Już pisałem w tym temacie ale niewiele .
Urodziłem się w 1990 roku - i do dziś uważam okres do 96/97 roku za najlepszy w życiu (no i jeszcze rok 2006 )
Co ciekawe pamiętam wiele z okresu gdy miałem 3,4,5 lat - pamiętam że większość czasu spędzałem na zewnątrz - z sąsiądami , często na tle przyrody - mieszkałem w drewnianym domu tuż przy zakopiance - ale było to naprawdę bardzo zdrowe miejsce - bo jakieś 200 metrów dalej rozciągały się pola na przestrzeni dwóch , trzech kilometrów . Pamiętam wspaniały klimat tamtych czasów - często ludzie spotykali się na ogniskach , w pokoju obok były dwa plakaty Axla Rose - pamiętam kasety magnetofonowe , Król Lew , Smerfy , Muminki - wogóle było mniej tego komrcyjnego syfu , reklam , nie było telefonów komórkowych (do dziś nie mam) ale było lepiej - nie umiem tego racjonalnie wytłumaczyć ale było lepiej.
Poza tym wspaniały czas dla muzyki rockowej.
Do dziś wszystkie elementy miasta które pochodzą z tamtych czasów zachwycają mnie- szkoda ze jest ich coraz mniej (pieprzone rewitalizacje) .
Potem wyprowadziłem się do centrum (bodajże w 1997 - i poszedłem do przedszkola (i to był koniec pięknego świata , Arkadii l ) (choć w podstawówce były miłe momenty )i zaczęło się wszystko powoli pieprzyć (może gdybym chodził do szkoły kilka lat wcześniej byłoby inaczej)- a najgorzej było w latach 2000-2005 - nienawidzę tamtych czasów - w każdej dziedzinie wszystko zostało zepsute.
Jestem dumny z tego że spędziłem dzieciństwo na początku lat 90 i nie zazdroszczę dzisiejszym dzieciom że muszą wychowywać się w tym komercyjnym świństwie - gdzie podstawową wartością jest bycie trendy (jak ja nie lubię tego słowa)
Moim zdaniem klimat tamtych czasów był niepowtarzalny i można go przywołać na zdjęciach z tamtego okresu (nie było tych pieprzonych cyfrowych aparatów i nagrywania z ukrycia na komórce) , ze starych napisów w opuszczonych miejscach czy też ze wspomnień .
Aha i , ubrania i samochody były ładniejsze
a ludzie mniej konformistyczni.
* i może żeby porównać
- boiska w moim mieście kiedyś było zawsze zajęte - miały dziury , zepsute ławki , wokół pito alkohol ale cały czas grano do zmroku - a teraz jest sztuczna nawierzchnia , monitoring , ogrodzenie na wysokość 10 metrów i zamknięte na kłódkę - pozatym niewiele dzieciaków teraz gra w piłkę )
- w telewizji zawsze było coś ciekawego , wartościowego , fascynującego - filmy , bajki , muzyka dawały wielką przyjemność - a teraz co jest w mediach - lepiej o tym nie mówić