Autor Wątek: Polityka  (Przeczytany 436525 razy)

Offline Bluebird

• Garden Of Eden
  • Na zdjęciu nie jest Magda Gessler, tylko R. Baggio
  • Respect: +972
Odp: Polityka
« Odpowiedź #2475 dnia: Maja 19, 2025, 10:37:06 am »
+1
Na 100% jeszcze nie podjąłem decyzji czy pójdę na drugą turę, ale na dzień wczorajszy to Trzaskowski, bardziej zabiegał o to, żeby ludzie głosujący na Mentzena czy Brauna zagłowali na Nawrockiego niż sam Nawrocki, poprzez poruszenie kwestii dotyczącej aborcji tak jakby nierozumiał czyj elektorat może zdecydować o wygranej i jakie poglądy ma w tej kwestii ten elektorat. Ja wolałbym, żeby to sam Nawrocki zabiegał o wyborców Brauna do których należę czy Mentzena. Na Trzaskowskiego na pewno nie zagłosuje, do Nawrockiego też ciężko mi się przekonać ale nie mówię nie.
« Ostatnia zmiana: Maja 19, 2025, 10:39:31 am wysłana przez Bluebird »

Offline Zqyx

• Newsman
  • Madagascar
  • "But nobody pulled the trigger. They just..."
  • Respect: +3548
    • Bumblefoot fans Poland - mój fanowski profil Rona
« Odpowiedź #2476 dnia: Maja 19, 2025, 12:06:34 pm »
0
No, mocne zaakcentowanie kwestii aborcji mogło być strategicznym błędem ze strony Trzaskowskiego, zwłaszcza jeśli spojrzymy na to, jak wyglądała pierwsza piątka kanydatów z największym poparciem. Nie wiem, czy dla zrobił to dla wyraźnego rozróżnienia od Nawrockiego, czy dlatego, że ta sprawa jest dla niego tak ważna.
Podobnie zresztą na kwestii podejścia do aborcji, choć jest zupełnie inne, wyłożył się Mentzen, który, gdyby sprawy nie ruszał, albo zbagatelizował być może otarłby się o drugą turę.
Ze strony Nawrockiego śmiechowe było podejście typu - Nie mam nad sobą żadnego prezesa, natomiast świetnym posunięciem było prawie natychmiastowe zwrócenie się do doktora Mentzena. Mentzen mile połechtany publicznym nazwaniem doktorem z pewnością spojrzy teraz na kandydaturę  Nawrockiego przychylniej, inna sprawa, że w sumie i tak nie ma wyjścia, bo nie sądzę, żeby ktokolwiek z wyborców Konfederacji poparł Trzaskowskiego. Tak naprawdę sprawa rozbija się tylko o to, czy Mentzen udzieli ( a może już udzielił? ) oficjalnego poparcia Nawrockiemu, czy nie.
Podaruj mi 1,5% podatku :) Dziękuję!
KRS: 0000186434
Cel szczegółowy: 569/W

"Hey, you caught me in a coma and I don't think I wanna
Ever come back to this world again"

Offline Wojo

• Atittude
  • fade away
  • Respect: +203
« Odpowiedź #2477 dnia: Maja 19, 2025, 04:37:55 pm »
+2
Wiem, że każdy żyje w swojej bańce ale żeby Braun miał taki wynik... ja prd.

Tak wiem, jestem zaściankiem, nieukiem, prostakiem za głupim na demokrację…
… a ja tylko zagłosowałem.

Offline Douger

• Garden Of Eden
  • Dżentelmenel
  • Respect: +1275
« Odpowiedź #2478 dnia: Maja 19, 2025, 09:09:13 pm »
0
Trzaskowski to poniósł porażkę w tym wyborach na poziomie Hołowni. Gość jest tyle lat prezydentem stolicy, drugi raz kandyduje i zdobył tyle głosów co jakiś nołnejm, którego pół roku temu znał co najwyżej Jerzy Z.

No i można zaobserwować to o czym pisałem jakiś czas temu. Duopol PiS PO powoli się kończy.
http://drwale.blogspot.com/

Powyższy komentarz ma formę żartobliwą. Proszę nie brać go na poważnie.

Offline Zqyx

• Newsman
  • Madagascar
« Odpowiedź #2479 dnia: Dzisiaj o 08:18:11 am »
0
Pytanie, co zrobią wyborcy Konfederacji ( czyli jak dla mnie Mentzena i Brauna, chociaż formalnie Brauna już tam nie ma ).
Z zaciśniętymi zębami na Nawrockiego, jako mniejsze zło, czy przestaną się bawić i zostaną w domu? Tak, czy inaczej zachowanie wyborców Konfederacji, jako trzeciej siły
przesądzi o tym, kto zostanie prezydentem. No chyba, że znaczna część z tych 30 % wyborców, którzy zostali w domach podczas pierwszej tury jednak postanowi wybrać się na spacer do lokalu wyborczego. Ale w to wątpię.
« Ostatnia zmiana: Dzisiaj o 09:51:23 am wysłana przez Zqyx »

Offline daub

• Byli moderatorzy/newsmani
  • Garden Of Eden
  • Respect: +1536
« Odpowiedź #2480 dnia: Dzisiaj o 09:32:45 am »
+1
Duże prawdopodobieństwo, że ruszą dupy ale też, że nie ruszą....
zobaczymy

Offline Maro2

• Garden Of Eden
  • WHYNO
  • Respect: +120
    • OLD CHOPPER
« Odpowiedź #2481 dnia: Dzisiaj o 10:21:36 am »
0
Ja jako głosujący na Mentzena w I turze z całą pewnością i determinacją pójdę przeciwko Trzaskowskiemu w II turze, namawiam też całą rodzinę. Nawrocki to nie jest do końca mój wybór, natomiast jest to lepsze rozwiązanie dla Polski jako suwerennego kraju w środku Europy.
OLD CHOPPER R.I.P. (2010-2018)
===---===WHYNO===---===

Offline daub

• Garden Of Eden
« Odpowiedź #2482 dnia: Dzisiaj o 10:30:17 am »
0
Lepsze rozwiązanie bo będzie dalej na sznurku dziadzi i będzie proruski ?
Chcesz ruski mir u nas ?

Offline Maro2

• Garden Of Eden
  • WHYNO
  • Respect: +120
    • OLD CHOPPER
« Odpowiedź #2483 dnia: Dzisiaj o 10:41:06 am »
+1
Jakie ruskie implementacje prawne ma w swoim programie Nawrocki?
OLD CHOPPER R.I.P. (2010-2018)
===---===WHYNO===---===

Offline daub

• Garden Of Eden
« Odpowiedź #2484 dnia: Dzisiaj o 10:52:12 am »
0
w programie nic - dlatego jest tak napisany, by nie można było się przyczepić, ale poza programem i owszem
spotykanie się ze skrajną prawicą rumuńską prorosyjską
zbrukanie prezydenta Ukrainy po wizycie u OrangeMana
k***a to jest polityk demokratyczny ?

Offline Śpiochu

• Global Moderator
  • One In A Million
  • Hail to the chief!
  • Respect: +1752
« Odpowiedź #2485 dnia: Dzisiaj o 11:02:36 am »
0
Trzaskowski jest zbyt postępowy i lewicowy dla większości społeczeństwa, które historycznie było prawicowe i tutaj faktycznie Nawrocki ma przewagę. Co do Brauna. Tak, uważam go za oszołoma i człowieka skrajnie niebezpiecznego. To nawet nie jest Trump, który jednak w mojej opinii działa na korzyść swojego biznesu i interesów jednostki. Braun to człowiek, który chce uczynić zamordyzm metodą rządzenia. Bagno.

Idę głosować przeciw PISowi. Ale i tak Trzaskowski wg mnie byłby dobrym prezydentem.
...jeśli powyższy komentarz wydaje Ci się zbyt poważny, to zmień zdanie.
GNR
Warszawa 15.07.06, Praga 27.09.10, Rybnik 11.07.12, Gdańsk 20.06.17
Slash
13.02.13, 12.02.19, 16.04.24

Offline Zqyx

• Newsman
  • Madagascar
« Odpowiedź #2486 dnia: Dzisiaj o 11:18:04 am »
0
W kwestii Brauna zastanawiam się, na ile ten wybór był podyktowany sprzeciwem wobec kandydatury Mentzena, bo na pewno w niektórych przypadkach tak było. Nie da się też ukryć, że ten kandydat miał swój potencjał memiczny - strażak Braun, co mogło przyciągnąć niektórych wyborców, zwłaszcza tych radykalniejszych, albo mniej zdecydowanych. Jaki będzie rzeczywisty potencjał tego kandydata zobaczymy za 2 lata w wyborach parlamentalnych, które, co tu kryć, będą w dużej mierze zależały od obecnych wyborów prezydenckich.

Offline mafioso

• Marketing
  • Street of dreams
  • Respect: +2266
    • As Koncertowy
« Odpowiedź #2487 dnia: Dzisiaj o 11:49:39 am »
+2
Duże prawdopodobieństwo, że ruszą dupy ale też, że nie ruszą....
zobaczymy

Od razu widać, że ekspercka opinia :lol:

Offline Douger

• Garden Of Eden
  • Dżentelmenel
  • Respect: +1275
« Odpowiedź #2488 dnia: Dzisiaj o 12:04:07 pm »
0
Dla mnie obaj kandydaci są tragiczni. Wybierzemy albo kolejnego długopisa (co miało miejsce do tej pory), albo randoma z szemraną przeszłością.

Politolodzy w tym momencie nie mają pojęcia jaki będzie wynik i sie znimi zgadzam.
http://drwale.blogspot.com/

Powyższy komentarz ma formę żartobliwą. Proszę nie brać go na poważnie.

Offline Bluebird

• Garden Of Eden
  • Na zdjęciu nie jest Magda Gessler, tylko R. Baggio
  • Respect: +972
« Odpowiedź #2489 dnia: Dzisiaj o 12:26:14 pm »
+1
W kwestii Brauna zastanawiam się, na ile ten wybór był podyktowany sprzeciwem wobec kandydatury Mentzena, bo na pewno w niektórych przypadkach tak było. Nie da się też ukryć, że ten kandydat miał swój potencjał memiczny - strażak Braun, co mogło przyciągnąć niektórych wyborców, zwłaszcza tych radykalniejszych, albo mniej zdecydowanych.
Ja mogę powiedzieć jedynie za siebie. Mnie Braun już przekonał do siebie w 2015 roku, ze względu na jego poglądy min.: pełna suwerenność, wzmocnienie polskiej armii, ochrona życia ludzkiego, dążenie do likwidacji obecnego systemu emerytalnego, no i opowiadał się za podatkiem pogłównym co oznaczało, że obok Korwina był chyba tylko jednym z dwóch kandydatów, którzy jasno opowiadali się za likwidacją podatku dochodowego. Poza tym bardzo dobrze wypadł w debacie prezydenckiej. Ostatecznie na niego nie zagłosowałem, bo miałem już wcześniej innego kandydata, który uważałem, że ma większe szanse namieszać w obecnym układzie politycznym, ale na pewno stałem się jego sympatykiem. 5 lat później w prawyborach już mu kibicowałem, żeby wygrał tą batalię.
Z racji tego, że przez ten czas nie zmienił poglądów i naprawdę robił dobrą robotę, żeby przyciągnąć do siebie kolejnych wyborców utwierdził mnie w przekonaniu, żeby głosować na niego, ale też prawdą jest to, że to jak się zachowały władze obecnej Konfederacji w sprawie wyboru kandydata, w sprawie kongresu partii też miało wpływ. Samego w sobie Mentzena uważałem za zły wybór, chociażby przez to, że słabo wypada w debatach, ale widziałem w tym nadzieję, że Braunowi przez to uda się podebrać jakąś część głosów sympatyków Konfederacji i być może to się udało, ale nie w takim stopniu, żeby go prześcignąć.