Postanowiłam odkurzyć ten temat jako, że ostatnio testuje różne przepisy
Calzone
Składniki:
40 dag maki
• 5 łyżek oleju 2 dag drożdży
• 1 szklanka mleka
• sól, pieprz
• mrożone warzywa np. wzarzywa na patelnię
• 3 łyżki koncentratu pomidorowego
Etapy przygotowania
1. 1. Z mąki, drożdży, 3 łyżek oleju, soli i ciepłego mleka zrobić jednolite ciasto, przykryć ściereczką.
2. 2. Mieszankę warzyw bez rozmrożenia dusić ok 10 minut na 2 łyżkach oleju i 2 łyżkach wody, dodać przyprawy i koncentrat.
3. 3. Ciasto rozdzielic na połowę, rozwałkować, nadziać, zlepić brzegi, opruszyć mąką. Ułożyć na blaszy i piec ok. 30 minut w temperaturze 200*C.
Wychodzi bardzo fajna sprawa, ja próbowałam także zamiast warzyw nadzienie do pizzy i w ten sposób wychodzi pizza calzone.
Racuszki z ryżem
12 dag mąki pszennej
12 dag ryżu
2 jajka
100 ml śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 paczka cukru waniliowego
olej słonecznikowy do smażenia
cukier puder do posypania Ryż ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie. Przesianą mąkę wymieszać dokładnie ze śmietaną, proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i ubitymi jajkami na gładką masę. Dodać ugotowany ryż. Jeszcze raz wymieszać. Ciasto kłaść łyżką na gorący tłuszcz i smażyć na rumiano. Podawać gorące posypane cukrem pudrem.
Świetna sprawa jak się ma dzieci/rodzeństwo albo po prostu lubiących słodkie znajomych łatwe do przygotowania i cieszące się popularnością.
Muffinki
100g margaryny
150g cukru
2 jajka
200g maki
2 lyzeczki proszku do pieczenia
120 ml mleka
szczypta soli
kto lubi moze dodac :
2 lyzki kakao wszystkie skladniki wymieszac i recznym
mikserem 3 minuty dalej mieszac(nie polecam miksowania mikserem. bo to dobrze babeczkom nie zrobi lepiej użyć tradycyjnej drewnienej łyżki).
wlewac do muffinowych foremek i wstawic
do goracego (220°C) piekarnika na ok. 15 minut.
Ja pod koniec trochę bardzej bawie się z nadzeniem i rozdzielam ciasto na dwie części do jeden dodaje kakao albo czekolade, natomiast do drugiej dodaje rodzynki.
To na razie tyle we środę próbuję babeczki z budniem