Autor Wątek: The Chinese Democracy Years – 2002: Królowa jest martwa  (Przeczytany 2121 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mikus666

• Newsman
  • Knockin On Heavens Door
  • Respect: +441
The Chinese Democracy Years – 2002: Królowa jest martwa
« dnia: Marca 08, 2012, 09:08:51 pm »
0
Szczegóły otaczające zwolnienie Bakera są zamglone, niektórzy sugerowali że został zwolniony „przez przypadek“ po pewnym nieporozumieniu. Sam mial mówić ze został zwolniony „tylko raz“. Niezaleznie od powodów, źródła bliskie zespołowi utrzymywały że pozostawał na liście płac jeszcze przez miesiące po odejściu, z nadzieją powrotu i dokończenia pracy.

Mark Williams z Interscope był następny do nadzorowania projektu. Williams, łącznik z wytwórnią, miał wyaźną przerwę w aktywnej działalności około 2002 (zostawiając projekt, miał wkrótce wystartować kariere Gwen Stefani z No Doubt, podpisać kontrakt z M.I.A i zostać wybranym najlepszym na swojej funkcji na świecie przez HitQuarters w 2005). Album był przypuszczalnie przeznaczony do wydania w drugiej połowie 2002. Generalnie patrząc, trzymali się dat, które w swoich przypuszczeniach podawał Zutaut.

Band ogłosił kilka koncertów latem w Japonii i UK (Carling Leeds Festival) i chodziły pogłoski że miała odbyć się pelna trasa po USA jesienią, aż do świąt bożego narodzenia.
„Powinniśmy wydać album do końca roku“ powiedział pracownik Sanctuary, firmy odpowiadającej za management GNR, dla metalhammer.co.uk.

W maju, Richard Fortus zastąpił Paula Huge’a. „Zagraliśmy już kilka sesji z Tommym i Brainem. Tommy i jak jesteśmy od dłuższego czasu dobrymi przyjaciółmi, więc kiedy szukali kogoś do zespołu, Tommy zadzwonił i spytał czy chcę przyjśc na przesłuchanie“.

Latem, zamówiono aranżacje 8 utworów. Kompozytor muzyki filmowej, Marco Beltrami, został poproszony o przygotowanie orkiestrowych aranżacji: „Spotkałem się z Axlem, zagrał mi utwory i spytał o moje pomysły i powiedziałem mu czego wg. mnie potrzebowały“.
Beltrami dostał 4 piosenki do przeróbki, ich tytuły to : Seven, Thyme, The General i Leave Me Alone.

„Ukończyli utwory i dodałem trochę orkiestrowych wypełniaczy. Muzyka była eklektyczna w czasie kiedy nad nią pracowałem. W sumie mieli nagrane ścieżki instrumentalne, ale nie było tekstów w utworach nad którymi pracowałem. Myślałem ze album wyjdzie we wrześniu.“

Mniej więcej w tym samym czasie, brytyjski aranżer Paul Buckmaster, pracował nad piosenkami The Blues, TWAT, Madagascar i Prostitute. „Prostitute ma ostrą, agresywną sekcję rytmiczną“ powiedział stronie Splat. „Sposób w jaki napisałem sekcje smyczkowa (32 instrumenty w tym 10 skrzypiec, 8 skrzypiec drugoplanowych, 6 altówek i 8 wiolonczeli) daje utworom dodatkowy, potężny wymiar ognia i lodu“.

Obydwoje wymienieni są na albumie końcowym za „aranżacje orkiestrowe“ na Street of Dreams, TWAT, Madagascar i Prostitute.

Tak jak z UYI I i II, Axl wydawał sie bliski skończenia pracy nad albumem, z trasą wiszącą w powietrzu. Ponownie, wydaje się że nei miał nic przeciwko wydaniu albumu, będąc już w trasie.

Wraz ze zbliżającą się trasą, plany znowu zostały poddane wątpliwościom. Indonezyjski promotor twierdzil że GNR miało zagrać najpierw w Australii, potem Korei i dopiero w Indonezji we wrześniu i że album miał zostać wydany w listopadzie.

W tydzień, wrześniowe plany puszczone zostały w niepamięć. Z dniem kiedy oficjalnie potwierdzono odwołanie wrześniowych koncertów, Axl pojawił się w Chinach. Jego współpracownicy wydali oświadczenie prasowe w związku z wystepem w Honkg Kongu.  Wszystko zostało odwołane, a trasa nawet się nie zaczęła.

Axl „To jest rozgrzewka, zebyśmy mieli pojęcie jak zorganizować trase jesienia. I jest to rozgrzewka przed trasą wiosną. Rozpoczynamy to teraz i tak jak w przypadku UYI które trwało 2,5 roku, obecna trasa będzie trwać z przerwami następne 2-3 lata i zobaczymy jak to wyjdzie“.
„GNR wróci do studia zaraz po koncertach we wrześniu by dokonac ostatnich szlifów nad CHD“ powiedział. „Poddałem się dużej presji w związku z UYI zarówno w zespole jak i na zewnątrz w prasie, w związku z czym te albumy ucierpiały i nie jest to coś co chciałbym przerabiać ponownie“.

„Jest wiele nowych utworów, które zostały zrobione w zeszłym roku i czujemy ze przewyższa wiele rzeczy które zrobiliśmy wcześniej. Myślę że napiszemy naprawdę interesujące rzeczy z Richardem, który już zdążył dodać trochę partii rytmicznych i prowadzących na albumie. Nadszedł czas by przestać dodawać nowe piosenki i wydać album“.

14 sierpnia, na pierwszym koncercie trasy w Chinach, Axl ujawnił że okładka płyty jest już gotowa. Podczas wystepu, Axl opowiedział anegdotę z nią związaną - i zdjęcie które faktycznie zostało wykorzystane na okładce, pokazało się na ekranach: „Nie narysowałem tego sam więc któryś z Was, skurwysyny, musiał to zrobić!“

W UK, kontrowersje sięgneły zenitu kiedy koncert GNR na Leeds Festival został opóźniony o ponad godzine, powodując obsuwę dla organizatorów. Opóźnienie okazało się rezultatem zmian ogromnej ilości sprzętu na potrzeby GNR i Prodigy. Lekkie opóźnienia w ciągu dnia, skumulowały się co uniemożliwiło ekipie GNR rozpoczęcie przygotowywania sceny wcześniej niż 10.30 wieczorem, co oznaczało że band wyszedł na scene po 11tej - ponad godzine po terminie. Zagrali prawie 2h , kończąc tuż przed 1 w nocy (koncert miał zakończyć sie o północy).

Podczas ostatniego koncertu w Europie w Docklands Arena w Londynie, Axl ponownie wspomniał pomysł wydania kilkuczęściowego albumu: „Pojawiły się głosy że jeśli gramy 5 czy 6 nowych utworów, to na albumie nie będzie wiele więcej. Wręcz przeciwnie proszę państwa. Gramy utwory, których nie rozważamy nawet w kategorii wydania jako singli itp. Więc dostaniecie 18 utworów i około 10 bonusowych. Wtedy, kiedy wyto wytwórnia stwierdzi, że wszystko idzie dobrze, dostaniecie drugie tyle. Do tego czasu, powinienem kończyć 3 album. Więc zobaczymy jak to wszystko pójdzie, chłopcy i dziewczęta“.

We wrześniu na corocznych nagrodach MTV, chodziły plotki o wielkim finale uroczystości. Ekran podniósł się by przedstawić Axla w dreadach i koszulce footballowej z 99. GNR zagrało WTTJ, Madagascar i Paradise City. Zostawił publikę z tajemniczą, acz kuszącą wiadomością: „Runda pierwsza“. : „Plan B był ciągle przestrzegany: zrobić mini trasę, zagrać na VMA, wrócić do studia i dokończyć album by wydać go w listopadzie. Nowa data określona została jako 10 grudnia z CITR jako pierwszym singlem. Ro

Ale wg. wywiadu z Dizzym Reedem w Plain Dealer, album nie został jeszcze nawet zmixowany.

W tym czasie, Axl po raz pierwszy nawiązał do CHD jako trylogii - co zreszta sugerowane było przez S. Bacha tego samego roku w Classic Rock 120 : „Axl powiedział, że The General wyjdzie w 2012 - i to będzie koniec trylogi. Stary, on jest jak George Lucas!“

Axl: „Przychodza nam podczas pracy ciągle nowe pomysły i jest to naprawdę, naprawdę wolny proces ponieważ musimy to wszystko wykrystalizować. To wspólny wysiłek z chłopakami, którzy nie są do końca pewni jak zdobyć świat w stylu GNR. Więc to jest moja odpowiedzialność. Zajęło to dużo czasu, ale teraz działa i myślę ze będziemy mieli odpowiednią płytę. Plan jest następujacy : wydać płytę, dodać trochę bonusowych utworów, i rok lub później wydać drugą a następnie trzecią płytę. To 3- częściowa sprawa i będziemy w trasie naprawde bardzo długo“. Więc trylogia była jak na razie w planach Axla.

Na początku listopada, odwolanie koncertu w Vancouver, Kanada, spowodowało zamieszki 9tys fanów. Witryny sklepowe były porozbijane, rzucano kamieniami w policję. Policja z psami interweniowała, obezwładniajac uczestników zamieszek za pomocą pałek policyjnych i gazu pieprzowego. Kolejny koncert w Philadelphi został anulowany kiedy Axl w ogóle się nie pojawił.

Clear Channel i zespół, odwołały trasę bez wdawania się w szczegóły.

Rzecznik powiedział: „GNR powróci do studia w styczniu by dokończyć CHD, którą zespół zamierza wydać wiosną“.

Czy utwór \"Shallow\" jest faktycznie nieznanym utworem GNR?

Zaczęty przez daub

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 1100
Ostatnia wiadomość Sierpnia 05, 2024, 02:14:19 pm
wysłana przez daub