Autor Wątek: Na pole, na dwór,czy na plac - czyli o regionalizmach  (Przeczytany 60908 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Meximax

• Manipulator
  • Garden Of Eden
  • Respect: +955
Odp: Na pole, na dwór,czy na plac - czyli o regionalizmach
« Odpowiedź #105 dnia: Kwietnia 07, 2011, 03:55:55 pm »
0
Z opcją niemiecką :D Jeżeli ktoś ma ochotę w spisie powszechnym pisać "narodowość śląska", to ja nie widzę w tym nic złego.
Bądźmy realistami - żądajmy tego, co niemożliwe.

Mister Forum 2017 8)

Offline Zqyx

• Newsman
  • Madagascar
  • "But nobody pulled the trigger. They just..."
  • Respect: +3467
    • Bumblefoot fans Poland - mój fanowski profil Rona
« Odpowiedź #106 dnia: Kwietnia 07, 2011, 04:22:32 pm »
0
Gutyn tag  :P

http://wiadomosci.onet.pl/rysunek-satyryczny/rysunki-satyryczne-artura-krynickiego,3556990,9052945,fotoreportaz-maly.html#photo9045357

Mieszkom na Ślonsku,czuja się Ślonzokiem,bez to zgodnie z prowdom mógżech napisać ino jedno. :)

Podaruj mi 1,5% podatku :) Dziękuję!
KRS: 0000186434
Cel szczegółowy: 569/W

"Hey, you caught me in a coma and I don't think I wanna
Ever come back to this world again"

Offline Grzon

• Garden Of Eden
  • Respect: +974
« Odpowiedź #107 dnia: Kwietnia 07, 2011, 08:51:41 pm »
0
A wiecie jaki to je umyty gorol?

Czysty ciul!

:P

Offline Witek

• Administrator
  • Scraped
  • Respect: +500
    • http://bulak.home.pl/blog
« Odpowiedź #108 dnia: Kwietnia 07, 2011, 09:03:59 pm »
0
Dzięki za ciekawe posty :) wniosły bardzo dużo do dyskusji ;) szczególnie ten Grzona :P

Bloody Rose

• Gość
« Odpowiedź #109 dnia: Kwietnia 07, 2011, 09:13:56 pm »
0
Grzon, no pięknie  :P

Offline Mistrzyni Pierwszej Krwii

• Knockin On Heavens Door
  • crazy life
  • Respect: +2
« Odpowiedź #110 dnia: Kwietnia 07, 2011, 10:45:56 pm »
0
A wiecie jaki to je umyty gorol?

Czysty ciul!

:P
a wiecie jak jest po holendersku dzień dobry ? huje morhe :P a np .k...a? kut :P  heh a np męski narza płciowy wulgarnie nazwany to lul :lol:
Always I feel like
There's  nothing' that's stopping me
All things are possible
I am unstoppable
Belive in yourself :)

Offline Slashica

• Welcome to the jungle
  • *
  • Respect: 0
« Odpowiedź #111 dnia: Kwietnia 07, 2011, 11:50:05 pm »
0
Hm, co prawda na temat gwary już dawno nic nie było pisane, ale w związku z tym, że z mojego regionu nikt się nie wypowiedział to zrobię to ja  :D

Więc wychodzę na dwór, a pochodzę z Lublina, ponoć też jeden z tych regionów, w którym mówi się "czystym polskim", ale kilka takich regionalizmów można wychwycić  :)

Przede wszystkim będą to "ciapy" jako kapcie, laczki, czy jak jeszcze można mówić na obuwie domowe, co ciekawe nawet idąc do sklepu obuwniczego można zobaczyć tabliczkę "ciapy 19zł" :D
Druga rzecz, to określenie brejdak/brejdaczka - brat/siostra
Nie wiem, czy to można nazwać regionalizmem, ale my jadamy cebularze i czasami zdarza się, że ludzie nie wiedzą o co chodzi.
Często też słyszy się u nas określenie typu brat cioteczny/stryjeczny/wujeczny, czego także chyba nie spotyka się wszędzie, aczkolwiek nie jestem pewna :D
Kolejne, to słowo "trajtek" na trolejbus
Ludzie na lubelszczyźnie bardzo nadużywają zwrotu "o tak o" (zdarza się też wersja "ło tak ło", ale raczej w pobliskich wsiach :) ) zamiast zwyczajnie powiedzieć, czy pokazać o co nam chodzi lub, jako przecinka "co nie?"
Równie często zamiast "i" wymawiamy literkę "y", na przykład: Lublyn, polytyka

Jak na razie przypomina mi się tylko tyle :)
"There are two kinds of people in this world – those what like me, and those that can go to hell."

Offline Zqyx

• Newsman
  • Madagascar
« Odpowiedź #112 dnia: Kwietnia 08, 2011, 09:58:59 am »
0
Co sądzicie o całej aferze związanej z 'narodowością Śląską'?

Powiem krótko,jak ktoś czuje się związany ze Śląskiem,zwłaszcza z Górnym Śląskiem,to mógł się poczuć urażony. I wcale bym się nie zdziwił,gdyby po słowach,które w sumie zrównały Ślązaka z Niemcem dużo więcej ludzi niż planowało zadeklarowało narodowość śląską.
Coś na zasadzie - nie mogę? a właśnie,że mogę. Obywatelstwo mamy wszyscy polskie,to jasne,ale narodowość?

" Narodowość jest deklaratywną (opartą na subiektywnym odczuciu) cechą indywidualną każdego człowieka, wyrażającą jego związek emocjonalny (uczuciowy), kulturowy lub genealogiczny (ze względu na pochodzenie rodziców) z określonym narodem"

Jak widać narodowość może być inna niż obywatelstwo,zwłaszcza,że zależy od subiektywnego odczucia. Wydaje mi się,że słowa o powiązaniu śląskości z niemieckością były niepotrzebne i mogą wywołać skutek przeciwny od zamierzonego. Społeczeństwo polskie nie jest jednorodne,ma prawo się różnić,wydaje mi się to rzeczą oczywistą. Zresztą o czym my w ogóle rozmawiamy,jeśli można zadeklarować,że się w domu używa języka klingońskiego np ;)

Czy teraz pan Admin jest usatysfakcjonowany moim postem ?;)

Offline JackW

• Atittude
  • Respect: +52
    • Poznaj Republikę Czeską
« Odpowiedź #113 dnia: Kwietnia 08, 2011, 10:27:46 am »
0
Straszenie regermanizacją Śląska to mi przypomina czasy PRL, a podobno Pis nie lubi komuny :P
Pozostaje tylko pytanie czy Ślązak to narodowość, może prędzej grupa etniczna, jednak w spisie jest napisane "Narodowość – przynależność narodowa lub etniczna – jest deklaratywną (opartą na subiektywnym odczuciu) indywidualną cechą każdego człowieka, wyrażającą jego związek emocjonalny, kulturowy lub wynikający z pochodzenia rodziców, z określonym narodem lub wspólnotą etniczną."
Więc jeżeli ktoś subiektywnie czuje się Ślązakiem to czemu by nie miał wpisać tego w spisie? Poza tym można wpisać dwie narodowości, jeden sobie wpisze polską i śląską, inny niemiecką i śląską, a jeszcze inny tylko śląską, nie rozumiem całej nagonki co można a co nie można wpisać. Wpisujesz co ci mówi serce i rozum i nic do tego politykom. W poprzednim spisie 774,9 tysiąca osób zadeklarowało brak narodowości, 173,2 tysiąca narodowość Śląską, natomiast nie pojawia się w dyskusji to, że 2% mieszkańców Polski nie przywiązuje wagi do swojego pochodzenia, tylko ważne jest to, że 4 razy mniej osób bardziej kocha swój region niż kraj który przez lata go wyzyskiwał. I generalnie bawi mnie straszenie, że RAŚ chce oderwać Górny Śląsk od Polski i przyłączyć (eksklawa?) do Niemiec. Ale może ja mam skrzywiony punkt patrzenia jako zwolennik państwa federacyjnego i decentralizacji :P
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 08, 2011, 10:40:51 am wysłana przez JackW »
2006, 2010, 2012, 2016, 2017, 2018

Offline Witek

• Administrator
  • Scraped
« Odpowiedź #114 dnia: Kwietnia 08, 2011, 10:49:51 am »
0
Czy teraz pan Admin jest usatysfakcjonowany moim postem ?
Tak :P w końcu coś po polsku napisane ;)

Jeżeli chodzi o przynależność etniczną to tak, ale pytanie czy to narodowość :>

Offline Zqyx

• Newsman
  • Madagascar
« Odpowiedź #115 dnia: Kwietnia 08, 2011, 10:59:53 am »
0
Narodowości śląskiej z prawnego punktu widzenia nie ma,bo nie ma i nie będzie państwa Śląsk. Ale tu według wytycznych GUS,który przeprowadza badanie chodzi o subiektywne odczucie i dlatego tak jak pisał JackW ktoś może się czuć jednocześnie Ślązakiem i Polakiem ,Ślązakiem i Niemcem,czy po po prostu Ślązakiem,Kaszubem i.t.d. I myślę,że generalnie politykom nic do tego,kim się czujemy.
Jeśli w domu rodzinnym posługujemy się określoną gwarą( z punktu widzenia językoznawców nie ma języka śląskiego,co nie znaczy,że nie można deklarować jego używania),czujemy związek z regionem,ba,często ten związek jest silniejszy niż związek z krajem,to czemu mamy tego nie deklarować? A na miejscu polityków zamiast straszyć Niemcem zastanowiłbym się,czemu ktoś woli zadeklarować,że jest Kaszubem,Europejczykiem,czy Klingonem,niż Polakiem. Tylko,że to wymaga myślenia ;)

Patriotyzm lokalny nie musi stać w opozycji do patriotyzmu państwowego. Autonomia nie oznacza oddzielenia się od rodzimego kraju,oznacza szeroko posuniętą samorządność w ramach kraju. Trzeba dużo złej woli,żeby tego nie rozumieć...

Dla polityków bardzo ważna jest tożsamość narodowa i rozumiem to,ale ten pewnego rodzaju zakaz rodzić może coś przeciwnego. Opcję : jedna rzesza,jeden naród,jeden wódz już przerabialiśmy ;) Jestem bardzo ciekaw ile osób zadeklaruje narodowość śląską,kaszubską,mazowiecką,czy jakąkolwiek inną,żeby w jakiś sposób pokazać sprzeciw.
Na facebooku czytałem np. o tym,że niektórzy będą deklarować narodowość europejską. O tym już niekoniecznie się mówi.
Temat trochę zastępczy,ale na pewno wywołujący poruszenie.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 08, 2011, 11:07:06 am wysłana przez Zqyx »

Offline Witek

• Administrator
  • Scraped
« Odpowiedź #116 dnia: Kwietnia 08, 2011, 11:09:04 am »
0
czujemy związek z regionem,ba,często ten związek jest silniejszy niż związek z krajem
W jaki sposób sposób można czuć mniejszy związek z krajem skoro to jego część?

Offline Zqyx

• Newsman
  • Madagascar
« Odpowiedź #117 dnia: Kwietnia 08, 2011, 11:30:31 am »
0
Język,kultura,specyfika regionu bardziej może do Ciebie przemawiać,niż język,kultura i to,co ogólnokrajowe. Może,co nie znaczy,że musi,bo można całe lata mieszkać na Śląsku,a nigdy nigdy nie godać. Przymusu nie ma. Ale jeśli język/gwara/dialekt,zwyczaje,to,co jest esencją danego regionu jest dla Ciebie wartością,którą warto pielęgnować,bez której czujesz się w jakiś sposób "osierocony",to wtedy wiesz,że jesteś bardziej obywatelem regionu niż kraju. Dochodzi do tego wiele innych czynników jeszcze,ale niekoniecznie chcę pisać o tym na forum. Dotyczy to np. Katalończyków chociażby,z tym,że oni raczej woleliby mieć własny kraj,choć nie wgłębiałem się w to za bardzo i mogę się mylić. W jakiejś mierze dotyczy to Ślązaków,Kaszubków,choć tu tendencje separatystyczne są raczej niewielkie.

To tak najprościej rzecz ujmując :) Nie wiem,czy da się to do końca wytłumaczyć komuś,kto tego nie czuje. Rozumowo oczywiście więź z Polską jest najważniejsza,ale ... tu się patrzy sercem ;)

A tak w ramach ciekawostek powiem,że etnodialekt śląski ma związki nie tylko z niemieckim,czeskim,czy słowackim,ale też z polskim używanym przez naszych odległych przodków,więc zawężanie śląskości jedynie do niemieckości jest nadużyciem.

Przyszło mi do głowy jeszcze coś. W spisie trzeba podać prawdę,samą prawdę i tylko prawdę ;)
Skoro tak,to... jeśli w domu się mówi gwarą,a w wielu domach się gwarą przecież mówi,nie tylko na Śląsku,to czy zadeklarowanie,że mówi się w języku polskim nie będzie poświadczeniem nieprawdy? Oczywiście gwara ma pochodzenie polskie i jest silnie związana z polskim,jednak mimo to jakbym zaczął pisać gwarą,to nie każdy by mnie zrozumiał,więc oświadczenie,że posługuję się w domu rodzinnym językiem polskim byłoby z prawnego punktu widzenia poświadczeniem nieprawdy i mógłbym iść za to siedzieć :p
Z drugiej strony języka śląskiego,kaszubskiego,czy lubelskiego nie ma,więc oświadczanie,że się mówi takim językiem też mija się z prawdą z punktu widzenia językoznawcy. Ale z prawnego punktu widzenia bliżej temu do prawdy chyba.

Jakie jest Wasze zdanie? Bo nie wiem,czy pójdę siedzieć,czy nie :P

To tyle na razie ode mnie. Auf widerzyjen  :P

Offline Witek

• Administrator
  • Scraped
« Odpowiedź #118 dnia: Maja 17, 2011, 09:11:41 am »
0
Język,kultura,specyfika regionu bardziej może do Ciebie przemawiać,niż język,kultura i to,co ogólnokrajowe.
A co jest ogólnokrajowe? Każdy region ma jakąś swoją specyfikę

Skoro tak,to... jeśli w domu się mówi gwarą,a w wielu domach się gwarą przecież mówi,nie tylko na Śląsku,to czy zadeklarowanie,że mówi się w języku polskim nie będzie poświadczeniem nieprawdy?
Więc mówisz językiem polskim z gwarą śląską, nie ma tu ani trochę nieprawdy

Offline Zqyx

• Newsman
  • Madagascar
« Odpowiedź #119 dnia: Maja 17, 2011, 09:29:45 am »
0
O, np. możesz bardziej kibicować regionalnej drużynie piłkarskiej niż reprezentacji. Na Śląsku, na Kaszubach, może jeszcze w innych rejonach Polski wśród niektórych ludzi silnie zaznaczona jest odrębność od reszty kraju. Tak po prostu jest i tyle ;) Dlatego ja np. czuję się przede wszystkim Ślonzokiem, a dopiero później Polakiem. Są też osoby, które mogą czuć się wyłącznie Ślonzokami, albo wyłącznie Polakami, mimo, że mieszkają na Śląsku. To kwestia tego, czym żyjesz, co czujesz, czasem nie da się tego wytłumaczyć, zwłaszcza, jeśli w regionie, w którym żyjesz nie ma tego poczucia odrębności, nie ma gwary, która jakoś znacząco różniłaby się od literackiej polszczyzny.

Mówię gwarą śląską. Gwarą,a nie językiem, bo języka nie ma. Ale skoro w spisie nie można było zadeklarować, że mówi się gwarą śląską, więc zadeklarowałem używanie języka śląskiego. Język/gwara, w każdym razie coś odrębnego, coś co podkreśla moją tożsamość regionalną. Używam jej w domu, czasem poza domem, w niektórych kontaktach, w niektórych środowiskach, chociaż zwykle poza miejscem zamieszkania posługuję się polskim, a to z tej racji, że jak  używam gwary, to nie wszyscy mnie rozumieją, co zresztą jest oczywiste. Ale pisząc w deklaracji, że używam w domu języka polskiego w moim przekonaniu poświadczyłbym nieprawdę. Bo język polski to język, który rozumieją wszyscy Polacy, a założę się, że wiele osób, nawet niekoniecznie spoza Śląska, mogłoby mnie rozumieć, gdybym godoł.

Zresztą... śląski, jak śląski, ale słuchaliście kiedyś Kaszuba mówiącego po kaszubsku? Nie sądzę, że w jego przypadku byłoby poprawne stwierdzenie, że mówi językiem polskim. Tak poza tym nie mam żadnych żądań separatystycznych, czuję więź z Polską, ale tak, jak mówię, przede wszystkim czuję więź ze Śląskiem, ta więź jest silniejsza.

Czy złote płyty coś jeszcze znaczą?

Zaczęty przez maxi023

Odpowiedzi: 6
Wyświetleń: 5995
Ostatnia wiadomość Maja 18, 2015, 11:13:32 am
wysłana przez Bender