Język,kultura,specyfika regionu bardziej może do Ciebie przemawiać,niż język,kultura i to,co ogólnokrajowe. Może,co nie znaczy,że musi,bo można całe lata mieszkać na Śląsku,a nigdy nigdy nie godać. Przymusu nie ma. Ale jeśli język/gwara/dialekt,zwyczaje,to,co jest esencją danego regionu jest dla Ciebie wartością,którą warto pielęgnować,bez której czujesz się w jakiś sposób "osierocony",to wtedy wiesz,że jesteś bardziej obywatelem regionu niż kraju. Dochodzi do tego wiele innych czynników jeszcze,ale niekoniecznie chcę pisać o tym na forum. Dotyczy to np. Katalończyków chociażby,z tym,że oni raczej woleliby mieć własny kraj,choć nie wgłębiałem się w to za bardzo i mogę się mylić. W jakiejś mierze dotyczy to Ślązaków,Kaszubków,choć tu tendencje separatystyczne są raczej niewielkie.
To tak najprościej rzecz ujmując
Nie wiem,czy da się to do końca wytłumaczyć komuś,kto tego nie czuje. Rozumowo oczywiście więź z Polską jest najważniejsza,ale ... tu się patrzy sercem
A tak w ramach ciekawostek powiem,że etnodialekt śląski ma związki nie tylko z niemieckim,czeskim,czy słowackim,ale też z polskim używanym przez naszych odległych przodków,więc zawężanie śląskości jedynie do niemieckości jest nadużyciem.
Przyszło mi do głowy jeszcze coś. W spisie trzeba podać prawdę,samą prawdę i tylko prawdę
Skoro tak,to... jeśli w domu się mówi gwarą,a w wielu domach się gwarą przecież mówi,nie tylko na Śląsku,to czy zadeklarowanie,że mówi się w języku polskim nie będzie poświadczeniem nieprawdy? Oczywiście gwara ma pochodzenie polskie i jest silnie związana z polskim,jednak mimo to jakbym zaczął pisać gwarą,to nie każdy by mnie zrozumiał,więc oświadczenie,że posługuję się w domu rodzinnym językiem polskim byłoby z prawnego punktu widzenia poświadczeniem nieprawdy i mógłbym iść za to siedzieć :p
Z drugiej strony języka śląskiego,kaszubskiego,czy lubelskiego nie ma,więc oświadczanie,że się mówi takim językiem też mija się z prawdą z punktu widzenia językoznawcy. Ale z prawnego punktu widzenia bliżej temu do prawdy chyba.
Jakie jest Wasze zdanie? Bo nie wiem,czy pójdę siedzieć,czy nie
To tyle na razie ode mnie. Auf widerzyjen