Po szkolnej wyprawie do kina "Wyzwolenie" na film o II wojnie światowej ( oczywiście produkcji radzieckiej ) pani na lekcji historii w Szkole Podstawowej nr 13 w Lublinie pyta dzieci, co najbardziej podobało im się w filmie.
- Mnie sie podobała sanitariuszka Marusia, która pod gradem kul wyciągała rannego żołnierza - mówi Marysia Z.
- A mnie porucznik Saszka - mówi Karol R. - Bo sam z okrzykiem "Hurrrra" pobiegł na przeważające siły wroga i poderwał za sobą tysiące żołnierzy.
- A mnie się podobał narkoman - oznajmia Jasio K.
- Jaki narkoman ? Co ty opowiadasz Jasiu ? - krzyczy pani
- No ten co w sztabie generalnym palił skręta i mówił "Doskonały plan towarzyszu Stalin"
Rok 1985. W Moskwie ma miejsce finał międzynarodowego turnieju państw zaprzyjaźnionych " Wiedza". Na placu boju pozostały dwie drużyny - Radziecka i Bułgarska. Pytnie było następujące:
"Adam i Ewa spacerują po rajskich alejach. Nagle z krzaków wypełza wąż i dziabie Adama w penisa. Niemal natychmiast Ewa zaczyna ssać członka w celu wyciągnięcia z ciała Adama trucizny. Pytanie brzmi - czy czyn Ewy miał podłoże humanitarne, czy seksualne ?"
- humanitarne - wykrzyknęli rosjanie - na pewno humanitarne
- zastanówcie się dobrze - podpowiada prowadzący
- zrobiła to w celu uratowania Adamowi życia, to musiał być czyn humanitarny
- seksualny - dają odpowiedź bułgarzy - rozpatrując sprawę logicznie doszliśmy do następujących wniosków
1. Adam szedł a co za tym idzie był wyprostowany. Jego penis znajdował się wiec około 90cm nad ziemią. Uczeni dowiedli, iż węże nie są wstanie zaatakować celu powyżej 40 cm nad ziemią.
2. Zakładamy - żeby wąż zaatakował penis Adama , ten musiał się znajdować maksymalnie 40cm nad ziemią wiec - jeśli Adam miał tak długiego penisa, mógł sobie sam poradzić z wyssaniem trucizny. Zatem czyn Ewy miał na pewno podłoże seksualne.
Bułgarzy wygrali turniej...