Autor Wątek: niepełnosprawność/integracja i.t.d  (Przeczytany 38240 razy)

Buckethead

• Gość
Odp: niepełnosprawność/integracja i.t.d
« Odpowiedź #45 dnia: Września 06, 2012, 09:57:34 pm »
0
Korwin-Mikke zdecydowanie przesadził. Zawsze uważałem go za oszołoma, ale żeby tak się wyrazić o osobach niepełnosprawnych  :facepalm:

Offline Nieuchwytny

• Atittude
  • Respect: +60
    • lans.fm
« Odpowiedź #46 dnia: Września 06, 2012, 10:23:51 pm »
0
wszystko zalezy od poglądów.
nie mam zielonego pojęcia jak paraolimpiada działa, jednak gdy widziałem relacje [cjhyba tvp1] z pływania gdzie jedna osoba nie miała pół nogi, druga była upośledzona [czy coś] - jak można taką dwójkę wsadzić na jeden tor? albo ta polka która gra w pingponga w olimpiadzie i paraolimpiadzie, traktując tą drugą jako spacerek po łatwe złoto... sama idea zawodów dla sportowców niepełnosprawnych - ok, ale czy to powinno mieć cokolwiek wspólnego z olimpiadą - no nie wiem...

Offline JackW

• Atittude
  • Respect: +52
    • Poznaj Republikę Czeską
« Odpowiedź #47 dnia: Września 07, 2012, 09:12:56 am »
+2
Forma jest jaka jest, ale co by było lepsze? żeby siedzieli w domu? wiele z tych osób przeżyło życiową tragedię, straciło zdrowie w wypadkach już w dorosłym wieku, inne od urodzenia musiały się borykać z dyskryminacją (nie oszukujmy się, że dla osób niepełnosprawnych nie ma zbyt wielu udogodnień, a w ogóle takich nie było z 20 lat temu) i sport pomógł im zbudować poczucie wartości, pozwolił wyjść z domu, zaktywizować społeczność osób niepełnosprawnych, więc idea jest chwalebna, sportowcom należy się szacunek za pokonywanie swoich słabości, a jeżeli ktoś chce to oglądać, za to płacić to czemu mu tego zabraniać? jak na świecie są pieniądze, żeby płacić kilkadziesiąt milionów euro za transfery piłkarzy, a w polskiej miernej lidze płaci się jakimś pseudo piłkarzom po 100 tysięcy miesięcznie to myślę, że fundusze na sport niepełnosprawnych nie są tak obciążające dla światowej gospodarki
2006, 2010, 2012, 2016, 2017, 2018

Offline Zqyx

• Newsman
  • Madagascar
  • "But nobody pulled the trigger. They just..."
  • Respect: +3467
    • Bumblefoot fans Poland - mój fanowski profil Rona
« Odpowiedź #48 dnia: Września 07, 2012, 01:11:04 pm »
0
Premierowi też wydarzyła się jakaś niefortunna wypowiedź odnośnie paraolimpiady? Bo coś mi się tak zdaje, ale nie mogę dotrzeć.
Podaruj mi 1,5% podatku :) Dziękuję!
KRS: 0000186434
Cel szczegółowy: 569/W

"Hey, you caught me in a coma and I don't think I wanna
Ever come back to this world again"

Offline janina

• Better
  • catcher in the rye....
  • Respect: +1005
« Odpowiedź #49 dnia: Września 07, 2012, 02:16:49 pm »
0
Ja słyszałam tylko jak na TVN  w faktach wypowiedział się , że oczywiste jest że paraolimpiada nie wzbudza tyle emocji co olimpiada  :/

Offline Zqyx

• Newsman
  • Madagascar
« Odpowiedź #50 dnia: Września 07, 2012, 02:20:26 pm »
0
W sumie, chociaż śledzę paraolimpiadę na tyle, na ile mogę, to muszę się z tym zgodzić.

Offline Nieuchwytny

• Atittude
    • lans.fm
« Odpowiedź #51 dnia: Września 07, 2012, 03:56:46 pm »
0
Forma jest jaka jest, ale co by było lepsze? żeby siedzieli w domu? wiele z tych osób przeżyło życiową tragedię, straciło zdrowie w wypadkach już w dorosłym wieku, inne od urodzenia musiały się borykać z dyskryminacją (nie oszukujmy się, że dla osób niepełnosprawnych nie ma zbyt wielu udogodnień, a w ogóle takich nie było z 20 lat temu) i sport pomógł im zbudować poczucie wartości, pozwolił wyjść z domu, zaktywizować społeczność osób niepełnosprawnych, więc idea jest chwalebna, sportowcom należy się szacunek za pokonywanie swoich słabości, a jeżeli ktoś chce to oglądać, za to płacić to czemu mu tego zabraniać? jak na świecie są pieniądze, żeby płacić kilkadziesiąt milionów euro za transfery piłkarzy, a w polskiej miernej lidze płaci się jakimś pseudo piłkarzom po 100 tysięcy miesięcznie to myślę, że fundusze na sport niepełnosprawnych nie są tak obciążające dla światowej gospodarki

lol a dzieci w afryce nie mają co jeść. chodziło mi tylko o to ze taka olimpiada to prawie nie olimpiada, przynajmniej mi wydaje się że olimpiada to pokaz siły, umiejętności, formy a niepełnosprawni moga mieć swoje zawody do woli.

Każdy ma prawo uprawiać dowolne ćwiczenie fizyczne i urządzać dowolne zawody. Można się tylko cieszyć, że inwalidzi też organizują zawody. Ze sportem nie ma to jednak wiele wspólnego

jak pisałem; jak można dwa zupełnie różne upośledzenia/stopnie niepełnosprawności postawić w jednej linii żeby rywalizowali ze sobą fair play...

Offline Canis_Luna

• Global Moderator
  • Madagascar
  • Nice girls don't play rock n' roll ;)
  • Respect: +4576
« Odpowiedź #52 dnia: Września 07, 2012, 04:00:38 pm »
0
Ja słyszałam tylko jak na TVN  w faktach wypowiedział się , że oczywiste jest że paraolimpiada nie wzbudza tyle emocji co olimpiada  :/
W sumie, chociaż śledzę paraolimpiadę na tyle, na ile mogę, to muszę się z tym zgodzić.

Winę ponoszą w dużej mierze media. Gdyby paraolimpiada była tak rozdmuchana i rozreklamowana jak igrzyska, wzbudzałaby pewnie emocje. Podejrzewam, że gros ludzi trzeba przyzwyczaić do uprawiających sport osób niepełnosprawnych. A dlaczego nie są przyzwyczajeni? Bo znane im media nie przywiązują wagi do tego, co dzieje się w Londynie (i nie tylko w Londynie) po zakończeniu Igrzysk.
"Are you gonna bark all day, little doggy, or are you gonna bite?"

"There's no place like the jungle run by Mr. Axl Rose, and there never will

Offline janina

• Better
  • catcher in the rye....
  • Respect: +1005
« Odpowiedź #53 dnia: Września 07, 2012, 06:44:55 pm »
0
Zgadzam się z Canis,poza tym z relacji z Londynu nasi sportowcy są szczęśliwi .Mówią jak są traktowani,rozdają autografy i patrząc na stadion jest zapełniony.Tylko u nas spycha się osoby niepełnosprawne do domów.Jak wychodzą potem na ulice gapią się na nich jakby przybyli z innego wymiaru.
Co do kwalifikacji zawodników nic nie wiemy,co decyduje o udziale danego zawodnika z innym ( np.ktoś jest w mniejszym stopniu upośledzony niż jego rywal ) ale skąd to mamy wiedzieć ? w trakcie dłuższych transmisji spiker mógłby takie sprawy tłumaczyć.A kto nie chce patrzeć na relacje jest pilot i przełącznik.Potrafią godzinami tłumaczyć dlaczego nie ma bramki i jaką fryzurę ma Ronaldo a tu skromniutko w relacjach chociaż medali sporo.

Offline Nieuchwytny

• Atittude
    • lans.fm
« Odpowiedź #54 dnia: Września 07, 2012, 06:46:18 pm »
-1
Tylko u nas spycha się osoby niepełnosprawne do domów.Jak wychodzą potem na ulice gapią się na nich jakby przybyli z innego wymiaru.

chyba u ciebie

Offline Zqyx

• Newsman
  • Madagascar
« Odpowiedź #55 dnia: Września 07, 2012, 08:04:36 pm »
+1
Sto lat temu byłem niepełnosprawnym ciężarowcem. Nie żadnym tenistą, pływakiem, czy innym lekkoatletą, ale właśnie ciężarowcem, ale to ma znaczenie o tyle, że i w ciężarach zdarzało się tak,  że w jednej kategorii wagowej startowały osoby z różnymi schorzeniami. Byli więc wózkowicze, ale wózkowicze z obiema nogami, wózkowicze bez jednej, bądź obu nóg, były osoby słabochodzące, np. o kulach, byli też ludzie bardzo niskiego wzrostu. No i jak tu policzyć ile waży koleś bez nogi, nóg, w porównaniu z kolesiem, który ma nogi. Okazuje się,  że jest specjalna tabelka, według której doliczano brakujące kilogramy. Nie pamiętam już teraz jak się to nazywało, ale ktoś mądrzejszy od nas to wymyślił i system działał, podejrzewam ; sądząc po tym co widziałem z paraolimpiady w ciężarach; że działa do tej pory. Czy jest sprawiedliwy? Tego nie wiem, ale na pewno taki system jest sprawiedliwszy, niż gdyby na olimpiadę pojechało trzech kolesi po amputacji prawej nogi i we trzech by startowali zdobywając medale.

Podobnie pewnie jest w innych dyscyplinach sportowych. Nie czarujmy się - niewiele osób niepełnosprawnych uprawiało, uprawia bądź będzie uprawiać jakikolwiek sport. Dlaczego? Ano dlatego, że nawet jeśli idą do  "normalnej" szkoły, to pierwsze co do dostają to zwolnienie z wuefu na cały okres nauki w szkole podstawowej i.t.d.  Tak było ze mną, tak jest z innymi, choć może coś się w tym kierunku zmienia. A to błąd. Jasne, że nie zostanę Michaelem Jordanem, nie zostanę Andre Agassi, czy Robertem Kubicą ( dobra, wiem, nie znam się na lekkiej atletyce i rzuciłem przykładowe nazwiska ) Ale to nie znaczy, że jestem kompletnie do niczego jeśli chodzi o sport. Sport to nie tylko wyczyn, ale też wielka frajda. A z perspektywy wózka wrzucenie piłki do kosza naprawdę jest czymś, czym można się poszczycić.

Ale ja ne o tym. Gdyby w Polsce odbyła się Paraolimpiada, to śmiem twierdzić, że zainteresowanie nią byłoby takie, jak to usiłują przedstawiac w tv. Dlaczego? Ano dlatego, że zgodnie z maksymą Stalina - nie ma człowika, nie ma problemu. Natomiast w Londynie, który jest znacznie bardziej cywilizowanym miejscem niż jakiekolwiek w Polsce ktoś jednak wykupił wszystkie bilety na paraolimpiadę. Zwariowali? Mają za dużo kasy? A może za mało rozrywki? Nie. Po prostu najpierw widzą człowieka, potem jego chorobę. Na szczęście w Polsce też się tak coraz częściej dzieje, ale jeszcze długo takie Korwiny i inne oszołomy będą stawiać podobne pytania. Bo to jest ich sposób na zaistnienie.

P.S Oglądał ktoś zawody w tenisie z udziałem Partyki? Nie wiem, czemu akurat występy na paraolimpiadzie miałyby być dla niej spacerkiem, bo raczej nie rywalizowała z osobami, które nie mają kończyn, ale się mogę mylić.

Ja rozumiem, że wielu może razić widok osoby niepełnosptrawnej w tv, tak, jak może razić widok osoby schorowanej, w podeszłym wieku, czy cokolwiek innego. Ale cóż, nasz piękny świat nie jest taki, że są w nim sami piękni, młodzi i zdrowi. Trza umieć z tym żyć)
A jak mnie coś nie interesuje, jak. np. wywiad z panem politykiem X, czy Y to po prostu przełączam kanał. I zdrowszy jestem :P

Co do odbioru niepełnosprawności :

"Przejdź milę w moich butach, a potem pogadamy o śpiewaniu bluesa".
Niepełnosprawny jest inny. Pojawia się zaciekawienie, pojawia się strach, niechęć. Zależy od człowieka. Z różnymi sytuacjami spotkałem się w różnych miejsach. Sporo było miłych. O niefajnych |zapominam". To akurat niezależne od miejsca, zależne od ludzi. Dla jednych będziesz spoko kolesiem, dla innych Marsjaninem, który nie wiadomo po co wychdzi z domu. Nie doświadczyłeś tego = nie masz pojęcia.
Ja z tym żyję. I'm still alive ;)
« Ostatnia zmiana: Września 07, 2012, 08:11:22 pm wysłana przez Zqyx »

Offline Canis_Luna

• Global Moderator
  • Madagascar
  • Nice girls don't play rock n' roll ;)
  • Respect: +4576
« Odpowiedź #56 dnia: Września 07, 2012, 08:06:49 pm »
+2
Tylko u nas spycha się osoby niepełnosprawne do domów.Jak wychodzą potem na ulice gapią się na nich jakby przybyli z innego wymiaru.

chyba u ciebie

Daruj sobie takie odzywki.

Generalnie zgadzam się z Janiną. Dzieci od małego powinno się oswajać z niepełnosprawnością innych, żeby nie wytrzeszczały oczu ani w dzieciństwie, ani w dorosłości.
Ludzie czasami reagują tak jakby niepełnosprawnością można się było zarazić.
Polecam wszystkim "Poczwarkę" Terakowskiej. Bardzo dobra książka.
"Are you gonna bark all day, little doggy, or are you gonna bite?"

"There's no place like the jungle run by Mr. Axl Rose, and there never will

Offline Zqyx

• Newsman
  • Madagascar
« Odpowiedź #57 dnia: Września 07, 2012, 08:22:23 pm »
+1
Pan K. prezentuje opinię - nie pokazywać, problem zniknie. Otóż nie zniknie. Spartanie mieli skuteczniejsze metody, pewien niespełniony malarz też. Tylko czy tędy droga? Pan K. zdaje się sugerować - siedź w domu, umrzyj.  Cóż. Padło na niego, bo on powiedział to głośno. Ale ilu myśli podobnie po cichu?

Offline Nieuchwytny

• Atittude
    • lans.fm
« Odpowiedź #58 dnia: Września 07, 2012, 11:15:52 pm »
0
jeśli jest tabelka to okej, nie ma problemu. skąd wiem o partyce? sama tak powiedziała :) po olimpiadzie z normalnymi, jak wnioskuje nieudanej, powiedziała z [uśmieszkiem] że przyjechała tutaj [na paraolimpiade] po złot, dodając że jej głównym celem już teraz jest przyszła olimpiada. w polsce też są zawody dla niepełnosprawnych i zainteresowanie jest. w londynie mieszka 'troszkę' więcej ludzi więc będzie więcej chętnych. świetnie też opowiadacie o polsce, o tym jak bardzo nietolerancyjna, jak to dzieci trzeba uczyć z tym że ja czytałem książki w bibliotece, opiekowałem się dziećmi z rodziny i one same z siebie nie dyskryminują się. potem przychodzi kwestia ubrań, jedzenia, koloru skóry i niepełnosprawnosci i w zależnosci od tego z jakimi opiniami się spotkają tak bedą sie traktować.

to nie była odzywka tylko poprawka, chyba że janina mieszka w jakiejś ślunskiej autonomii pod ziemią i tam tak sie robi, bo nawet w moim miasteczku nie spotkałem się z wytykaniem, lub patrzeniem jak na kosmitów na ludzi na wózkach/bez kończyn.
« Ostatnia zmiana: Września 07, 2012, 11:17:48 pm wysłana przez Nieuchwytny »

Offline Pyra

• Prywatny Alkomen Goldie
  • Better
  • ... i don't believe there's no reason ...
  • Respect: +383
« Odpowiedź #59 dnia: Września 08, 2012, 09:12:47 am »
+2
Mieszkam na wsi. Mam kuzyna z zespołem downa, rok starszy ode mnie, mieszka zresztą w tym samym bloku co ja.
Mam w albumie zdjęcia, jak od dzieciaczka bawimy się razem. Odkąd pamiętam, nigdy nie było problemu, żeby był wyśmiewany czy wytykany palcami. Wręcz przeciwnie, każdy starał się pomagać. Jest też drugi przykład: gość będzie miał już ze 40tkę, ma jakieś porażenie co powoduje u niego niską koordynację ruchową. Zawsze każdy mu pomagał, nie wyśmiewał, znajomi opowiadali mi, że uczyli go nawet na rowerze jeździć i mimo swoich ograniczeń nauczył się. Więc też nei wiem Janino gdzie Ty mieszkasz, że widzisz dyskryminację niepełnosprawnych codziennie.
- Nice boys don't play rock and roll... -