Postanowiłam odkurzyć temat...
Urodziłam się w Bytomiu, gdzie mieszkam po dziś dzień (wiem, zabrzmiało jak wyrok
). Aby troszkę przybliżyć Wam moje miasto, z którym większość ma raczej negatywne konotacje, pozanudzam Was nieco jego historią
. Otóż wbrew pozorom, Bytom jest miastem starszym od Krakowa i ma bardzo bogatą przeszłość. Kilka faktów dotyczących początków mego grodu:
"Bytom jest jednym z najstarszych miast Górnego Śląska. Historia miasta sięga XI w., kiedy powstały dwa ważne ośrodki: gród obronny na terenie dzisiejszego Wzgórza Św. Małgorzaty, który kontrolował najważniejsze trakty handlowe (łączące Kraków ze Śląskiem - kierunek wschód-zachód i Węgry-Morawy z Wielkopolską - kierunek północ-południe) oraz osada targowa. Gród stopniowo tracił znaczenie, osada zaś stała się zalążkiem przyszłego miasta. Jej serce stanowił targ ulokowany mniej więcej w rejonie dzisiejszych ulic Józefczaka i Krakowskiej oraz dwie karczmy. Prawdopodobnie już ok. 1231 r. posiadała własny kościół parafialny pw. Najświętszej Marii Panny.
W 1254 r. książę opolski Władysław nadał jej prawa miejskie. Prawdopodobnie wtedy też nastąpiła pierwsza regulacja przestrzenna nowego miasta: w obrębie owalnicowej osady wyznaczono prostokątny Rynek i szachownicowy układ ulic i bloków zabudowy.
W 1281 r. Bytom stał się stolicą księstwa bytomskiego powstałego po rozpadzie księstwa opolskiego. Nowy władca - Kazimierz II rozpoczął wkrótce budowę zamku (niestety nie dotrwał do naszych czasów) i otoczył miasto murami obronnymi z trzema bramami.
W ostatnich latach XII w. Zakon franciszkanów wzniósł przy dzisiejszym placu Klasztornym kościół pw. Św. Mikołaja (dzisiejszy kościół pw. Św. Wojciecha)., a w 1299 r. Książe ufundował szpital pw. Św. Ducha usytuowany poza murami miejskimi, przed bramą Krakowską. Jego pozostałością jest kaplica pw. Św. Ducha. (...)"
Miasto liczy ok.200 000 mieszkańców.
Oto kilka miejsc, które warto odwiedzić :
* Muzeum Górnośląskie
* Śląski Teatr Tańca
* Opera Śląska
* Bytomskie Centrum Kultury
* Centrum Sztuki Współczesnej Kronika
* Galeria Sztuki Użytkowej Stalowe Anioły
* Galeria "Rotunda" MBP
* Galeria "Suplement"
* Galeria "Pod Czaplą" <przy okazji restauracja, najlepsza pizza w mieście
>
jak również mnóstwo innych galerii....
Moje ulubione...
* Galeria "Platforma" - najczęściej tutaj imprezuję
<polecam>
* Galeria-herbaciarnia "Fanaberia" <polecam pyszny sernik z lodami, fajki wodne i herbaty z całego świata - niepowtarzalny klimat
>
* najukochańsza niegdyś knajpka Fantom Jazz Club....
* dla fanów mocnych brzmień "Ex"...jedyny i niepowtarzalny, szkoda, że zniesławiony przez wszelakie incydenty byłych bywalców :]
http://www.bytom.pl/http://www.bytom.pl/dbytom/Co jakiś czas na moim fotologu będą pojawiać się fotki z Bytomia, zatem zapraszam
. Jak ktoś będzie niedaleko, chętnie wcielę się w rolę przewodnika
.