Rocksmith - to jest rozwiązanie dla autorów dwóch postów powyżej
1. Miałem do czynienia z wieloma programami, Guitar Pro, Amplitube itd. ale nigdzie nie ma tak czystego (+ do wyboru setki efektów) dźwięku. Mimo zintegrowanej dźwiękówki, nie mam praktycznie żadnego opóźnienia. Gitarę (elektryk lub bas) do kompa podłączasz kablem od Ubisoftu (coś jak iRig) i grasz, to jest aż tak proste.
2. Rocksmith to idealne narzędzie do nauki gry na gitarze, szczególnie dla tych, którzy nie mają wystarczająco silnej woli, aby uczyć się samodzielnie lub uczęszczać na lekcje. W grze znajdziesz dziesiątki interaktywnych tutoriali najróżniejszych technik grania, wspomaganych profesjonalnymi instruktażami wideo.
Nigdy też nie spotkałem się z tak profesjonalnie przygotowaną grą. Nic tam nie jest przypadkowe, wszystko jest przemyślane i skonsultowane z zawodowymi gitarzystami. Jedyną wadą jest cena (gra+kabel+naklejki na gryf - 3,5,7,9,12,15 - do oznaczenia progów), bo całość kosztuje prawie 170zł, ale gdyby wziąć pod uwagę, że można tym zastąpić piec i efekty, to wychodzi oszczędniej. Polecam tym, co chcą się nauczyć, ale im się nie chce :}