Ankieta

Na kogo zagłosujesz w wyborach parlamentarnych 15 października?

Prawo i Sprawiedliwość
0 (0%)
Koalicja Obywatelska
4 (33.3%)
Trzecia Droga (PSL + Hołownia)
1 (8.3%)
Lewica
0 (0%)
Konfederacja
5 (41.7%)
Inna partia
1 (8.3%)
Nie pójdę na wybory
1 (8.3%)
Oddam nieważny głos
0 (0%)

Głosów w sumie: 12

Głosowanie skończone: Października 15, 2023, 01:30:16 pm

Autor Wątek: Polityka  (Przeczytany 427201 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Brokenwings

• Zasłużeni
  • One In A Million
  • Respect: +10
Polityka
« Odpowiedź #165 dnia: Marca 22, 2007, 07:08:59 pm »
0
Brawa dla pana Oleksego!Cóż takie rzeczy moga się dziać chyba tylko w naszym pieknym kraju.

Offline Hubik

• Zasłużeni
  • Madagascar
  • Edomaniak
  • Respect: +1539
Polityka
« Odpowiedź #166 dnia: Marca 22, 2007, 07:10:29 pm »
0
Podoba mi się fakt, że teraz twierdzi, że te nagrania to manipulacja.  

Offline Brokenwings

• Zasłużeni
  • One In A Million
Polityka
« Odpowiedź #167 dnia: Marca 22, 2007, 07:12:47 pm »
0
Ja słyszałam jak mówił,ze nie pamieta :D  

Offline Nope

• Byli moderatorzy/newsmani
  • One In A Million
  • we're all mad here
  • Respect: +32
Polityka
« Odpowiedź #168 dnia: Marca 22, 2007, 07:41:01 pm »
0
hehe, zawsze lubiłem oleksego :D z chruszczowem mi sie kojarzył :D z*******ą akcje odstawił :D

Offline Brokenwings

• Zasłużeni
  • One In A Million
Polityka
« Odpowiedź #169 dnia: Marca 22, 2007, 07:43:43 pm »
0
Wiem,ze to straszne,ale ja od jakiedoś czasu ogladając wiadomości w TV traktuje je jak dobry program rozrywkowy.

Offline Jaskinia

• Reckless Life
  • **
  • Respect: +1
    • http://
Polityka
« Odpowiedź #170 dnia: Marca 22, 2007, 08:50:36 pm »
0
Na zachodzie śmieją się z naszego rządu i słusznie, u nas tylko non stop ględzi się o jakiś aferach, wyciąganiem jakiś brudów sprzed lat, ale nikt nie mówi o tym że np. niektórzy ludzie pracują za 600 zł i że to nie wystarcza żeby utrzymać siebie a tym bardziej rodzinę.

Offline Roxy

• Better
  • ?
  • Respect: +4
Polityka
« Odpowiedź #171 dnia: Marca 23, 2007, 07:16:21 am »
0
Oglądanie w tv Millera i Oleksego jest lepsze niż kabaret :D Są tak fałszywi i pokręceni, że czasami jak ich słucham, to mam wrażenie że spędzają całe dnie na kombinowaniu gdzie, kogo i w jaki sposób oszukać. Pamiętacie jak Oleksy pojechał na Jasną Górę? ...to był dopiero czad :D :D

Offline Brokenwings

• Zasłużeni
  • One In A Million
Polityka
« Odpowiedź #172 dnia: Marca 23, 2007, 07:23:20 am »
0
np. niektórzy ludzie pracują za 600 zł i
Wydaje mi się,że nie niektórzy,ale BARDZO spora liczba Polaków.A we Francji ktoś planuje podnieść płacę minimalną do 1500 Euro(teraz wynosi coś ok.1200 Euro)

Offline Slasher_McKagan

• Knockin On Heavens Door
  • Respect: 0
    • My Fuckin' Space
Polityka
« Odpowiedź #173 dnia: Kwietnia 03, 2007, 02:12:56 pm »
0
Polska to państwo, które przez politykę tych oraz poprzednich rządów chyli się ku upadkowi i zmierza do "umocnienia" swojej marginalnej pozycji na arenie międzynarodowej.
Ten rząd to kpiny z demokracji i oraz kolejny paradoks, którego przejawem są chociażby liczne rozprawy sądowe "szanownego wicepremiera"! Przecież taka sytuacja nie moze być tolerowana w państwie prawa. O ministrze edukacji nawet nie wspomnę, bo w tej kwestii naprawdę odbiera mi mowę. Polska jest "krajem demokratycznym", w którym z ust polityka usłyszymy groźbę wzięcia lekarzy w kamasze, a geje i lesbijki nie mogą przeprowadzać demonstracji...A moze owa "demokracja" przejawia się w naszym kraju tym, że obywatele "dopuszczają" taką partię jak Samoobrona do rządów, a wybory wygrywa partia uprzywilejowana w RADIU MARYJA? :rolleyes:  
Co do "komunistów", - jak ktoś określił socjaldemokrację w PL (co oczywiście jest blędem) - uważam, że w obecnej konstelacji na scenie politycznej SLD jest, obok PO, partią, która w swoich założeniach programowych jest najbardziej "racjonalna".
Zresztą zawsze bliższa byłam założeniom socjaldemokratycznym, niż prawicowym bądź (co gorsza) narodowościowym.
Karl Marks stworzył dobry system filozoficzny, który niestety jest utopijny...a szkoda, bo jego podstawy są bardzo dobre!
chyba ten cudzysłów przy racjonalizmie SLD nie jest przypadkowy, bo lewica ma to do siebie, że nie jest racjonalna... ani wrażliwa, bo ktoś, kto chce rozdawać socjal, zamiast dać ludziom pracę, jest potworem... wszyscy doskonale wiedzą, że bezrobocie jest przyczyną zdecydowanej większości patologii... sęk w tym, że PiS to jeszcze więksi socjaliści od komuchów - Miller przy kaczkach to ultra-liberał... szkoda tylko mi Zyty Gilowskiej - mści się teraz na PO, a deficyt tylko troszkę zmiejszyła...
wiesz, Różo, Marks miał dobrą diagnozę, ale niespecjalnie odkrywczą - każdy marzy o awansie, a on to przeniosł na walkę o władzę... wmówił idiotom "walkę klas", bo był poroniony... walka jest dla takich jak on atrakcyjniejsza od współpracy... i właśnie, był filozofem, a nie ekonomistą... a gdyby fundamenty były dobre, bo można by było coś dobrego wybudować ;) ale na jego fundamentach mozna gówno wybudować  <_<
dalej podjęłaś wątek borówki... niestety, jest typowym komuchem, zero realizmu gospodarczego... w ogóle, nasza komuna jest rewelacyjna - antysemici i ksenofoby(rok '68), a tutaj bawią się takich tolerancyjnych... to ich popieranie mniejszości seksualnych, a taka Błochowiak pokazała swój stosunek do gejów w komisji ds. Rywina... owszem, jest skrajnie głupia, ale właśnie dlatego jej się palnęło, a poglady takie ma większość czerwonych...
a co do "marszów równości", to byłem przeciw, ale gdy zobaczyłem kamienie lecące na gejów i lesbijki, to się przekonałem, że jednak są potrzebne takie demonstracje... ale w granicach przyzwoitości, bo nie życzę sobie, by małe dzieci widziały jakies drag-queens czy cioty w skórach :/ niech będą legalne te związki, bo to naturalne - w przypadku facetów to tylko brak gustu :D ale prawa do adobcji nie powinni mieć za żadne skarby...
ktoś gdzieś wspominał, że rząd się kompromintuje w świecie m.in. przez lustyrację... nienawidzę kaczek, bo traktują lustrację instrumentalnie, do walki politycznej, ale jest potrzebna, bo komisje Rywina, Orlenu i PZU pokazały, że jest sitwa byłych agentów, że w otoczeniu Kwacha tylko byli agenci się kręcili... w ogóle kompromitujemy się przez brak rozliczenia komuny, Czesi to zrobili, Niemcy rozliczyli NRD i Stasi - u nas jest burdel... rząd się kompromituje przez taką tępą Fotygę, czy wypieprzenie Sikorskiego...
aha, Różyczko, nacjonalizm zawsze był lewicowy... NSDAP, czyli Narodowo-Socjalistyczna Niemiecka Partia Pracy... dla mnie tym właśnie są LPR, SLD(mogą udawać, ale nie wszystkich nabiorą) i PIS... taki Pinochet też był durny socjalistą, a to że wałczył z czerwonymi, jak Hitler czy gen. Franco, to nie znaczy, ze jest prawicowy, tylko walczyli oni o władzę... a prawica? w Europie jej nie ma praktycznie... taki Chirac niby jest prawicowy, a zgotował Francuzom kosmiczne bezrobocie... z europejskich przywódców szanuję tylko Blaire'a, a on jest niby lewicowy :D ale wziął się za związki zawodowe i zlikwidował biurokrację :)
well I jumped into the river too many times to make it home

Offline Looy

• Zasłużeni
  • Paradise City
  • Emerytowany Moderator
  • Respect: -1
Polityka
« Odpowiedź #174 dnia: Kwietnia 03, 2007, 03:29:47 pm »
0
z europejskich przywódców szanuję tylko Blaire'a, a on jest niby lewicowy :D ale wziął się za związki zawodowe i zlikwidował biurokrację :)
Toś mnie rozbawił. porozmawiaj na temt blaira z anglikami lub poczytaj trochę prasy, to dowiesz się nieco więcej o jego świetności Bambi...

Offline Slasher_McKagan

• My Fuckin' Space
Polityka
« Odpowiedź #175 dnia: Kwietnia 03, 2007, 03:39:09 pm »
0
z europejskich przywódców szanuję tylko Blaire'a, a on jest niby lewicowy :D ale wziął się za związki zawodowe i zlikwidował biurokrację :)
Toś mnie rozbawił. porozmawiaj na temt blaira z anglikami lub poczytaj trochę prasy, to dowiesz się nieco więcej o jego świetności Bambi...
genialny kolo jesteś :] patrz na wyniki gospodarcze, na bezrobocie i wzrost gospodarczy...
oceniasz kogoś, po tym co motłoch o nim sądzi? dobre :]

Offline Looy

• Zasłużeni
  • Paradise City
  • Emerytowany Moderator
  • Respect: -1
Polityka
« Odpowiedź #176 dnia: Kwietnia 03, 2007, 03:52:32 pm »
0
to Panie genialniejszy od genialnego, niech mi pan powie skąd informacje o wzroście gospodarczym mam wziąć jak nie z Brytyjskiej prasy? widze że takie pozycje jak the economist, czy the guardian sa Ci obce, tak więc wyluzuj troche, bo spinasz się niemiłosiernie.

Offline rose84

• One In A Million
  • Prosacówna Zeppelinka
  • Respect: +11
Polityka
« Odpowiedź #177 dnia: Kwietnia 03, 2007, 05:47:26 pm »
0

aha, Różyczko, nacjonalizm zawsze był lewicowy... NSDAP, czyli Narodowo-Socjalistyczna Niemiecka Partia Pracy... dla mnie tym właśnie są LPR, SLD(mogą udawać, ale nie wszystkich nabiorą) i PIS... taki Pinochet też był durny socjalistą, a to że wałczył z czerwonymi, jak Hitler czy gen. Franco, to nie znaczy, ze jest prawicowy, tylko walczyli oni o władzę...
Odniosę się głównie do ostatniej części Twojej wypowiedzi...
Po pierwsze nazizm, a zatem narodowy socjalimz, mimo pozornych znamion antykapitalistycznych, był w praktyce związany z gigantyczną ekspansją gospodarczą, był zyskiem zarówno dla drobnych przedsiębiorców, jak i większych korporacji, przy równoczesnej likwidacji związków zawodowych oraz prześladowaniu komunistów...ma się to nijak do ideoologii marksistowskiej!
Zgodzę się z tym, że Hitler był  skrajnym lewicowcem, ale nie zapominajmy o tym, że jego działania nie miały najmniejszego związku z postulatami ówcześnie rządzącej w Niemczech Partii Komunistycznej, będącej przekształceniem Związku Spartakusa, z którym z kolei związana była Róża Luksemburg, przedstawicielka II Międzynarodówki, a jednocześnie ostra przeciwniczka działań bolszewickich. Walka Hitlera z komunistami nie ograniczała się zatem jedynie do walki o władzę, ale była także wynikiem rozbieżności programowych!!! Hitlerowi chodziło o władzę autorytarną. Porównywanie SLD do NSDAP jest nadużyciem i wynikać może jedynie z nieznajomości pewnych faktów historycznych. Chyba jednak miałeś na myśli modne obecnie w polityce hasła populistyczne.
KPD i SPD (partie komunistyczne w okresie przejęcia władzy przez Hitlera) stały w opozycji do nazistów. Działacze lewicowi byli podobnie jak Zydzi przewożeni do obozów koncentracyjnych, takich jak Dachau.   Zresztą partie te zostały zdelegalizowane przez Hitlera, dążącego do monopartyjności, którą wielu  kojarzy zapewne z okresem Polski Ludowej. Trzeba zaznaczyć jednak, że socjalizm w takich państwach jak chociażby Niemcy ma daleko sięgającą tradycję, która odbiega od stalinowskiej czy hitlerowskiej ideii państwa totalitarnego. Nie można zatem w żadnym wypadku utożsamiać niemieckiej tudzież europejskiej lewicy z ideologią nazistowską. Prędzej partie pokroju PiS-u zasługują na miano skrajnie nacjonalistycznych i antyliberalnych ;) .

Wcześniej wspomniana Róża Luksemburg (czerwona:P) powiedziała kiedyś mądre słowa, z którymi w pełni się zgadzam: "Nie ma socjalizmu bez demokracji. Podobnie jak nie ma demokracji bez socjalizmu."

Może potem odniosę sie jeszcze do pozostałej cz. Twego posta :)  
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 03, 2007, 07:52:29 pm wysłana przez rose84 »

Offline krelke

• Szara Eminecja | Wodopój
  • Administrator
  • Scraped
  • !!! GN'R: Don't you try to stop us now !!!
  • Respect: +250
    • Tomasz Krela
Polityka
« Odpowiedź #178 dnia: Kwietnia 03, 2007, 11:07:19 pm »
0
zgadzam się z wypowiedzią Rose84 :) a tak troche mniej historyczno - ideologiczna wypowiedz... - Ja bym przymknął oko na PiS ale oni są obłakani obsesją spisku,grupy "trzymającej" władzę, betonu itd itp... najgorsze w ich postępowianiu co odbija sie, będzie się odbijało na naszym życiu w PL to partyjniactwo ale w takiej postaci że SLD o którym media tak bardzo lubiły pisać to przy PiSie - płotki...
Co jak co ale obsadzanie ludzi swoimi ludzmi zawsze było i pewnie będzie bo to jest normalna kolej rzeczy opisana w naukach społecznych...ale fakt iż nawet najbardziej doświadczony specjalista w swojej dziedzinie w instytucjach publicznych gdy można już go odesłać na emeryture przez fakt iż kiedyś pracował w milicji,urzedach lub w innych strukturach dawnego systemu... to pewne pogwałcenie konstytucyjnej równości obywateli ale co tam... <_<

Offline Slasher_McKagan

• My Fuckin' Space
Polityka
« Odpowiedź #179 dnia: Kwietnia 05, 2007, 04:43:52 pm »
0
droga Różo, a więc już wiem skąd Twój nick ;)
owszem, teoretycznie Hitler nie znacjonalizował gospodarki III Rzeszy, ale szantażem i terrorem podporządkował sobie wszystkich... obawiam się, że nie rozumiesz terminu "kapitalizm"... to inaczej "wolny rynek", czy wolność w ogóle... w III rzeszy nie było konkurencji, tylko racjonalne planowanie... ten kraj nie miał nic wspólnego z kapitalizmem, choć oczywiście niektórzy kapitaliści popierali go w dążeniu do władzy i liczyli, że będzie ich marionetką... i mimo iż to był kraj socjalistyczny, to Albert Speer w czasie gdy alianci robili dywanowe naloty, sprawił, że produkcja broni była tam niewyobrażalna... niektórzy to nazywają "niemiecką solidnością" :/ jednak na dłuższą metę Niemcy by spadli na łeb na szyję i m.in. z powodów ekonomicznych ten czub wywołał wojnę - zatrudnienie w zbrojeniówce to był jego jedynym pomysłem na pracę, a do tego dochodzili naukowcy, którzy pracowali nad Wunderwaffe, "pobudzaniem" żołnierzy i ogólnie stworzeniem super-żołnierza itd. :/ około 1940 roku mienie skradzione żydom i wrogom NSDAP było na wyczerpaniu, więc grabili kraje napadnięte...
Hitler był socjalistą od początku i dzięki temu wygrał wybory, bo byli tam zwolennicy haseł tego typu... i wciąż są - sama zauważyłaś, że to naród z "tradycjami socjalistycznymi"... żydzi wszędzie są utożsamiani z kapitalizmem i odebranie tym "podłym bogaczom", którymi zapewne gardzisz, majątku było wstępem do Holocaustu... robisz męczenników z członków partii komunistycznej, którzy trafili Dachau - wiedz, że trafiał tam kazdy, kto był zagrożeniem dla władzy, a komuniści sami stosowali nie lepsze metody... mówi Ci coś "Noc długich noży"? wtedy Hitler zajął się swoimi urojonymi przeciwnikami wewnątrz partii...
hm, a Róża Luksemburg... lepiej, ze się na niej wzorujesz, niż na Ernesto "Che" ;) ona była również pacyfistką, a przez pacyfistów Hitler wywołał wojnę - tak pokrótce, bo nie chcę jej gnębić... a słowa, że "bez socjalizmu nie ma demokracji" i na odwrót są bardzo głupie, bo socjalizm w definicji jest zaprzeczeniem wolności... narzucanie ludziom czegokolwiek, a socjalizm każe im być "dobroczynnymi" i odbiera dorobek życia, a następnie go niweczy, jest jawną tyranią... obecnie oczywiście nie mamy tak skrajnych przejawów socjalizmu, a w USA go w ogole nie ma, choć Demokraci czasem zbyt łatwo rozdają pieniądze(tylko mi proszę nie zarzucać republikanizmu, bo tak nie jest - jedni i drudzy mają czasem rację), ale gdziekolwiek socjalisci przejmują władzę, tam spada stopa życiowa... oczywiście, jesli ludzie zagłosuja na socjalistę, to ich prawo, tylko niech nie stękają, że pracy nie mają...
a to porównanie LSD do NSDAP... Różo, to dosadne stwierdzenie - tylko takie trafiają do ludzi... oczywiście, że komuchy nienawidzą Hitlera, bo początkowo się dogadali, a potem zachciało mu się Barbarossy... te same kanalie najbardziej się nienawidzą, łatwo to dostrzec...
wiesz, o typowych lewakach najwięcej miał do powiedzenia George Orwell - polecam Ci jego eseje... najwięcej, bo ich doskonale przejrzał, był bardzo inteligentnym i wrażliwym człowiekiem i chyba do końca pozostał socjalistą, ale totalnie odosobnionym... był marzycielem, ale potrafił oceniać trzeźwo i mimo iz wiedział że to zbankrutowana idea, to wierzył w nią, jak inni wierzą w miłość, sztukę, czy boga...
tylko nie bierz, proszę, mego posta do siebie... możesz być inteligentną osobą i nie wyrokuję, ale gdy naprawdę się przyjrzysz temu, to może zmienisz zdanie... bo w ogóle jaki jest Twój socjalizm? chcesz by najbogatsi dawali pieniądze nierobom? chcesz uniformizacji, jak "wielki" Mao? Roman tez chce tego w szkołach... jaki jest Twój socjalizm?

krelke, oczywiście nie każdy kto był w PZPR to kmiot... Balcerowicz i Geremek sa to bardzo wybitne osobowości, ale większość "kształconych" przez komunistów musiała być tępa, bo takowi byli wykładowcy i "doktryny"... Kaczyńscy są wykształceni w PRL-u...

looy, to moze z anglika się podszkolisz? w Angli mają wzrost gosp. na poziomie ok. 3,5%, w całej Wielkiej Brytanii jeszcze większy, ale krajom wysoko rozwiniętym trudniej to przychodzi.... Niemcy mieli niedawno ujemny... PKB natomiast Anglicy, Niemcy i Francuzi mają porównywalne, ale oni "nadrabiają" konsumpcją i wydatkami rządowymi... oczywiście na zapomogi...