Golden Boy: Pato zwycięzcą
Alexandre Pato został zwycięzcą tegorocznej edycji Golden Boy. Wyróżnienie to turyński dziennik Tuttosport przyznaje – głosami dziennikarzy z całej Europy – najlepszemu zawodnikowi do lat 21. Tym samym trofeum, które przez 6 ostatnich lat trafiało do piłkarzy grających w Holandii, Hiszpanii i Anglii (laureatami byli Van der Vaart, Rooney, Messi, Fabregas, Aguero i Luis Andreson), znalazło się wreszcie w rękach zawodnika występującego w lidze włoskiej. Pato wyprzedził o 67 głosów Stevena Jovetica z Fiorentiny.
Brazylijczyk wyraził radość ze zdobytego wyróżnienia: ”Jestem bardzo szczęśliwy. To nagroda, która napawa mnie dumą. Chciałbym wyznać, że również w zeszłym roku miałem nadzieję na zwycięstwo. Zająłem jednak piąte miejsce, a trofeum trafiło do Andersona, mojego rodaka, który wygrał Ligę Mistrzów z Manchesterem United."
Wszyscy zawodnicy, którzy zwyciężali do tej pory w plebiscycie Tuttosport, byli również umieszczani przez France Football na liście kandydatów do zdobycia Złotej Piłki: "Widziałem listę zwycięzców z ubiegłych lat. Messi w tym roku został nagrodzony przez France Football. Mam więc nadzieję, że wygranie trofeum Golden Boy to dobry znak na przyszłość. Zdobycie Złotej Piłki to marzenie każdego piłkarza."
acmilan.pl
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Pedro w jednym roku trafił w sześciu rozgrywkach
Napastnik Barcelony Pedro dzięki zdobyciu gola przeciwko meksykańskiemu zespołowi Atlante Cancun 3:1 (1:1) w środowym półfinale odbywających się w Abu Zabi klubowych mistrzostw świata w piłce nożnej wpisał się do historii. Jako jedyny piłkarz trafił do bramki w sześciu różnych rozgrywkach w jednym roku.
Oprócz w klubowych MŚ celnie strzelał także w hiszpańskiej lidze, Pucharze Króla, Lidze Mistrzów oraz w krajowym i europejskim meczu o Superpuchar.