Autor Wątek: Pytania różne i różniste  (Przeczytany 699286 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kurczak

• Paradise City
  • Respect: +104
Odp: Pytania różne i różniste
« Odpowiedź #2325 dnia: Marca 30, 2013, 10:44:09 pm »
0
Najłatwiej będzie pewnie znaleźć program obsługujący słowniki w formacie stardict, które można łatwo znaleźć w sieci. Nie wspomniałaś co to za telefon, ale takie programy są chyba na większość systemów mobilnych. Na Androida polecam Fora Dictionary.
Patafiaństwo się szerzy...

Offline BittersweetRaspberry

• Knockin On Heavens Door
  • Im elated....medicated....
  • Respect: +601
« Odpowiedź #2326 dnia: Kwietnia 01, 2013, 01:15:22 pm »
+1
Chciałabym zadać pytanie,skąd może pochodzić fragment video 2:27,ponieważ delikatnie się zdziwiłam....
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=eBFSzYhpi64" target="_blank" class="aeva_link bbc_link new_win">http://www.youtube.com/watch?v=eBFSzYhpi64</a>
  :???:

Offline Marmetal

• Paradise City
  • Own worst enemy.
  • Respect: +412
    • Facebook
« Odpowiedź #2327 dnia: Kwietnia 01, 2013, 02:31:33 pm »
0
To nie czasem z oryginalnego teledysku It's So Easy? :)

WindOfChange

• Gość
« Odpowiedź #2328 dnia: Kwietnia 01, 2013, 03:01:22 pm »
0
raczej tak
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=-DoPqHuMMGQ" target="_blank" class="aeva_link bbc_link new_win">http://www.youtube.com/watch?v=-DoPqHuMMGQ</a>

Offline mafioso

• Marketing
  • Street of dreams
  • Respect: +2220
    • As Koncertowy
« Odpowiedź #2329 dnia: Kwietnia 03, 2013, 12:05:18 pm »
0
Wie ktoś może co oznacza wpis na rachunku bankowym "nierozliczone transakcje przychodzące"? Siostra przelała mi 500 zł, w "dostępnych środkach" mam 600 zł, na "saldzie bieżącym" 100, przy czym jest tam zaznaczone to 500 zł właśnie z tym dopiskiem "nierozliczone transakcje przychodzące". Czyli co w końcu? Bank Millenium.

Twój bank jeszcze nie zaksięgował tej wpłaty 500 zł na Twoim koncie. Dopiero jak zaksięgują to będzie mogła z tych pieniędzy korzystać.

Offline BittersweetRaspberry

• Knockin On Heavens Door
  • Im elated....medicated....
  • Respect: +601
« Odpowiedź #2330 dnia: Kwietnia 03, 2013, 06:16:54 pm »
+2
Oglądałam sobie Double Talkin' Jive Indiana 1991,i zaciekawiło mnie,dlaczego śpiewa Axl,skoro Izzy jeszcze jest w GN'R?
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=UZz3AQehHrA" target="_blank" class="aeva_link bbc_link new_win">http://www.youtube.com/watch?v=UZz3AQehHrA</a>
W sensie dlaczego Izzy nie mógł zaśpiewać,skoro na UYI śpiewa on...  :???:

Offline Duffowa

• Atittude
  • Respect: +1027
« Odpowiedź #2331 dnia: Kwietnia 03, 2013, 06:18:12 pm »
0
wydaje mi się że chyba zawsze Axl przejmował DTJ na koncertach? czy coś mi się ubzdurało?

Offline nada.jonna

• Paradise City
  • Respect: +169
« Odpowiedź #2332 dnia: Kwietnia 03, 2013, 07:40:02 pm »
0
Czy jest tutaj ktoś kto zna język fiński i mógłby powiedzieć czy jest trudny do nauczenia? Jakich języków warto się uczyć? Zdałam sobie sprawę, trochę późno co prawda, że angielski na nic w dzisiejszych czasach mi się nie przyda i mogłabym chociaż spróbować pouczyć się innego, a że łatwo mi to przychodzi może coś by z tego wyszło  :lol:

Offline Canis_Luna

• Global Moderator
  • Madagascar
  • Nice girls don't play rock n' roll ;)
  • Respect: +4576
« Odpowiedź #2333 dnia: Kwietnia 03, 2013, 09:36:08 pm »
0
Nie mam pojęcia czy jest trudny. Wiem tylko, że osoby znające języki skandynawskie są poszukiwane dość często do pracy ;)
"Are you gonna bark all day, little doggy, or are you gonna bite?"

"There's no place like the jungle run by Mr. Axl Rose, and there never will

Offline Emma

• Zasłużeni
  • Garden Of Eden
  • Respect: +2360
« Odpowiedź #2334 dnia: Kwietnia 04, 2013, 12:19:03 am »
+1
Fiński jest trudny, ale da radę ogarnąć. Będąc w Finlandii poznałam zaledwie kilka słówek i oglądając telewizję, gdzie mówili po angielsku, a napisy były fińskie stwierdziłam, że to nienormalne, żeby ktoś do jednego słowa wrzucał pod rząd 3 "i" a zaraz potem 4 "u", ale mam koleżanki, które tam studiują i po pół roku nauki dawały radę się dogadać. Moja "anglistka" na studiach uczy też fińskiego i czasem nam coś daje do czytania po fińsku. Zasada jest prosta - czytasz wszystkie literki, nieważne ile razy pod rząd się pojawiają i nie możesz ominąć żadnej :P Niewiele pamiętam, ale wiem, ze 1,2,3,4 brzmi jak "iksi, kaksi, kolme nelja", więc całkiem śmiesznie :P Wymowa jest beznadziejna, zwłaszcza na początku, ale na pewno przy regularnej nauce idzie to lepiej, gramatyka do najłatwiejszych nie należy, ale też podobno Polacy szybko łapią.Tylko znajdź dobrą szkołę/nauczyciela. Filologie ugrofińskie są oblegane, ale i tak jest mało ludzi w naszym kraju znających ten język, więc chyba warto się go uczyć.

Offline Roxy_

• Welcome to the jungle
  • *
  • Respect: +30
« Odpowiedź #2335 dnia: Kwietnia 04, 2013, 09:33:21 am »
0
Z tego co mi mówiono, to tak - język fiński jest trochę skomplikowany. Szczególnie, że nie należy do tej rodziny języków europejskich, które w większości chociaż trochę znamy (języki indoeuropejskie), a do zupełnie innej (języki uralskie), więc czasami trudno dopatrzeć się jakichś powiązań i podobieństw, wymowa jest dziwna. Ale jak wiadomo, kto chce to sobie poradzi :). Z tego co wiem warto uczyć się też szwedzkiego i norweskiego, dużo łatwiejsze, a chyba równie pożądane. Może nawet bardziej?

Offline Canis_Luna

• Global Moderator
  • Madagascar
  • Nice girls don't play rock n' roll ;)
  • Respect: +4576
« Odpowiedź #2336 dnia: Kwietnia 04, 2013, 01:31:51 pm »
0
Mój opiekun praktyk i specjalizacji archiwistycznej na studiach poza historią był także po filologii szwedzkiej, ale nigdy nawet słowem się w tym języku nie zająknął, a szkoda :(
"Are you gonna bark all day, little doggy, or are you gonna bite?"

"There's no place like the jungle run by Mr. Axl Rose, and there never will

Offline nada.jonna

• Paradise City
  • Respect: +169
« Odpowiedź #2337 dnia: Kwietnia 04, 2013, 03:23:11 pm »
0
Dzięki wielkie za odpowiedzi :)
Wiem, że jest cholernie trudny bo nasłuchałam się wywiadów z Finami i chyba dlatego mimo tej śmiesznej wymowy tak mi się spodobał  :P Czytałam też o odmianie przez przypadki, którą kaleczą nawet Finowie, pamiętam że oni nie mają tam kilku literek np b... Fiński jak dla mnie jest bardzo melodyczny przez takie zaciąganie właśnie przez powtarzanie się literek np kiitos ikkuna :)
Po maturze poważnie się nad tym zastanowię, może warto poznać choćby podstawy :) Angielskiego w dużym stopniu uczę się sama to zawsze można próbować z innym językiem + znaleźć dobrego nauczyciela.

Offline Roxy_

• Welcome to the jungle
  • *
  • Respect: +30
« Odpowiedź #2338 dnia: Kwietnia 04, 2013, 06:57:52 pm »
0
Wiesz, języków nigdy za wiele. A jeśli fiński miałby Ci w czymkolwiek pomóc (w pracy albo w samozadowoleniu) to zawsze (zawsze!) warto spróbować, szczególnie, że jeśli uczysz się angielskiego sama, to prawdopodobnie masz jakąś smykałkę do tego typu rzeczy :).

Offline CC

• Paradise City
  • Sometimes I need some time... all alone
  • Respect: +426
« Odpowiedź #2339 dnia: Kwietnia 04, 2013, 09:49:05 pm »
+1
Pomóżcie forumowicze! Mam do opracowania projekt zmian systemu dla komunikacji miejskiej. Główny problem wygląda tak: w każdym autobusie jest konduktor i kierowca. Kierowca może ruszyć dopiero, gdy konduktor przy wejściu wyda wszystkim bilety. Potem, w trakcie jazdy pobiera od wszystkich opłatę za wydane bilety i na następnym przystanku znowu stoi przy wejściu, wydaje bilety i znowu rundka z tacą po autobusie. W godzinach szczytu autobusy są cholernie zatłoczone, dlatego czas przejazdu między przystankami jest dla konduktora za krótki - kierowca musi czekać na przystanku aż konduktor dokończy swoją rundę i jeszcze wyda bilety wchodzącym, co wiąże się z opóźnieniem. I tu mamy konflikt - kierowca dostaje premię za jak najszybsze pokonanie trasy, a konduktor za obsłużenie wszystkich pasażerów. Trzeba wymyślić jakieś rozwiązanie, żeby sprawdzanie biletów było sprawniejsze albo postoje były krótsze, cokolwiek, co zlikwiduje konflikt.

Nie można:
1. Niczego modernizować, kupować itd., bo nie mamy żadnych środków. Czyli montaż kasowników odpada ;)
2. Zmieniać systemu premiowania.

Ratujcie, bo jestem już wyprany z pomysłów, wszystko było albo niepraktyczne, albo wymagało funduszy. Liczę na Waszą kreatywność, odwdzięczę się dobrym słowem i modlitwą do dowolnie wybranego bóstwa. ;)
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 04, 2013, 10:03:46 pm wysłana przez CC »
Geoff Fuckin' Tate!

Ciekawostki różne i różniste.

Zaczęty przez el_loko

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 4853
Ostatnia wiadomość Maja 24, 2010, 08:33:53 am
wysłana przez Witek