytuacji), że bilety są jednoprzejazdowe, a nie czasowe. Mianowicie widzę to tak: konduktor zbiera opłaty od osób, które zamierzają wysiąść na najbliższym przystanku (i tu zakładamy, że ludzie nie będą tego ukrywać) i - jeśli zostanie mu czas - również od pozostałych. Do tego przydałaby się jakaś szybka forma potwierdzenia, umożliwiająca równie szybkie potwierdzenie uiszczenia opłaty w momencie wysiadania, typu pieczątka, czy w ostateczności zwykły podpis na bilecie, żeby wyłapać ewentualnych gapowiczów.
Wbrew Twoim oczekiwaniom, kreatywnością to się nie wykazałem, ale mówią, że najprostsze rozwiązania są zwykle najlepsze ;)
Patafiaństwo się szerzy...

Offline Canis_Luna

• Global Moderator
  • Madagascar
« Odpowiedź #2343 dnia: Kwietnia 04, 2013, 11:07:04 pm »
+1
A on nie może zbierać opłaty przy rozdawaniu tych biletow?

Offline Kurczak

• Paradise City
  • Respect: +104
« Odpowiedź #2344 dnia: Kwietnia 04, 2013, 11:09:53 pm »
+1
Canis, a chciałabyś stać w takiej kolejce do autobusu, jak do kasy w Kauflandzie, czy innej Biedronce? :P
Patafiaństwo się szerzy...

Offline Canis_Luna

• Global Moderator
  • Madagascar
« Odpowiedź #2345 dnia: Kwietnia 04, 2013, 11:12:41 pm »
+1
Oczywiście, że nie, ja tylko zadałam pytanie :lol: No to może drugie - rozumiem, że dwóch konduktorów odpada? Chociaż oni zawsze pracują dwójkami, jeden naciera od przodu a drugi od tyłu.
Ale to odpada, bo dwóch znaczyłoby, że trzeba podzielić premię a tego chyba nam w tym zadaniu nie wolno.

Offline mafioso

• Marketing
  • Street of dreams
  • Respect: +2220
    • As Koncertowy
« Odpowiedź #2346 dnia: Kwietnia 05, 2013, 09:27:52 am »
+1
Obkleić autobus kartkami, żeby pasażerowie mieli przygotowaną odliczoną kwotę na bilet, bo w innym wypadku konduktor nie wpuści do autobusu. Jeśli ludzie nie będą szukać kasy w trakcie jazdy pomiędzy przystankami to skróci się czas na pobieranie opłaty za bilet.

Offline Duffinka

• Atittude
  • I'm just a dreamer - I dream my life away
  • Respect: +477
« Odpowiedź #2347 dnia: Kwietnia 05, 2013, 09:53:31 am »
+1
Pomysł mafiosa wydaje mi się być najrozsądniejszy biorąc pod uwagę, że nie można kupić automatów itp.  Jeszcze lepiej by było gdyby ludzie z danego przystanku przed przyjazdem autobusu hurtem złożyli sumkę za bilety, ale znając nasze społeczeństwo to wątpię. A najlepiej już by było gdyby gdzieś (w kiosku etc.) można by było kupić bilety a konduktor by je tylko sprawdził czy coś, ale to chyba odpada?
"Byli jak gang upadłych aniołów, którzy zstąpili na Ziemię by wskrzesić rock'n'rolla"
"Muzyka jest jedyną zmysłową przy­jem­nością poz­ba­wioną zna­mion grzechu. "

Offline CC

• Paradise City
  • Sometimes I need some time... all alone
  • Respect: +426
« Odpowiedź #2348 dnia: Kwietnia 05, 2013, 03:05:06 pm »
0
Kurczak, Twój pomysł naprawdę mi się podoba, w sumie dużo praktyczniejszy od tego, na co do tej pory wpadłem.

Canis, na zatrudnienie nikogo nie ma kasy, za darmo przecież nikt nie będzie robił ;) A przy sprzedawaniu biletów na wejściu niestety te postoje byłyby prawdopodobnie jeszcze dłuższe.

Mafioso, to był jeden z moich pierwszych pomysłów. Poszedłem nawet dalej - zaokrąglijmy ceny biletów, żeby pasażerom łatwiej było mieć przy sobie odpowiednią kwotę. Ale ta opcja to raczej ostateczność, bo żaden sklep czy inna instytucja nie wymaga od swoich klientów idealnie odliczonych pieniędzy.

Sytuacja jest jak najbardziej autentyczna, takie cos funkcjonowało w Ameryce na przełomie lat 80. i 90. Uprzedzając Wasze pytanie, problem rozwiązało wprowadzenie kasowników, czego mnie zrobić nie wolno.

Ogólnie, pani profesor powiedziała, że ona by raczej poszła w stronę likwidowania tłoku w autobusach, zamiast ruszania systemu pracy konduktora. W tekście jest taki przypis, który podobno ma służyć za wskazówkę: "w godzinach szczytu jeździ więcej autobusów, niż jest przystanków". Nie wiem, czy mam to traktować na zasadzie "dla wszystkich starczy autobusów"? Wtedy można by, na przykład, zlikwidować miejsca stojące. Od razu konduktor by zdążył obrócić. A skoro jeździ tak wiele autobusów, to każdy i tak dojedzie na miejsce.
Geoff Fuckin' Tate!

Offline Emma

• Zasłużeni
  • Garden Of Eden
  • Respect: +2360
« Odpowiedź #2349 dnia: Kwietnia 09, 2013, 02:08:31 pm »
0
Wiecie o co może chodzić mojemu komputerowi/przeglądarce - wyrzuca mnie dzisiaj z różnych stron, a potem przy logowaniu podaje, że wpisuję złe hasło, chociaż wpisuję dobre. I pół biedy jak jest to jakieś forum czy portal, ale właśnie zablokowało mi dostęp do internetowego konta bankowego. I tu druga kwestia - jestem w PKO, korzystam z iPKO, mam konto internetowe itp. Przy podpisywaniu umowy dostałam hasła pierwszego logowania do wszystkich serwisów - internetowego, telefonicznego i terminalu samoobsługowego. Jak mi zablokowało ten internetowy, podali mi numer tel. gdzie mam dzwonić, no to dzwonię, podaję numer klienta, hasło pierwszego logowania do serwisu telefonicznego, automat mi odpowiada, że jeszcze nie aktywowałam tej funkcji więc muszę czekać na konsultanta, kobieta odbiera i mi mówi, że widocznie nie wyraziłam na zgody na taki dostęp. No jakim cudem mogłam nie wyrazić zgody, skoro dostałam kod dostępu? -,-

Offline Canis_Luna

• Global Moderator
  • Madagascar
« Odpowiedź #2350 dnia: Kwietnia 09, 2013, 07:25:32 pm »
0
Nie wiem o co chodzi Emma, ale mogę Ci powiedzieć, że jakiś miesiąc temu zrobiło mi się dokładnie tak samo z logowaniem do konta w PKO. Wpisywałam dobre hasło, wyskakiwało, że złe, aż mi zablokowało dostęp. Jeszcze się nie ruszyłam, żeby podejść do oddziału, żeby mi to odblokowali, ale w końcu będę musiała się ruszyć. Wolę osobiście niż przez telefon.

Offline Emma

• Zasłużeni
  • Garden Of Eden
« Odpowiedź #2351 dnia: Kwietnia 09, 2013, 07:30:08 pm »
0
A no to milusio... Ja chciałam telefonicznie, żeby jak najszybciej mieć dostęp i przelew zrobić, a tu nie ma tak dobrze.... :/

Offline shiris

• Paradise City
  • Respect: +180
« Odpowiedź #2352 dnia: Kwietnia 10, 2013, 12:17:04 pm »
0
Wiesz co Emmo przeskanowałabym sobie komputer, czy nie ma czegoś niepożądanego. A żeby sprawdzać procesy to bym sobie zainstalowała process explorer.
Muzyka to całe moje życie.

Offline Emma

• Zasłużeni
  • Garden Of Eden
« Odpowiedź #2353 dnia: Kwietnia 10, 2013, 03:29:46 pm »
0
Tak właśnie myślałam czy może czegoś nie złapałam, zrobiłam skan, ale niczego nie znalazło. Chyba rzeczywiście zainstaluję to o czym mówisz i sprawdzę czy to coś wykryje.

Offline Canis_Luna

• Global Moderator
  • Madagascar
« Odpowiedź #2354 dnia: Kwietnia 10, 2013, 07:56:18 pm »
0
Spróbuj też z combofixem. Powinien wyczyścić wszystko, co mogło się przyplątać, a czego antywirus mógł nie wykryć.

Ciekawostki różne i różniste.

Zaczęty przez el_loko

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 4853
Ostatnia wiadomość Maja 24, 2010, 08:33:53 am
wysłana przez Witek